Το πολιτιστικό έργο μεταξύ Αβάνας και ΗΠΑ λέγεται «Κέντρο Χέμινγουεϊ» και έχει ως σκοπό να παρουσιάσει το έργο του διάσημου συγγραφέα από την παραμονή του στην Κούβα. Ο Χέμινγουεϊ, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας το 1954, έγραψε μερικά από τα πιο γνωστά έργα του κατά τη διάρκεια των 21 ετών που έζησε στο Finca Vigía ή το Lookout Farm, που είναι τώρα μουσείο στο San Fransisco de Paula στα περίχωρα της Αβάνας.

Το Κέντρο που άνοιξε στην Αβάνα φιλοδοξεί να λειτουργήσει και ως επισήμανση της συμφιλίωσης δυο χωρών – παλαιών εχθρών κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, των οποίων οι σχέσεις είναι ξανά στον «πάγο».

Το Κέντρο χτίστηκε από το Συμβούλιο Εθνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κούβας και το Ίδρυμα Φίνκα Βίχια των ΗΠΑ και βρίσκεται μέσα στο κτήμα των 15 στρεμμάτων που υπήρχε και το ισπανικού ρυθμού σπίτι του Χέμινγουεϊ. «Όταν συνεργαζόμαστε κάνουμε καταπληκτικά πράγματα» είπε ο Jim McGovern, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στα εγκαίνια του κέντρου. Ο ίδιος δήλωσε ότι το έργο θα ήταν πολύ ευκολότερο αν δεν υπήρχε το εμπορικό εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα που διήρκεσε δεκαετίες.

Ο Χέμινγουεϊ μετακόμισε στη Φίνκα Βίχια το 1939, και έγραψε το μυθιστόρημά του «Ο Γέρος και η θάλασσα». Έφυγε από την Κούβα το 1960, έναν χρόνο μετά την κουβανική επανάσταση και λίγους μήνες πριν αυτοκτονήσει στο Αϊντάχο, το 1961 σε ηλικία 62 ετών. Ο συγγραφέας άφησε στην Κούβα χιλιάδες έγγραφα, χειρόγραφα, αντικείμενα γράμματα και προσωπικές φωτογραφίες. Στη Φίνκα Βίχια υπάρχει έκθεση γραπτών και προσωπικών αντικειμένων του.