Θα ήταν εξαιρετικά μεγάλη παράλειψη αυτής της στήλης να μην αναφερθεί στη «μεταμόρφωση» της Θεσσαλονίκης το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, με αφορμή την εμπνευσμένη πρωτοβουλία «Η Θεσσαλονίκη αλλιώς… ένα αστικό πείραμα για μια διαφορετική πόλη», που διοργάνωσε το περιοδικό «Παράλλαξη» (για τα 20ά του γενέθλια) και ο Γιώργος Τούλας σε συνεργασία με τα πιο δημιουργικά θεσσαλονικιώτικα μυαλά που συμπαρέσυραν και ενεργοποίησαν -ευτυχώς- ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της πόλης. Η εύστοχη αφίσα του εγχειρήματος έδωσε το στίγμα: το αγαπημένο «λ» των Θεσσαλονικέων αλλάζει ρότα και μεταμορφώνεται σε ανθρωπάκι, σε ενεργό πολίτη, ενώ το «πράσινο» της πρωτοβουλίας έρχεται σε έντονη αντίθεση με το «μαύρο» μέχρι τώρα φόντο.

Τι ακριβώς συνέβη; Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: περισσότεροι από 100 φορείς, 1000 δημιουργοί, 250 εθελοντές και πλήθος κόσμου που παρακολούθησε τις εκδηλώσεις έφτιαξαν μαζί μια άλλη εκδοχή για τη Θεσσαλονίκη σε ένα διαφορετικό, αισιόδοξο διήμερο πάρτυ-πείραμα για την πόλη. Παρά τις αντίξοες για την εποχή καιρικές συνθήκες (φαίνεται ότι ακόμη και ο καιρός ζήλεψε και ήθελε κι αυτός να φορέσει τα ρούχα του …«αλλιώς»), πραγματοποιήθηκε ένας καταιγισμός εκδηλώσεων με βασικό άξονα την αναζήτηση της Θεσσαλονίκης των ονείρων μας∙ προτάσεις για φιλικότερη σχέση με το περιβάλλον αλλά και με τον εαυτό μας, αρχιτεκτονικές και εικαστικές παρεμβάσεις, δρώμενα πολιτισμού σε μη συμβατικούς χώρους, happenings-έκπληξη για μικρούς και μεγάλους συνέθεσαν το πλαίσιο μιας σημαντικής συνέργειας που αναδεικνύει την αναγκαία πια διάθεση της πόλης για εξωστρέφεια. Οι δεκάδες δράσεις του εγχειρήματος κινηματογραφήθηκαν από την N-Orasis, με στόχο τη δημιουργία μιας ταινίας  που  θα προβληθεί στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» το Σεπτέμβριο και θα αναρτηθεί και στο διαδίκτυο, συμβάλλοντας έτσι στη διαφήμιση της πόλης στο εξωτερικό.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ήταν τόσο πλούσιο που ήταν πρακτικά αδύνατο να τις παρακολουθήσει κανείς όλες. Πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν και τους φορείς που συμμετείχαν μπορεί να βρει κανείς στο http://www.parallaximag.gr/thessaloniki.html. Απ’ όσα κατάφερα να δω στη μνήμη μου θα μείνουν η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία, όπου περισσότεροι από 1000 ποδηλάτες, περισσότερο ή λιγότερο γυμνοί, διεκδίκησαν χώρο για το «ποδήλατο», το θεατρικό δρώμενο του Κ.Θ.Β.Ε. στο Καπάνι και το σχόλιο ενός πωλητή: «Ρε παιδιά, από πότε έχουμε να δούμε τόσο κόσμο στο Καπάνι;», το δρώμενο της ομάδας «Αδράστεια» στην Αριστοτέλους, το ξέφρενο πάρτυ στην περιοχή της Βαλαωρίτου το Σάββατο το βράδυ με τους δυναμικούς Paranaue να δίνουν το ρυθμό, η «αλλιώτικη» παραλία το επόμενο πρωί. Προπαντός, όμως, θα θυμάμαι τη μαγική κυριακάτικη βραδιά στην οδό Ερνέστου Εμπράρ, που φωταγώγησαν παραμυθένια οι beforelight (φωτογραφία), το δρώμενο της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» και τη συναυλία των Motel Selenik. Κρίμα που δεν έπαιξαν τελικά και οι αγαπημένοι Sleepin Pillow…

Για δύο μέρες υπήρχε στη Θεσσαλονίκη μια γιορτινή, φεστιβαλική αύρα, που δημιουργήθηκε εξολοκλήρου από τις δυνάμεις της ίδιας της πόλης. Και αυτό είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο σε μια περίοδο όπου βιώνουμε καθημερινά την χρεοκοπία της συλλογικότητας και την άρνηση ανάληψης προσωπικής ευθύνης και δράσης. Ένα ερώτημα μόνο: πού ψηφίζουν όλοι αυτοί που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις;

Ας είναι αυτή η πρωτοβουλία η αρχή για ένα πιο φωτεινό αύριο. Άλλωστε, Γιώργο, συμφωνώ, «Αν μπορούμε να αλλάξουμε την πόλη για ένα Σαββατοκύριακο, μπορούμε να την αλλάξουμε για πάντα!». Το πείραμα πέτυχε!

Υ.Γ. Τελευταία δεν μπορώ να αντισταθώ στα …υστερόγραφα. Αυτή τη φορά «Από Αθήνα». Φαίνεται ότι στους καιρούς μας οι αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις που ευνοούν το «μαζί» και έχουν έντονα εξωστρεφή χαρακτήρα μαγνητίζουν το κοινό. Την περασμένη Πέμπτη, με πρωτοβουλία του ελculture.gr και ενός έτερου συμμέτοχου στα πρώτα βήματα της «Παράλλαξης», του Νίκου Βερβερίδη,  μεταμορφώθηκε ένας πεζόδρομος στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να απολαύσει μια βραδιά όπερας δρόμου. Στο πλαίσιο του νέου θεσμού «Perform in Art», στον πεζόδρομο της Μιλτιάδου, με φόντο-σκηνικό το υπέροχο νεοκλασικό όπου στεγάζεται το ελculture.gr, η ομάδα Oper(o) παρουσίασε αποσπάσματα από την Κάρμεν του Μπιζέ και την Τραβιάτα του Βέρντι. Δεν θέλω να γράψω περισσότερα, θα μου πείτε ότι βλογάμε τα γένια μας. Ας μιλήσουν αυτοί που ήταν εκεί! Και ήταν πολλοί …πάρα πολλοί!