Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Νέας Υόρκης Πενσυλβάνια, ο Pennsylvania Station είναι ο κεντρικότερος σιδηροδρομικός σταθμός στη Νέα Υόρκη, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Εξυπηρετώντας πάνω από 600.000 επιβάτες, με μέσο όρο περίπου χίλιους επιβάτες ανά 90 δευτερόλεπτα, είναι ο μεγαλύτερος σιδηροδρομικός σταθμός στις ΗΠΑ και στη Βόρεια Αμερική, καθώς και ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο.

Ο σταθμός επεκτείνεται και μεγαλώνει ενώ το αρχιτεκτονικό γραφείο SOM ολοκλήρωσε την αίθουσα Moynihan που παίρνει το όνομά της από τον γερουσιαστή των ΗΠΑ που πρότεινε αρχικά το έργο τη δεκαετία του 1990. Δημιουργεί ένα νέο κόμβο 45.150 τ.μ που περιλαμβάνει και ένα μεγάλο κτίριο ταχυδρομικών γραφείων και αποκαθιστά το μεγαλείο που χάθηκε με την κατεδάφιση του αρχικού σταθμού Penn πριν από μισό αιώνα.

Ο αρχικός σταθμός της Πενσυλβανίας σχεδιάστηκε το 1910. Ήταν ένα αριστούργημα της αρχιτεκτονικής με φεγγίτες και υποδεχόταν με τρόπο αριστοκρατικό την άφιξη των ταξιδιωτών στη Νέα Υόρκη. Μετά την κατεδάφισή τους στα μέσα της δεκαετίας του ΄60, υποβαθμίστηκε αλλά σήμερα με τις ανάγκες να έχουν αυξηθεί και τον κόσμο που εξυπηρετείται να φτάνει τις 600.000 μπαίνει στη νέα εποχή του.

Η νέα δομή αναδεικνύει όλο τον χώρο, τον μεγάλο φεγγίτη που δημιουργεί ένα αψιδωτό αίθριο και τις σιδερένιες αψίδες που δημιουργούν περισσότερα από 500 πάνελ από γυαλί και χάλυβα που ενώνονται για να σχηματίσουν ένα συναρπαστικό εφέ.

Ο χώρος θα φωτίζεται ημέρα και νύχτα ενώ οθόνες θα δημιουργούν μια ελκυστική εμπειρία που παρέχει όλες τις ανέσεις που θα χρειαστεί ένας ταξιδιώτης. Οι μπερδεμένες διαδρομές μέσα στον σταθμό που δυσκόλευαν  μέχρι τώρα τους ταξιδιώτες φαίνεται να γίνονται πιο απλές ενώ η αναμονή θα είναι πιο ευχάριστη και ασφαλής.

Ο νέος σταθμός συνδέεται με εννέα πλατφόρμες και 17 στάσεις, με το μετρό, ενώ τα σχέδια είναι σε εξέλιξη για τη σύνδεση ολόκληρου του συγκροτήματος Penn Station και αυτή είναι μια εξαιρετική στιγμή για την πόλη που ενώνει τη μεγαλοπρέπεια του αρχικού σταθμού Penn, ενώ ταυτόχρονα χρησιμεύει ως πρακτική λύση στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι ταξιδιώτες από και προς τη Νέα Υόρκη για πολύ καιρό. Η επέκταση αυτή δημιουργεί μια εξαιρετική εμπειρία στους χιλιάδες επιβάτες που περνούν κάθε μέρα και κινούνται μέσα από τον σταθμό.