Το Mουσείο Victoria & Albert στο Λονδίνο λίγο πριν ανοίξει επίσημα στις 19 Μαΐου ανακοίνωσε τη νέα, ανανεωμένη εικόνα της γκαλερί, το Raphael Court που είναι αφιερωμένη στον Ραφαήλ και τις μεγάλες τοιχογραφίες του.

Το Raphael Court, η αίθουσα του Ραφαήλ είναι μία από τις μεγαλύτερες αίθουσες του Μουσείου και μετά από μια ανακαίνιση εννέα μηνών που πραγματοποιήθηκε για να σηματοδοτήσει τα 500 χρόνια από τον θάνατο του Ιταλού ζωγράφου της πρώιμης Αναγέννησης, μεταμορφώνεται σε ένα συγκλονιστικά υπέροχο χώρο.

View of refurbished Raphael Court at the V&A, 2021.©Hufton+Crow

View of refurbished Raphael Court at the V&A, 2021.©Hufton+Crow

Οι μεγάλες τοιχογραφίες του Ραφαήλ συγκαταλέγονται ανάμεσα στους μεγαλύτερους θησαυρούς της Αναγέννησης. Λίγο μετά την εκλογή του το 1513, ο Πάπας Λέων Χ ανέθεσε στον Ραφαήλ να δημιουργήσει ένα σύνολο δέκα σχεδίων μεγάλης κλίμακας για το παρεκκλήσι Sistine στο Αποστολικό Παλάτι του Βατικανού να απεικονίζουν σκηνές από τη ζωή του Αγίου Πέτρου και του Αγίου Παύλου. Μόλις ολοκληρώθηκαν τα σχέδια – το καθένα διαστάσεων περίπου 5 μέτρων και ύψους 3,5 μέτρων – στάλθηκαν στο εργαστήριο του υφαντή Pieter van Aelst στις Βρυξέλλες για να γίνουν ταπισερί.

Δυστυχώς επτά από τα σχέδια επιβιώνουν μέχρι σήμερα. Μεταφέρθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του 17ου αιώνα από τον Πρίγκιπα της Ουαλίας, αργότερα Κάρολο Ι και παρέμειναν στη Βασιλική Συλλογή μέχρι και το 1865, όταν η Βασίλισσα Βικτώρια τα δάνεισε στο Μουσείο του Νότιου Κένσινγκτον – τώρα V&A – στη μνήμη του Πρίγκιπα Αλβέρτου.

Ιnstallation view of the Raphael Cartoon, The Death of Ananias (Acts 5: 1-5), by Raphael, 1515 –16, Italy. Photo: ©Hufton+CrowCourtesy Royal Collection Trust / Her Majesty Queen Elizabeth II 2021

Raphael Cartoon, The Death of Ananias (Acts 5: 1-5), by Raphael, 1515 –16, Italy. Photo: © Victoria and Albert Museum, London. Courtesy Royal Collection Trust / Her Majesty Queen Elizabeth II 2021

Raphael Cartoon, The Healing of the Lame Man (Acts 3, 1-8), by Raphael, 1515 –16, Italy. Photo: © Victoria and Albert Museum, London. Courtesy Royal Collection Trust / Her Majesty Queen Elizabeth II 2021

Η παλέτα των χρωμάτων και οι εξαιρετικά προσεγμένες λεπτομέρειες, ο υπερσύγχρονος state of the art φωτισμός που μειώνει τις αντανακλάσεις στο γυαλί που προστατεύει τα έργα και τα επιλεγμένα έπιπλα συνθέτουν ένα υπέρκομψο αποτέλεσμα που σίγουρα θα προσφέρει μια μοναδική εμπειρία περιήγησης στον χώρο και των έργων τέχνης.

View of refurbished Raphael Court at the V&A, 2021.©Hufton+Crow

Το Μουσείο V&A συνεργάστηκε επίσης με τον μαέστρο Oliver Zeffman, τον βιολιστή Viktoria Mullova και την Ακαδημία του St Martin in the Fields με στόχο να δώσουν ζωή σε αυτήν την εμβληματική γκαλερί, και έτσι το ανανεωμένο Raphael Court θα γίνει το εκπληκτικό σκηνικό για τη μουσική εκτέλεση ενός προγράμματος Bach, Mozart, Honegger και Pärt με τίτλο “Live from the V&A” που θα είναι διαθέσιμη από τις 4 Ιουνίου στο Apple Music και στο Marquee TV, μια ψηφιακή πλατφόρμα αφιερωμένης στην τέχνη, και τον πολιτισμό.