H Αψίδα του Θριάμβου από το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου θα στρέψει όλα τα βλέμματα πάνω της. Τυλιγμένη με αέρινα υφάσματα, θα θυμίζει ένα ευφάνταστο δώρο. L’Arc de Triomphe, Wrapped. Ένα προσωρινό έργο τέχνης, όνειρο ζωής από το 1960 των εμπνευστών της ιδέας Christo και Jeanne-Claude  θα παραμείνει τυλιγμένη για 16 ημέρες έως την Κυριακή, 3 Οκτωβρίου 2021 προσελκύοντας τα βλέμματα όλων.

Το μεγαλεπήβολο και άκρως εντυπωσιακό έργο υλοποιείται σε συνεργασία με το Centre des Monuments Nationaux και σε συντονισμό με την πόλη του Παρισιού ενώ απολαμβάνει και την υποστήριξη του Κέντρου Πομπιντού.

Η Αψίδα του Θριάμβου θα τυλιχτεί σε 25.000 τετραγωνικά μέτρα από ανακυκλώσιμο ύφασμα πολυπροπυλενίου σε ασημί μπλε, με 3.000 μέτρα ανακυκλωμένο κόκκινο σχοινί.

© Photo: Matthias Koddenberg 2021 Christo and Jeanne-Claude Foundation

Matthias Koddenberg © 2021 Christo and Jeanne-Claude Foundation

Matthias Koddenberg © 2021 Christo and Jeanne-Claude Foundation

Οι εργασίες εγκατάστασης ξεκίνησαν στις 15 Ιουλίου 2021 με τις χαλύβδινες κατασκευές να εγκαθίστανται σταδιακά έως και τέλη του Αυγούστου.

Η εγκατάσταση του υφάσματος και των σχοινιών έχει ήδη ξεκινήσει από τις 12 Σεπτεμβρίου και πολλοί είναι οι επισκέπτες αλλά και οι κάτοικοι που με δέος παρακολουθούν τους 150 «ακροβάτες» της Αψίδας κρεμασμένους να αναρριχώνται σχεδόν για να τοποθετήσουν τα σχοινιά, και να ρίξουν τα πελώρια αέρινα υφάσματα.

Συνολικά 1000 άτομα εργάστηκαν σε αυτό το έργο-όραμα του Christo και της Jeanne-Claude που στην πλειοψηφία τους ήταν άνθρωποι που είχαν συνεργαστεί με τον Christo σε προηγούμενες μεγάλες εγκαταστάσεις ανάμεσά τους ο Διευθυντής του έργου Vladimir Yavachev και ο Μηχανικός Vince Davenport, που συμμετέχουν ενεργά σε όλα τα έργα του Christo και της Jeanne-Claude από την εγκατάσταση “The Umbrellas” και μετά.

Photo: Wolfgang Volz © 2021 Christo and Jeanne-Claude Foundation

Photo: Benjamin Loyseau ©2021 Christo and Jeanne-Claude Foundation

Photo: Matthias Koddenberg © 2021 Christo and Jeanne-Claude Foundation

Photo: Matthias Koddenberg © 2021 Christo and Jeanne-Claude Foundation

Photo: Matthias Koddenberg © 2021 Christo and Jeanne-Claude Foundation

Ropes are being installed to secure and contour the fabric on the Arc de Triomphe Paris, September 13, 2021 — Photo: Lubri © 2021 Christo and Jeanne-Claude Foundation

Το καλλιτεχνικό ζευγάρι Christo και Jeanne-Claude 

Ο Christo Vladimirov Javacheff, γνωστός ως Christo, έφυγε από τη ζωή πριν από περίπου ένα χρόνο, στις 31 Μαΐου 2020 και η σύζυγός του Jeanne-Claude νωρίτερα στις 18 Νοεμβρίου 2009. Το ζευγάρι στη ζωή και στην καλλιτεχνική πορεία του δημιούργησε έργα κυρίως σε δημόσιους χώρους με βασικό εικαστικό πρωταγωνιστικό έργο το τύλιγμα γνωστών εμβληματικών κτηρίων.

Το έργο στην Αψίδα του Θριάμβου, L’Arc de Triomphe, Wrapped μαζί και με τη μεγάλη έκθεση στρέφουν το βλέμμα στο παρελθόν αλλά και το μέλλον αφού έχουν διττό στόχο: από τη μία πλευρά να θριαμβολογήσουν τη ζωή και το έργο των δύο καλλιτεχνών και από την άλλη να τροφοδοτήσουν συζήτηση για το ζωντανό παρόν αλλά και το αύριο όπου όλα είναι πιθανά και εφικτά ακόμα και όσα αρχικά έμοιαζαν απίθανα.

Photo: Wolfgang Volz © 2020 Christo and Jeanne-Claude Foundation

Photo: Wolfgang Volz © 2020 Christo and Jeanne-Claude Foundation

Η Αψίδα του Θριάμβου και ο συμβολισμός

Η Αψίδα του θριάμβου βρίσκεται στη συμβολή του 8ου, 16ου και 17ου διαμερίσματος του Παρισιού, γύρω από την πλατεία Place de l’Étoile – Σαρλ ντε Γκωλ. Σημείο συγκέντρωσης των 12 κεντρικών Λεωφόρων, στην καρδιά του δυτικού Παρισιού που χαράχτηκαν τον 19ο αιώνα με την προτροπή του βαρόνου Ζωρζ Εζέν Οσμάν και σχημάτιζαν ένα αστέρι. Για αυτό άλλωστε και το όνομα  Arc de triomphe de l’Étoile που της έχει αποδοθεί.

Κατασκευάστηκε κατόπιν αιτήματος του Ναπολέοντα Α ‘για να γιορτάσει τη νίκη των γαλλικών στρατών το 1806, σύμφωνα με τα σχέδια που έκανε ο αρχιτέκτονας Jean-François-Thérèse Chalgrin και η κατασκευή της διήρκησε 30 χρόνια, έως το 1836. Οι διαστάσεις της είναι 55 μ. ύψος, 45 μ. μήκος και 22 μ. βάθος, ενώ το ύψος της κεντρικής αψίδας είναι 29,2 μ. και το πλάτος της 14,62 μ.

Μετά την άφιξή του στις 11 Νοεμβρίου 1920 στο Hall of Palms της Αψίδας του θριάμβου, ο Άγνωστος Στρατιώτης θάφτηκε στο μέρος κάτω από το τόξο της, στις 28 Ιανουαρίου 1921 και έκτοτε παραμένει αναμμένη στη μνήμη όλων των πεσόντων του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, η φλόγα του Έθνους.

Η αψίδα αποτελεί εθνικό μνημείο – σύμβολο της γαλλικής φιλοπατρίας και από αυτήν εκκινεί πάντα η παρέλαση της Γαλλικής Εθνικής Επετείου της 14ης Ιουλίου. Η τελετή αναζωπύρωσης της Φλόγας του Έθνους λαμβάνει χώρα καθημερινά, και υποδέχεται τακτικά επισκέπτες, που συνολικά αγγίζουν περίπου τους 8.000 συμμετέχοντες ετησίως.

Photo: Wolfgang Volz © 2021 Christo and Jeanne-Claude Foundation

L’Arc de Triomphe, Wrapped

Το μνημείο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό ως συνήθως: κάθε μέρα από τις 10 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, καθ ‘όλη τη διάρκεια του έργου (εγκατάσταση, έκθεση, αποσυναρμολόγηση).

Το τελικό έργο θα δώσει το «παρών» για 16 ημέρες και η αποσυναρμολόγησή του θα ξεκινήσει στις 4 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί έως τις 10 Νοεμβρίου 2021.