Πρόσφατα κυκλοφόρησαν οι πρώτες φωτογραφίες της εντυπωσιακής βιβλιοθήκης Wormhole στο πάρκο Century κατά μήκος της ακτής του κόλπου Haikou στη Νότια Κίνα που βρίσκεται λίγο πριν την ολοκλήρωση της κατασκευής της, η οποία και αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Ένας πολυλειτουργικός χώρος που θα φιλοξενεί χώρους για ανάγνωση αλλά και χαλάρωση των επισκεπτών της σχεδόν σε απόλυτη συνομιλία με τον ουρανό αλλά και τη θάλασσα, όπως δηλώνει το αρχιτεκτονικό γραφείο MAD που έχει σχεδιάσει αυτό το έργο. «Ο άνθρωπος δεν είναι πλέον κυρίαρχος και η αρχιτεκτονική δεν είναι το απόλυτο όχημα. Η εμπειρία του επισκέπτη εδώ θα προσομοιάζει με μια ματιά στο σύμπαν, αφηρημένη αλλά απέραντη», σχολιάζει ο εκπρόσωπος του γραφείου.

Χαρακτηριστικό του κτηρίου της νέας βιβλιοθήκης είναι το καμπύλο σχήμα των τοίχων που προσδίδουν αρμονία και ομοιομορφία δίχως τομές ή ενώσεις συνδέοντας την οροφή με το δάπεδο δίνοντας μια αίσθηση ενότητας σε ένα σχεδόν φουτουριστικό αποτέλεσμα.

Τεράστια στρογγυλά ανοίγματα διαφόρων μεγεθών και περιγραμμάτων δίνουν αναπνοή στο αρχιτεκτονικό σχέδιο και επιτρέπουν στο φως να εισχωρεί ελεύθερα στους χώρους και να πλημμυρίζει το εσωτερικό.

Ο εσωτερικός χώρος ανάγνωσης των 690 τετραγωνικών επιτρέπει τη φύλαξη 10.000 βιβλίων ενώ διαθέτει ένα καφέ και μια τεράστια βεράντα. Ο εξωτερικός δημόσιος χώρος 300 τετραγωνικών έχει προβλεφθεί να διαθέτει χώρους στάθμευσης ποδηλάτων, δημόσια μπάνια και ντους.

Η βιβλιοθήκη Wormhole θα  αποτελεί μια κρατική πρωτοβουλία με στόχο την αναμόρφωση και βελτίωση της ευρύτερης περιοχής μέσω της ανάπτυξης του δημόσιου χώρου της ακτογραμμής.