Με νέες δράσεις εμπλουτίζει η εικαστικός και performance artist Αιμιλία Μπουρίτη το διεθνές πρόγραμμα «Αμολή», ένα συλλογικό έργο στην αγροτική, μεταβιομηχανική, πολυπολιτισμική κοινότητα του Ασπροπύργου, του οποίου είναι παράλληλα η εμπνεύστρια του.

Η λέξη «Αμολή» χρησιμοποιείται από τους αγρότες του Ασπροπύργου και σημαίνει το αγροτικό αυλάκι που μεταφέρει το νερό ποτίζοντας την καλλιέργεια. Οι δράσεις ξεκίνησαν και κορυφώνονται τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο 2021.

Συγκεκριμένα στις 21 Νοεμβρίου, ξεκίνησε το υπαίθριο, ερευνητικό, εκπαιδευτικό εργαστήριο στα αγροκτήματα Ασπροπύργου με τη συμμετοχή αγροτών, καλλιτεχνών, ερευνητών, εκπαιδευτικών και φοιτητών από το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Το εργαστήριο θα επεξεργαστεί ως μία ενότητα τα στοιχεία «αγροτική κουλτούρα, τέχνη, βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα» στην αγροτική καλλιέργεια με ιδιαίτερη θεωρητική αναφορά αλλά και τεχνολογική εφαρμογή στο ζήτημα της αξίας της χρήσης του νερού και της ενέργειας.

ΑΙΜΙΛΙΑ ΜΠΟΥΡΙΤΗ

Αιμιλία Μπουρίτη, Εικαστική παρέμβαση σε κατεστρεμμένο θερμοκήπιο © Voula Androni – amoli

Το εργαστήριο σκοπεύει στην επιμόρφωση των φοιτητών και των αγροτών σε θέματα ενέργειας και πολιτισμού, στην ανάδειξη της αγροτικής κουλτούρας και της αγροτικής καλλιέργειας της περιοχής συμβάλλοντας έτσι στη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα της αγροτικής κοινότητας του Ασπροπύργου. Τέλος, υπογραμμίζει ότι ο Ασπρόπυργος είναι μία πόλη που διατηρεί τη σχέση του με τη γη και την τροφή, επιπλέον με την ύπαρξη των αγροκτημάτων δημιουργεί ένα μικροκλίμα που στηρίζει το περιβάλλον της μεταβιομηχανικής πόλης.

ΑΙΜΙΛΙΑ ΜΠΟΥΡΙΤΗ

Αιμιλία Μπουρίτη, Eκπαιδευτική δράση σε κατεστραμμένο θερμοκήπιο © Voula Androni – amoli

Στις 21 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η διαδικτυακή προβολή του βίντεο έργου με τίτλο «Αγροτικά αποτυπώματα Ασπροπύργου|| Η Ποντιακή κουλτούρα». Το βίντεο έργο είναι μία καταγραφή του συμμετοχικού έργου που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο 2020 σε γειτονιά της περιοχής Γκορυτσάς Ασπροπύργου και αποτελείται από συμμετοχική δράση, site specific installation performance, μαρτυρίες και τραγούδια από Πόντιους κατοίκους από τον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα.

ΑΙΜΙΛΙΑ ΜΠΟΥΡΙΤΗ

Αιμιλία Μπουρίτη, Eκπαιδευτική δράση σε κατεστραμμένο θερμοκήπιο © Voula Androni – amoli

Το έργο μεταφέρει τις μαρτυρίες των Ποντίων για τη σχέση τους με την καλλιεργήσιμη γη και την ιστορία τους, αποκτά όμως μέσα στην περίοδο της πανδημίας μία επιπρόσθετη αξία καθώς ανασύρονται μνήμες που αφορούν μεταδοτικές σοβαρές ασθένειες όπως τσιχότκα, βράσα, τσουμάμ όταν οι συμμετέχοντες ή οι πρόγονοι τους κατοικούσαν στις πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης. Το έργο μεταφέρει το μήνυμα ότι η δύναμη της τέχνης, η αλληλεγγύη της κοινότητας και η ιστορική μνήμη λειτουργούν απελευθερωτικά σε καιρούς πανδημίας.

Το έργο θα προβληθεί σε ιστοσελίδες και χώρους κοινωνικής δικτύωσης:

Emilia Bouriti | YouTube
Emilia Bouriti SynErgasia | facebook

Συντελεστές
Σκηνοθεσία,performance, εικαστική εγκατάσταση: Αιμιλία Μπουρίτη
Συμμετέχουν από την ποντιακή κοινότητα οι: Ευθύμιος Ανδρεάδης, Ελένη Μασκαλίδου Κλαυδία Μασµανίδου, Χριστίνα Σοφιανίδου, Χρυσούλα Τοπαλίδη, Ελένη Τσιρίποβα
Λύρα – τραγούδι: Βασίλης Σεµερτζής

Παράλληλα στο πλαίσιο αυτού του κύκλου δράσεων η Αιμιλία Μπουρίτη πραγματοποίησε μία σειρά συναντήσεων και συνεντεύξεων με αγρότες του Ασπροπύργου, διαφόρων ηλικιών, με σκοπό τη συλλογή στοιχείων που βοηθούν στη διατήρηση της μνήμης των κατοίκων, της αγροτικής τους αρβανίτικης ταυτότητας, που μέχρι το 1950 κυριαρχούσε στον Ασπρόπυργο. Τα στοιχεία αυτά συμβάλλουν στην ανάπτυξη μίας «τράπεζας μνήμης» που η Αιμιλία Μπουρίτη δημιουργεί από το 2017.

ΑΙΜΙΛΙΑ ΜΠΟΥΡΙΤΗ

Παλιά αγροτική οικογένεια Απροπύργου, arxeio pneumatiko kentro aspropyrgou

Το διεθνές πρόγραμμα «Αμολή |Τέχνη και Πολιτισμός» πραγματοποιείται σε συνεργασία με την μη κερδοσκοπική εταιρεία «Συν + εργασία», το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ασπροπύργου, το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Σχολή Μηχανολόγων Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και τον Αγροτικό Σύλλογο Ασπροπύργου. Άλλοι συνεργαζόμενοι φορείς: Πάνθεον Σορβόννης (Ερευνητική ομάδα) Πανεπιστήμιο της Γαλλίας (Universite Paris 1 Pantheon Sorbonne), Comunitatea Elena Prahova- ‐ Ploiesti, Αδελφοποίηση πόλεων Ασπροπύργου και Πλόεστι, Ρουμανίας, ECTE (European Center in Training for Employment – Ευρωπαϊκό Κέντρο Κατάρτισης για την Απασχόληση) και τα ιδρύματα τριτοβάθμιας όπως και ιδρύματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Θριασίου Πεδίου.

Η αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία «Συν+εργασία» επιδιώκει την έρευνα, τη δημιουργία και την παρουσίαση διεπιστημονικών και διακαλλιτεχνικών έργων ανοίγοντας ένα  διάλογο μεταξύ τέχνης, επιστήμης, εκπαίδευσης και κοινωνίας. Η Αιμιλία Μπουρίτη είναι εικαστικός, performance artist και ιδρυτικό μέλος της εταιρείας. Η εταιρεία λειτουργεί μέχρι σήμερα ως καλλιτεχνική πλατφόρμα με συνεργασίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεργάζεται με διεθνή πολιτιστικά κέντρα, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητές, σε θέματα που αφορούν το διάλογο μεταξύ «Τέχνης, Συμμετοχικότητας, Αγροτικής ζωής, Ενέργειας, Βιομηχανίας,  Πολυπολιτισμικότητας, Δημιουργικής οικονομίας, Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Πληροφορίες

Έναρξη: 21 Νοεμβρίου

Υπαίθριο, ερευνητικό, εκπαιδευτικό εργαστήρι: Αγροτική Κουλτούρα | Τέχνη
Η αξία της χρήσης του νερού και της ενέργειας

Από την Αιμιλία Μπουρίτη σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ – Πα.Δ.Α.)

21 Δεκεμβρίου

Διαδικτυακή προβολή βίντεο έργου
Αγροτικά αποτυπώματα Ασπροπύργου | Η Ποντιακή κουλτούρα
Ώρα έναρξης: 20.30

*Cover photo: Παλιά αγροτική οικογένεια Απροπύργου, arxeio pneumatiko kentro aspropyrgou