Στον απόηχο του λαμπερού γκαλά του Μητροπολιτικού Μουσείου, ξεκίνησε η έκθεση Heavenly Bodies, η οποία εξετάζει τους δεσμούς μεταξύ της μόδας και της καθολικής εκκλησίας.

Τα …ουράνια σώματα που παρουσιάζονται είναι αποτέλεσμα της έρευνας του Ινστιτούτου Κοστουμιού του Μουσείου και του Τμήματος Μεσαιωνικής Τέχνης. Η έκθεση ερευνά την απεικόνιση και το συμβολισμό της θρησκείας και την επιρροή που έχει ασκήσει στα σύγχρονα σχέδια της haute-couture και του pret-a-porter.

Η έκθεση παρέχει ένα ερμηνευτικό πλαίσιο για τη σχέση της μόδας με τον καθολικισμό, ενώ όπως παρατήρησε ο επιμελητής Andrew Bolton, οι περισσότεροι από τους σχεδιαστές που παρουσιάζονται στην έκθεση ανατράφηκαν ως καθολικοί. Οι σχέσεις τους με τον καθολικισμό ποικίλουν αλλά όλοι αναγνωρίζουν τη σημαντική επιρροή που άσκησε η θρησκεία στις δημιουργίες τους.

Οι επισκέπτες καλούνται να κάνουν «προσκύνημα» μέσω διαφόρων τμημάτων του κτιρίου της Πέμπτης Λεωφόρου, προτού ταξιδέψουν στο The Met Metropolises στη βόρεια άκρη του Μανχάταν για το δεύτερο μέρος της έκθεσης. Συνολικά 25 αίθουσες και μια έκταση 5,570 τετραγωνικών μέτρων εκθεσιακού χώρου που σχεδίασε η εταιρεία αρχιτεκτονικής της Νέας Υόρκης Diller Scofidio + Renfro φιλοξενούν σύγχρονα ενδύματα που αντιπροσωπεύουν την πολυτέλεια και τη «γοητεία» που συχνά συνδέεται με τον καθολικισμό.

Alexander McQueen,  Yves Saint Laurent, Jean Paul Gaultier και  John Galliano πρωταγωνιστούν με τις υπερβολικές και εκκεντρικές δημιουργίες τους στην ενότητα «Λατρείες αγγέλων, αγίων και της Παρθένου Μαρίας». Άγγελοι με αιθέρια ρούχα αποτίουν φόρο τιμής στους πίνακες του αναγεννησιακού ζωγράφου Fra Angelico ενώ στο Anna Wintour costume center υπάρχει μια συλλογή με περισσότερες από 40 παπικές ενδυμασίες δανεισμένες από τα αρχεία του Βατικανού και το Sistine Chapel Sacristy, τα οποία χρονολογούνται από τα μέσα του 18ου μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα. Κεντημένα ενδύματα και περίπλοκα διακοσμημένες κορώνες, τιάρες και άλλα κοσμήματα προέρχονται από την ιστορική συλλογή του Βατικανού και μερικά από αυτά δεν έχουν βγει ποτέ από την Αγία Έδρα.

Οι εξεζητημένες αλλά και οι στοχαστικές πλευρές της θρησκείας συντάσσουν το εννοιολογικό πλαίσιο της μόδας που εμπνέεται από τις θρησκευτικές και μοναστικές εντολές με σχεδιαστές που υπηρετούν τη μινιμαλιστική πλευρά της μόδας όπως ο Rick Owens και ο Gareth Pugh.

Το Ινστιτούτο Κοστουμιού διοργανώνει κάθε χρόνο μια ανοιξιάτικη έκθεση, την έναρξη της οποίας την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου συνοδεύει το The Met Gala – ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στο ετήσιο ημερολόγιο μόδας. Τα Ουράνια Σώματα ανοίγουν στο κοινό από τις 10 Μαΐου 2018 και διαρκούν μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2018.