Το Φεστιβάλ Αθηνών κάνει αισθητή την παρουσία του στο φετινό Athens Pride με μια εντυπωσιακή περφόρμανς, που σίγουρα δεν θα περάσει από κανέναν απαρατήρητη. Η 40χρονη καλλιτέχνης Κλοέ Μολιά από τη Γαλλία, φέρνει στην Ελλάδα την ακροβατική περφόρμανς «Horizon». Από τι κρέμεται κανείς; Κυρίως από τον χρόνο. Για την Κλοέ Μολιά, η αιώρηση είναι ένας τρόπος να ζει κανείς έντονα στο εδώ και τώρα, ένας τρόπος να παράγουμε νόημα και πυκνότητα.

Φωτο: Johann Walter

Φωτο: Johann Walter

Με σπουδές στην κεραμική, την ακροβατική τέχνη (trapeze) και τις πολεμικές τέχνες, η Γαλλίδα περφόρμερ ίδρυσε την ομάδα Rhizome το 2009. Μέσα από τις ακροβατικές της περφόρμανς, όπου αξιοποιεί τη μαθητεία της στις πολεμικές τέχνες, έρχεται αντιμέτωπη με την αίσθηση του κενού επιζητώντας το ιδιαίτερο εκείνο νόημα που παράγεται στη σιωπή.

Φωτο: Etienne Rue

Φωτο: Etienne Rue

Τo Horizon, που εκτελεί η ίδια, είναι μια ακροβατική περφόρμανς που κόβει την ανάσα. Ένας χώρος συμπυκνωμένος σε μια λεπτή ατσάλινη γραμμή που ζητά την αδιάσπαστη προσοχή μας. Η διαδικασία της αιώρησης δημιουργεί ένα σύμπαν αντιθέσεων − το πάνω και το κάτω, η δράση και η ανάπαυση, το ασήμαντο και το τραγικό. Οι μύες αποκαλύπτονται σε όλη την ευάλωτη φύση τους, την ίδια στιγμή που ξεδιπλώνεται η δύναμή τους. Μέσα από τα θραύσματα, επινοείται ένα νέο κέντρο που αντισταθμίζει τον κατακερματισμό της σύγχρονης καθημερινότητας.

Φωτο: Nans Kong Win Chang

Φωτο: Nans Kong Win Chang

Η ίδια αναφέρει:

«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση αιώρησης στο κενό. Οι αισθήσεις οξύνονται. Αλλά και ο χρόνος μοιάζει μετέωρος όταν καλείσαι να εγκαταλείψεις τις ιδέες και τις εικόνες που έχεις πλάσει για το μέλλον και να εστιάσεις στο άπειρο όπως ξεδιπλώνεται στο παρόν. Όταν αιωρούμαι είναι σαν να καλώ τον αέρα και να ψηλαφώ τις αλλαγές στην πυκνότητά του. Σε κατάσταση έντασης εξερευνώ ποιητικά το βάρος των σωματιδίων».

Φωτο: Johann Walter

Φωτο: Johann Walter

Στις 7 Ιουνίου η περφόρμανς θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Συντάγματος σε δύο παραστάσεις (18:30 και 20:30), ενώ την επόμενη ημέρα, 8 Ιουνίου, στην Πειραιώς 260 (20:15 και 23:00). Η είσοδος είναι ελεύθερη.