Το αλβανικό χωριό Σιρόκα βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Σκόδρα κοντά στα σύνορα με το Μαυροβούνιο. Ένα ψαροχώρι που για αιώνες οι κάτοικοί του ζούσαν από τη λίμνη, οι άντρες ψάρευαν ενώ οι γυναίκες φρόντιζαν τους οπωρώνες και ύφαιναν χαλιά με το χέρι. Με την οριστική διάλυση του κομμουνιστικού καθεστώτος στις αρχές της δεκαετίας του 1990 που είχε στερήσει τους πολίτες να ζουν από τις προσωπικές, ιδιωτικές τους δραστηριότητες, η δυσπιστία στον δημόσιο τομέα ήταν έντονη και για πολλές δεκαετίες αυτό στην ανεξέλεγκτη κατοχή και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, ο δημόσιος χώρος της προκυμαίας της λίμνης Σκόδρα να έχει καταληφθεί κυριολεκτικά από παράνομες αυθαίρετες  κατασκευές, όπως ιδιωτικές κατοικίες, εστιατόρια, ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης και περίπτερα άναρχα τοποθετημένα και κακή αισθητική.

Με στόχο την ανασυγκρότηση της προκυμαίας στις όχθες της λίμνης Shkodra το Ταμείο Ανάπτυξης της Αλβανίας ανέθεσε στο αρχιτεκτονικό γραφείο Casanova + Hernandez, που εδρεύει στην Ολλανδία, το έργο εξωραϊσμού και αποκατάστασης των φθορών που έχουν γίνει.

Το έργο ολοκληρώθηκε και φέρει το όνομα «αλβανικό χαλί» διόλου τυχαία αφού το σχέδιο που δημιούργησαν είναι βασισμένο στα παραδοσιακά φολκλόρ χαλιά της περιοχής παραδίδοντας και πάλι την προκυμαία στους πολίτες κατεδαφίζοντας τις παράνομες κατασκευές, ανοίγοντας τη θέα στη λίμνη και δημιουργώντας έναν ζωντανό δημόσιο χώρο με οικιακό, παραδοσιακό χαρακτήρα.

«Το έργο όχι μόνο στοχεύει στη φυσική και λειτουργική αποκατάσταση της προκυμαίας Σιρόκα αλλά και στην ανοικοδόμηση του αισθήματος του ανήκειν», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του έργου το γραφείο Casanova + Hernandez.

Οι πέτρες από γρανίτη σε μαύρο και άσπρο χρώμα που χρησιμοποιήθηκαν, αναπαράγουν ένα παραδοσιακό μοτίβο χαλιού διαμορφώνοντας έναν εντυπωσιακό δημόσιο χώρο 20.000 τετραγωνικών μέτρων από τον οποίο οι πολίτες μπορούν να απολαύσουν τη θέα στη λίμνη.

Η διάταξη των επιμέρους τμημάτων έχει βασιστεί σε ένα τύπο δωματίου που συχνά συναντάται στα αλβανικά σπίτια με το όνομα Oda διαμορφωμένο από χαμηλά καθίσματα για να καλωσορίζουν τους επισκέπτες. Αυτή την ιδέα υιοθέτησε και το γραφείο Cassanova + Hernandez, ώστε να δίνεται η αίσθηση του σπιτιού πολλαπλών δωματίων χωρισμένα με ξύλινους πάγκους – ο χώρος έτσι παίρνει χαρακτήρα, έκφραση και, πάνω απ ‘όλα, γίνεται λειτουργικός.

H διαμόρφωση αυτών των ανεξάρτητων χώρων διευκολύνει τη θέα στη λίμνη και την αλληλεπίδραση των πολιτών αφού κανείς μπορεί να συναντήσει χώρο για παιχνίδι, για πικ-νικ, σαλόνι, αλλά κα αμφιθέατρο για πολιτιστικές δράσεις. Αρκετά από τα ήδη υπάρχοντα δέντρα γύρω από τις άκρες της πλατείας ενσωματώθηκαν στον σχεδιασμό  με νεότερα δέντρα, ενώ ένας χώρος στάθμευσης στην είσοδο του χωριού διευκολύνει και ενθαρρύνει την πρόσβαση των επισκεπτών με τα πόδια.

Η επόμενη φάση του έργου περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός μουσείου με μακροπρόθεσμο στόχο να μετατραπεί η περιοχή σε ένα σημαντικό πολιτιστικό, τουριστικό και ψυχαγωγικό θέρετρο.