Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου απέκτησε τον πρώτο της πίνακα του Ισπανού ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Χοακίν Σορόγια, ο οποίος είχε κάποτε περιγραφεί ως «ο μεγαλύτερος εν ζωή ζωγράφος του κόσμου». Η Εθνική Πινακοθήκη ανακοίνωσε ότι αγόρασε το The Drunkard, Zarauz (1910), μια σκοτεινή και δραματική απεικόνιση του αλκοολισμού με την κεντρική φιγούρα να κοιτάζει μέσα από τα θολά μάτια της απευθείας τον θεατή.

Η αγορά έρχεται να επισφραγίσει την επιτυχία της έκθεσης Sorolla: Spanish Master of Light στην Εθνική Πινακοθήκη το 2019, την οποία επισκέφθηκαν περισσότερα από 167.000 άτομα.

Τα έργα του Ισπανού ζωγράφου είχαν να εκτεθούν στη βρετανική πρωτεύουσα για περισσότερο από έναν αιώνα και οι φιλότεχνοι από όλο τον κόσμο έκαναν ουρές για να απολαύσουν τη μαγεία των σκηνών που απεικόνισε.

Μακριά από το σκοτεινό του εργαστήριο, στην ύπαιθρο, στις παραλίες, σε σκιερές βεράντες, σε κήπους, ο Σορόγια κατάφερε και έφερε στο προσκήνιο τη μοναδική αίσθηση της Μεσογείου μακριά από τη φολκλορική της αναπαράσταση. Οι ιριδίζοντες καμβάδες του «δασκάλου του φωτός», όπως τον αποκαλούσαν φέρνουν τοπία και σκηνές της ισπανικής ζωής και τις σκηνές κολύμβησης για τις οποίες έγινε διάσημος παγκοσμίως.

Το έργο που αγόρασε η Πινακοθήκη, το θέμα ενός μεθυσμένου σε μια ταβέρνα στην περιοχή των Βάσκων είναι ίσως ασυνήθιστο για τον καλλιτέχνη, αλλά ο χειρισμός των μέσων του, οι πινελιές του, αποκαλύπτουν την εκθαμβωτική του τέχνη. Ο Σορόγια φιλοτέχνησε αυτό τον πίνακα επί τόπου σε μια ταβέρνα του Zarauz στη χώρα των Βάσκων, όπου αυτός και η οικογένειά του πέρασαν το καλοκαίρι του 1910. Το έργο του μάλιστα το περιέλαβε στη δεύτερη αναδρομική του έκθεση στην Αμερική, στο Art Institute of Chicago το 1911.

Η αγορά του έργου που κόστισε στο μουσείο 325.000 στερλίνες έγινε χάρη στην κληρονομιά που άφησε ο αρχιτέκτονας Ντέιβιντ Μεντ, ο οποίος υπήρξε ο πιο σημαντικός και φωτισμένος δημιουργός δημοτικών σχολείων στον κόσμο.

Όταν η Εθνική Πινακοθήκη ανοίξει ξανά, ο πίνακας θα παρουσιαστεί με σύγχρονα έργα ζωγραφικής από όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.