Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, από το 2007 μέχρι σήμερα, η Διεθνής Αμνηστία βραβεύει το καλύτερο ντοκιμαντέρ στην ενότητα «Ανθρώπινα Δικαιώματα», με στόχο την ανάδειξη των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς επίσης την ευαισθητοποίηση του κοινού και τη συμμετοχή του στο έργο και τη δράση της για έναν κόσμο καλύτερο με δικαιοσύνη και χωρίς διακρίσεις.

Το φετινό βραβείο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας απονεμήθηκε στο τουρκικό ντοκιμαντέρ ”Dying to Divorce” («Πεθαίνοντας για ένα διαζύγιο») της Chloe Fairweather.

Ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει: «Εξαιρετική απόφαση (ομόφωνη), ύστερα και από τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, σύμφωνα με τις οποίες ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε οριστικά την παραίτηση της χώρας του από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μια συνθήκη-ορόσημο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη φορά που μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης αποσύρεται από μια διεθνή σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αφήνοντας εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες εκτεθειμένες σε μεγαλύτερο κίνδυνο βίας και τους δράστες να μένουν ατιμώρητοι.

Η κίνηση έχει προκαλέσει παγκόσμια οργή, ενώ έχει πυροδοτήσει πανεθνικές διαδηλώσεις σε μια χώρα όπου επικρατεί η ενδοοικογενειακή βία, με τουλάχιστον 300 γυναίκες να έχουν δολοφονηθεί μόνο πέρυσι.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και πολύ περισσότερους ακόμα, και σύμφωνα με το πνεύμα και το έργο της Διεθνούς Αμνηστίας, η επιτροπή αποφάσισε ότι η ταινία αυτή αξίζει να τιμηθεί με το βραβείο που απονέμεται υπό την αιγίδα της.»

Τα μέλη της επιτροπής:
Έφη Βουτυρά, Καθηγήτρια ΠΑΜΑΚ, Ανθρωπολόγος, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών
Άρης Δημοκίδης, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας
Γεράσιμος Κουβαράς, Γενικός Διευθυντής ActionAid Ελλάς
Μαριάνα Λεονταρίδου, Μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας
Γιάννης Χαριτίδης, Σκηνοθέτης – Παραγωγός
Ειρήνη Τσολάκη, Μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας, Συντονίστρια του έργου της επιτροπής και της επικοινωνίας με το ΦΝΘ