Η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε πως λόγω της πανδημίας που γνωρίζει ξανά έξαρση στη Νέα Υόρκη και τους δραματικούς αριθμούς των νεκρών που ξεπέρασαν τις διακόσιες χιλιάδες αλλά και των εκατομμυρίων κρουσμάτων στις ΗΠΑ αναγκάστηκε να ακυρώσει όλο το πρόγραμμα της σεζόν 2020-21. Κάτω από αυτές τις συνθήκες παρατείνεται μία από τις σοβαρότερες κρίσεις που αντιμετώπισε σε μια ιστορία 137 χρόνων και το οριστικό κλείσιμό της μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο. Η απόφαση αυτή δημιουργεί φόβο σε όλη την πόλη καθώς τα θέατρα του Μπρόντγουεϊ, οι συμφωνικές αίθουσες, οι χώροι μουσικής και χορού αναρωτιούνται αν και πότε θα μπορέσουν να είναι ασφαλείς για το κοινό.

Το ξέσπασμα της πανδημίας κράτησε την όπερα των 3.800 θέσεων κλειστή από τα μέσα Μαρτίου, χάνοντας έσοδα άνω των 150 εκατομμυρίων δολαρίων και αφήνοντας περίπου 1.000 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης, της ορχήστρας και της χορωδίας, χωρίς πληρωμή από τον Απρίλιο. Η επανέναρξη των συναυλιών την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 2021 απομακρύνεται πλέον ως σενάριο και η ΜΕΤ θα πρέπει να προσαρμοστεί σε έναν κόσμο μεταμορφωμένο από την πανδημία, περιορίζοντας το υψηλό κόστος λειτουργίας της. Ο διευθυντής της Πίτερ Γκελμπ πρέπει να σχεδιάσει ένα ισχυρό πρόγραμμα που θα προσελκύσει συνδρομητές, αλλά και να έρθει σε συμφωνία με τα πανίσχυρα σωματεία εργαζομένων. Η Mητροπολιτική Όπερα σχεδιάζει να ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό παρουσιάζοντας το “Fire Shut Up in My Bones” του Terence Blanchard, την πρώτη όπερα από μαύρο συνθέτη που θα παρουσιαστεί στη σκηνή της, δίνοντας έτσι και ένα μήνυμα και εν μέσω των κινημάτων για ισότιμη φυλετική μεταχείριση.

Ο Γκελμπ είπε πως μόνο συμφωνίες για περικοπές μισθών με τα συνδικάτα μπορούν να επιτρέψουν στην Όπερα να ξαναρχίσει τις πληρωμές και να ανακάμψει στο μέλλον. Οι εργαζόμενοι στην Όπερα όχι μόνο έχουν μείνει χωρίς μισθό, αλλά και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Τα σωματεία των καλλιτεχνών δυσπιστούν στις δηλώσεις Γκελμπ βλέποντας πίσω από αυτές τη διάθεσή του να τερματίσει τα συμβόλαιά τους και αντιδρούν λέγοντας πως είναι οι καλλιτέχνες και η ποιότητα του έργου τους αυτά που έχουν οικοδομήσει τη φήμη του εδώ και πολλές γενιές.

Ο Γκελμπ εξήγησε ότι θα πάρει πολλά χρόνια για να ανακάμψουν οικονομικά καθώς η ΜΕΤ κάνει ακριβές παραγωγές που δύσκολα θα είναι κερδοφόρες και λόγω της μειωμένης χωρητικότητας αλλά εξαιτίας και του γεγονότος πως το κοινό απαρτίζεται από πολλούς ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που είναι ευάλωτοι στον ιό.

Άλλοι μεγάλοι καλλιτεχνικοί οργανισμοί της Νέας Υόρκης, οι οποίοι είχαν ακυρώσει τις παραστάσεις μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, ζυγίζουν τα επόμενα βήματα. Η Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι αναμένεται να ενημερώσει για τα σχέδιά της στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ ο Carnegie Hall δήλωσε ότι θα αξιολογήσει τα επόμενα βήματα σε συνεννόηση με ιατρικούς εμπειρογνώμονες και κυβερνητικούς αξιωματούχους. Παρόλο που όλοι οι παραπάνω έχουν ακυρώσει τις παραστάσεις τους, κάνουν εξαιρετικά βήματα για να επιβιώσουν, με νέες συμφωνίες αλλά και με διαδικτυακής μετάδοσης προγράμματα. Ο χειμώνας της σεζόν 2020-21 αναμένεται να είναι περισσότερο σκληρός απ’ όσο όλοι έχουν φανταστεί.