Η αφρόκρεμα της αγοράς ακινήτων συχνά επιζητά κάτι άκρως ξεχωριστό και ιδιαίτερο, κάτι συναρπαστικό που θα κινήσει το ενδιαφέρον και θα είναι αρκετό για να προσφέρουν μια τεράστια περιουσία για την απόκτησή του: μια ιδιωτική παραλία, εσωτερικές πισίνες ή γιατί όχι ένα σπάνιο έργο του Καραβάτζιο;

Και αυτή είναι η αγοραστική ευκαιρία που παρουσιάζει μια βίλα στο κέντρο της Ρώμης που θα κυκλοφορήσει σύντομα στην αγορά ακινήτων με τιμή εκκίνησης τα 471 εκατ. ευρώ και η οποία περιέχει μια μεγάλη τοιχογραφία τριών ρωμαϊκών θεών από τον Καραβάτζιο –  η μοναδική τοιχογραφία οροφής που έχει αποδοθεί στον Καραβάτζιο.

Το Καζίνο ντι Βίλα Μπονκομπάνι Λουντοβίτσι, γνωστό και ως βίλα Aurora, χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα από τον Ιταλό καρδινάλιο Φραντσέσκο Μαρια ντελ Μόντε ως κυνηγετικό καταφύγιο. Κάποτε βρισκόταν στο αχανές καταφύγιο Villa Ludovisi που πήρε το όνομά του από τον ευγενή Λουντοβίκο Λουντοβίτσι στον οποίο ο Ντελ Μόντε πούλησε το ακίνητο το 1620. Η βίλα Aurora είχε περιγραφεί κάποτε από τον Γάλλο συγγραφέα Σταντάλ ότι διέθετε μερικούς από τους πιο όμορφους κήπους στον κόσμο.

Σχεδόν όλο το κτήμα πουλήθηκε από την οικογένεια Λουντοβίτσι στην πόλη της Ρώμης στα τέλη του 19ου αιώνα, με τα περισσότερα κτίρια να κατεδαφιστούν για χάρη της διάνοιξης της μεγαλύτερης λεωφόρου της Ρώμης, Βία Βένετο. Η βίλα Aurora ήταν το μοναδικό διασωθέν κτίριο.

Στον Καραβάτζιο ανατέθηκε να δημιουργήσει τον Δία, τον Ποσειδώνα και τον Πλούτωνα σε μια τοιχογραφία οροφής πλάτους 2,75 μέτρων γύρω στο 1597. Κάθε ένας από τους μυθικούς θεούς απεικονίζεται συντροφιά με τα προσωπικά θηρία του: ο αετός του Δία, ο ιππόκαμπος του Ποσειδώνα και ο τρικέφαλος σκύλος Κέρβερος του Πλούτωνα, σε μια αλληγορική σκηνή που σχετίζεται με το ενδιαφέρον του καρδιναλίου για την αλχημεία.

Ο Καραβάτζιο δημιούργησε τα πρόσωπά τους βασιζόμενος στην προσωπική του έμπνευση. Επειδή το έργο δημιουργήθηκε με λαδομπογιά, δεν πρόκειται για τοιχογραφία, όπως αναφέρεται κατά καιρούς, αλλά για ζωγραφική στην οροφή.

Η βίλα Aurora περιέχει μια σειρά από άλλους πίνακες και πολύτιμα έργα τέχνης ενσωματωμένα στην αρχιτεκτονική της, κυρίως μια τοιχογραφία οροφής στο κεντρικό της δωμάτιο που ζωγραφίστηκε το 1621 από τον Ιταλό καλλιτέχνη του μπαρόκ Guercino, μια απεικόνιση της Θεάς Aurora στο άρμα της.

Η βίλα Aurora, έκτασης περίπου 2.800 τ.μ. θα διατεθεί σε δημοπρασία στις 18 Ιανουαρίου του 2022. Η πώλησή της οδηγεί στο τέλος μιας συνεχιζόμενης κληρονομικής διαμάχης μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη της Πρίγκιπα Νικολό Μπονκομπάνι Λουντοβίτσι το 2018, όπως αναφέρει ο Τύπος.

Δεν είναι σαφές εάν το ιταλικό κράτος, το οποίο έχει πρώτο δικαίωμα άρνησης για την πώληση, θα παρέμβει και θα αγοράσει το ακίνητο. Από το 2010, η Βίλα Αουρόρα και οι πολυάριθμοι καλλιτεχνικοί θησαυροί του είναι προσβάσιμοι στο κοινό για ιδιωτικές περιηγήσεις.