Η δραματολόγος και κριτικός θεάτρου Σοφία Ευτυχιάδου είναι η νέα αναπληρώτρια διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου, αναλαμβάνοντας καθήκοντα στο πλευρό του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή Γιάννη Μόσχου.

Η Σοφία Ευτυχιάδου είναι δραματολόγος και κριτικός θεάτρου. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1975. Είναι αριστούχος απόφοιτη του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα  της Πολιτιστικής Διαχείρισης στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου.

Σοφία Ευτυχιάδου

Έχει συνεργαστεί ως Δραματολόγος με το Εθνικό Θέατρο, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Φεστιβάλ Αθηνών, την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», το ΚΘΒΕ, το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, την ομάδα Εν δυνάμει. Με τη σκηνοθέτρια Ελένη Ευθυμίου έχει συνεργαστεί σε περισσότερες από 9 παραγωγές. Έχει επίσης συνεργαστεί ως Δραματολόγος με τον Γιάννη Παρασκευόπουλο, τη Μαρία Μαγκανάρη, τη Γλυκερία Καλαϊτζή.

Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Καλλιτεχνικών Συμβούλων των 48ων Δημητρίων με αρμοδιότητα τον Καλλιτεχνικό σχεδιασμό του Θεατρικού προγράμματος.

Από το 2018 έως σήμερα συνεργάστηκε με το elculture.gr, δημοσιεύοντας τόσο κριτικές παραστάσεων όσο και συνεντεύξεις και πορτραίτα κορυφαίων ξένων σκηνοθετών, αλλά και ανταποκρίσεις από τη διεθνή σκηνή. Είχε τη σύλληψη και τη συντακτική επιμέλεια του πρότζεκτ δημιουργίας podcast στο elculture με τίτλο: «Podpourri, ιστορίες που ακούγονται». Στο πλαίσιο αυτό επιμελήθηκε το podcast «Θεατρικά ευτυχήματα».