Το I AM AN ARTIST είναι ένα εγχείρημα της Ρεγγίνας Βορριά, η οποία τα τελευταία 6 χρόνια ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη ως θεατρική παραγωγός και καλλιτέχνης. Πρόκειται για ένα διαδικτυακό πρότζεκτ, το οποίο προσκαλεί καλλιτέχνες να τραβήξουν ένα βίντεο του εαυτού τους, ενώ απαντούν στην εξής ερώτηση: ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος/αγωνία σου αυτή τη στιγμή;

Πώς; Προϋπόθεση πρώτη είναι να είσαι καλλιτέχνης-δεν έχει σημασία η ειδικότητα, ούτε η γεωγραφική τοποθεσία. Προϋπόθεση δεύτερη να έχεις πρόσβαση σε μια κάμερα είτε κινητού, είτε ταμπλέτας, υπολογιστή κτλ. Προϋπόθεση τρίτη, να έχεις ανασφάλειες, φόβους, αγωνίες και πάνω από όλα, όρεξη να τα μοιραστείς με τον αχανή κόσμο του ίντερνετ.

Σκοπός του I AM AN ARTIST είναι να εξετάσει την έννοια του φόβου-πώς αυτή ερμηνεύεται και αντιμετωπίζεται από το κάθε άτομο ξεχωριστά-και να διερευνήσει κατά πόσο οι καλλιτεχνικές ανησυχίες παρεκκλίνουν-ή μη-από τις ευρύτερες ανησυχίες που απασχολούν την ανθρώπινη ύπαρξη. Η ιδέα προέκυψε όταν η Ρεγγίνα Βορριά μαζί με τη σκηνοθέτη Νάντια Φώσκολου ξεκίνησαν τη συνεργασία τους για την επικείμενη παράσταση Hôtel Méditerranée, η οποία θα παρουσιαστεί αυτό τον Ιούλιο σε παγκόσμια πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ Between the Seas.

Το Hôtel Méditerranée αναμειγνύει μια γνήσια αμερικανική πρώτη ύλη, το θεατρικό έργο Matisse’s Self Portrait του Charles Mee-του σημαντικότερου ίσως εν ενεργεία Αμερικανού αβάν-γκαρντ θεατρικού συγγραφέα-με ένα αυθεντικό ελληνικό συστατικό, το ντοκυμανταίρ Γιάννης Μόραλης του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου. Με αφορμή τις ζωές των σημαντικών αυτών ζωγράφων-του φανταστικού, θεατρικού Matisse και του πραγματικού, κινηματογραφικού Μόραλη-η παράσταση εξετάζει τη διαρκή πάλη ανάμεσα στην έκσταση που προσφέρει το να κάνεις αυτό που αγαπάς και την πίεση να ανταπεξέλθεις στις επιτακτικές ανάγκες της πραγματικότητας. Σε μια απόπειρα, λοιπόν, να διερευνηθεί πώς αυτή η βασική θεματική του έργου συνδέεται με το τώρα και την σκληρή και απαιτητική καθημερινότητα του σήμερα, γεννήθηκε το Ι AM AN ARTIST.

Το βίντεο επιλέχθηκε ως το μέσο για το πρότζεκτ, αρχικά ως αναφορά στο ντοκυμανταιρ στοιχείο/ύφος της παράστασης. Ταυτόχρονα, αποτελεί σχόλιο στο φαινόμενο του “selfie” και το ρόλο των social media στην καθημερινότητά μας. Σε μια εποχή που τα κοινωνικά δίκτυα (facebook, twitter, instagram, blogs κτλ.) χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για να προωθούμε μια επιφανειακά τέλεια και χαρούμενη πλεύρα της ζωής μας, το I AM AN ARTIST επιθυμεί να δημιουργήσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία επιτρέπονται οι “ατέλειες” χωρίς κρίση και να θέσει τα εξής ερωτήματα: Μπορεί τελικά το διαδίκτυο να λειτουργήσει ως μέσο για τη δημιουργία ειλικρινών σχέσεων μεταξύ μας; Κατά πόσο είμαστε πρόθυμοι να εκθέσουμε τον αληθινό μας εαυτό και να μοιραστούμε, για αλλαγή, αντί για τις επιτυχίες και τα κατορθώματά μας, τις ανασφάλειες και τις αγωνίες, που αποτελούν εξίσου σημαντικό μέρος της ανθρώπινης υπόστασης; Γιατί αγνοούμε τη δύναμη της ενσυναίσθησης και την αποσυμφόρηση που μπορούμε να αισθανθούμε, ή και να προσφέρουμε, όταν ο άλλος σκέφτεται ή περνάει μια παρόμοια κατάσταση με εμάς;

Μέχρι στιγμής το I AM AN ARTIST έχει λάβει μια ενδιαφέρουσα και ποικίλη γκάμα συμμετοχών από Νέα Υόρκη, Νέα Ορλεάνη, Σέιντ Λούις, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Παρίσι, Ιταλία, Αγγλία και Σκωτία και θα συνεχίσει να δέχεται υποβολές βίντεο επ’αόριστον. Η προσδοκία είναι να λειτουργήσει το Ι AM AN ARTIST στο μέλλον και ως ανεξάρτητο πρότζεκτ, πέρα από τα πλαίσια της θεατρικής παράστασης, και να ανοίξει τις συμμετοχές και σε μη-καλλιτέχνες.

Αν θέλετε κι εσείς να υποβάλλετε το δικό σας I AM AN ARTIST βίντεο, μπορείτε να βρείτε τις οδηγίες συμμετοχής εδώ.

Βρείτε το I AM AN ARTIST στο tumblr, facebooktwitterinstagram

*Δείτε την καμπάνια χρηματοδότησης για το Hôtel Méditerranée εδώ. Με δωρεές που ξεκινούν από 1€ μπορείτε να υποστηρίξετε κι εσείς την πραγματοποίηση της παράστασης και παράλληλα να εξασφαλίσετε διάφορα ανταποδοτικά οφέλη.