Η πολυαναμενόμενη κεντρική βιβλιοθήκη Deichman Bjørvika του Όσλο, η οποία βρίσκεται δίπλα στην όπερα, στην προκυμαία της πόλης, έχει μόλις ανοίξει στο κοινό της Νορβηγίας. Σχεδιασμένη από το αρχιτεκτονικό γραφείο Atelier Oslo και Lund Ηagem, το πενταώροφο κτίριο φιλοξενεί 450.000 βιβλία σε έναν από τους χώρους που έχουν διαμορφωθεί στο ογκώδες και μεγαλοπρεπές κτίριο.

Η βιβλιοθήκη όπως ήταν ο στόχος των σχεδιαστών της χωρίζεται σε μεγαλύτερους και μικρότερους χώρους που δημιουργούν μια ποικιλία στο εσωτερικό της. Το αρχιτεκτονικό στοίχημα ήταν να φτιαχτεί ένας τεράστιος χώρος που να μπορεί να διατηρεί το αίσθημα της οικειότητας, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να αισθάνονται ότι ανήκουν εκεί.

Το όνομά της η βιβλιοθήκη το οφείλει στον Carl Deichman, του οποίου η συλλογή βιβλίων ήταν αυτή που θεμελίωσε το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης το 1785 και το κτίριό της βρίσκεται δίπλα στην όπερα του Όσλο στην προκυμαία της πόλης. Βρίσκεται προς την πλευρά της μεγάλης πλατείας της πόλης και σχεδιάστηκε ώστε να έχει μια αρμονική γειτνίαση με την όπερα.

Η βιβλιοθήκη έχει κινηματογράφο, αίθουσα συνεδριάσεων στο υπόγειο, καφέ και εστιατόριο, ενώ το ισόγειο είναι αφιερωμένο στη μελέτη των εφημερίδων και των περιοδικών. Ο πρώτος όροφος είναι αφιερωμένος στα παιδιά, ενώ στο δεύτερο και τον τρίτο όροφο υπάρχουν τα κλειστά αναγνωστήρια και στον τελευταίο όροφο οι ανοιχτές αίθουσες ανάγνωσης. Η βιβλιοθήκη με θέα προς τα φιόρδ του Όσλο δημιουργεί ένα χώρο δημόσιο, ανοιχτό που συνδέεται με τη συνέχεια της πόλης έξω από το κτίριο.

Η πόλη ελπίζει ότι η βιβλιοθήκη θα προσελκύσει περισσότερους από δύο εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως αφότου έχει περάσει η πανδημία του κορονοϊού, εφόσον στόχος είναι να συγκεντρώνονται και να συναντιούνται εκεί οι άνθρωποι της πόλης. Η έννοια της σύγχρονης βιβλιοθήκης έχει απομακρυνθεί από το να αποθηκεύονται εκεί βιβλία, ο στόχος είναι να συγκεντρώνονται εκεί οι άνθρωποι για να μοιραστούν τη γνώση. Γι’ αυτό, ενώ οι παλαιές βιβλιοθήκες σχεδιάστηκαν ως ενιαίοι χώροι με σειρές ραφιών, οι χώροι στις νέες βιβλιοθήκες είναι εντελώς διαφορετικοί με πολλές παραλλαγές, που σπάνε την κλίμακα και δημιουργούν χώρο για πολλές διαφορετικές δραστηριότητες. Καθώς ο σκοπός του κτιρίου αλλάζει, οι αρχιτέκτονες μερίμνησαν ώστε να δημιουργήσουν έναν ευέλικτο χώρο που να μπορεί να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες.