Η Αρίστη Σάρρα μια σύγχρονη γυναίκα, ανακάλυψε τη σοφία της φύσης συναντώντας τη και ανασύροντας τους θησαυρούς της, όταν μετά από χρόνια προβλήματα που αντιμετώπιζε με το στομάχι της και αποφασισμένη να αποφύγει τα φαρμακευτικά σκευάσματα, αναζήτησε ανακούφιση σε εκείνη, με την καθοδήγηση ενός βοτανολόγου που μοιραζόταν την ίδια φιλοσοφία με τη δική της. Ο βοτανολόγος δημιούργησε ένα μείγμα βοτάνων ειδικά για εκείνη, το οποίο είχε εξαιρετικά αποτελέσματα, καθώς η καθημερινή κατανάλωση αφεψημάτων δεν ανακούφισε μόνο τον πόνο της αλλά της πρόσφερε ευεξία και ενέργεια. Συνειδητοποιώντας τη δύναμη που κρύβουν τα δώρα της φύσης τα αγκάλιασε συγκεντρώνοντάς τα σε καλαίσθητους κυλίνδρους για να μοιραστεί το μυστικό τους που δεν είναι άλλο από τις μοναδικές ενεργειακές δυνάμεις τους.

Ευωδιαστή λεβάντα και καταπραϋντικά αρώματα τίλιου και κρόκου για χαλάρωση και ηρεμία, πιπερόριζα, κουφάγκαθο, ταραξάκο και μέντα για ευεξία,  μπούκοβο, βανίλια και κακάο για να διεγείρει τις αισθήσεις, χαμομήλι, μαραθόσπορος και κύμινο για μια αίσθηση ανακούφισης. Μικρές γλυκές δόσεις, στις σωστές αναλογίες και σωστά μοιρασμένες και συνδυασμένες μέσα σε χειροποίητα σακουλάκια μουσελίνας ώστε να δένουν μεταξύ τους αρμονικά και να διατηρούν τη φρεσκάδα τους ή αλλιώς “The botany of harmony” όπως μελωδικά η SARISTI περιγράφει αυτή τη διαδικασία.

Έχοντας επιλέξει τα πιο φρέσκα και ευεργετικά βιολογικά φυτά του πλανήτη και με τη γνώση που διαθέτει για τις ιδανικές συνθήκες που χρειάζονται για να μεγαλώσουν και να ευδοκιμήσουν αλλά και την εμπειρία της ανάμιξης, η SARISTI έχει δημιουργήσει μαγικά, θεραπευτικά ελιξίρια που συνδυάζουν τη σοφία της αρχαίας ιατρικής με τη σύγχρονη επιστήμη. Σε κάθε φλιτζάνι από τα εκλεκτά blends των βιολογικών τσαγιών βοτάνων της μπορεί να βιώσει κανείς μια εσωτερική αρμονία. Την αρμονία που νιώθει ο άνθρωπος όταν βρίσκεται σε σύνδεση και ισορροπία με τον δημιουργό του.

Ανάλογα με τη συναισθηματική νότα ή την αίσθηση που θέλει κάποιος να απολαύσει σε κάθε γουλιά, η SARISTI έχει να προτείνει και μια διαφορετική αρωματική νότα ανάμεσα στα πέντε μοναδικά μείγματα της πρώτης signature συλλογής Cuore e Mente «κλειδωμένα» σε καλαίσθητες συσκευασίες που προδιαθέτουν για κάτι σίγουρα πολύτιμο και επιδιώκουν να ισορροπήσουν Καρδιά (Cuore) και Νου (Mente) μέσα από τη δύναμη των βιολογικών τσαγιών βοτάνων της Μητέρας Γης.

Κατά τη μακραίωνη πορεία του ανθρώπου πάνω στη γη, δύο ήταν τα θεμελιώδη ερωτήματα που τον απασχόλησαν: πώς θα εξασφαλίσει τα μέσα συντήρησής του και πώς θα ανακουφιστεί  από τον πόνο, ο οποίος προερχόταν από ασθένειες ή πληγές που οφείλονταν από αγώνα με άγρια ζώα ή εναντίον ομοιών του.

Για να απαντήσει ο άνθρωπος σε αυτά, και κυρίως να καταπραΰνει τον πόνο του και να θεραπεύσει ασθένειες ώστε να επιβιώσει, αναζήτησε τη συνδρομή της φύσης και του περιβάλλοντα φυτικού και ζωικού κόσμου. Ενστικτωδώς προσπάθησε με κάποιο τρόπο να βρει το σημείο επαφής του με τη μάνα Γη. Σε εκείνη μπόρεσε να ανακαλύψει τη θεραπευτική τέχνη. Η παράδοση λοιπόν της σπουδαίας θεραπευτικής τέχνης των βοτάνων και γενικότερα των φυτών χάνεται στο αρχέγονο παρελθόν και κανείς δεν έχει αμφισβητήσει τη σπουδαιότητά της στη ζωή του ανθρώπου.

Η θεραπευτική δύναμη των βοτάνων συνιστά ανεκτίμητη κληρονομιά και χάρη στις κλιματικές συνθήκες τα ελληνικά φυτά θεωρούνται από τα πιο πλούσια σε θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητες παγκοσμίως Η Ελλάδα ευλογημένη από το κλίμα της διαθέτει περισσότερα από έξι χιλιάδες εξακόσια βότανα, η πλειονότητα των οποίων (περίπου χίλια τετρακόσια) είναι ενδημικά. Ο Όλυμπος, ο Ταύγετος , ο Άθως και τα βουνά της Κρήτης θεωρούνται «θησαυροφυλάκια βοτάνων».

Μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία των βοτάνων

Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι, χρησιμοποιούσαν όλα σχεδόν τα αρωματικά φυτά σαν αρτύματα (μπαχαρικά) ενώ οι θεραπευτικές ιδιότητες πολλών από τα φυτά αυτά ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Στα αρχαία χρόνια πίστευαν πως ο Προμηθέας ήταν αυτός που δίδαξε τους ανθρώπους πώς να χρησιμοποιούν τα βότανα για θεραπευτικούς σκοπούς.

Ο βαθύτερος γνώστης όμως των βοτάνων ήταν ο Κένταυρος Χείρων. Βότανα, όπως το Κενταύριον (Centaurium) και το Χειρώνιον φέρουν ακόμα το όνομά του, ενώ πολλοί είναι οι μύθοι που μας λένε πως επιστράτευσαν το οπλοστάσιο της φύσης για να περιποιηθούν τις πληγές των πολεμιστών. Ένας μύθος λέει πως η Αφροδίτη έτρεξε στην Κρήτη και έκοψε δίκταμο για να γιατρέψει τον λαβωμένο Αινεία.

«Να φας τσουκνίδα για να προστατευτείς απ’ όλες τις ασθένειες του έτους», συμβούλευε τους Αθηναίους ο Ησίοδος, ενώ ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης πίστευε ότι το θυμάρι ήταν αποχρεμπτικό, ο γλυκάνισος σταματούσε το φτέρνισμα, η μαντζουράνα περιόριζε την έκκριση της χολής και η μέντα σταματούσε τον εμετό.

Ο Αριστοτέλης (384-322 π.κ.χ.) διαθέτοντας πλούσιο βοτανικό υλικό της Ελλάδας και της Ασίας έγραψε το Περί Φυτών του οποίου μόνο αποσπάσματα διασώθηκαν, ενώ ίδρυσε Βοτανικό Κήπο όπου δίδονταν μαθήματα Βοτανικής.

Με τα αρωματικά φυτά ασχολήθηκαν επίσης ο Θεόφραστος και αργότερα ο Διοσκουρίδης ο Αναζαρβέας που στο περίφημο Περί ύλης ιατρική (De materia medica 1ος μ.Χ) σύγγραμμά του, περιέγραψε τις θεραπευτικές ιδιότητες 600 περίπου φυτών.

Εκτός από τους Έλληνες και άλλοι λαοί ασχολήθηκαν κατά την αρχαιότητα με τα αρωματικά φυτά. Στην Ασία δημιουργήθηκε πριν από 6000- 7000 χρόνια από τους Κινέζους ένα μεγάλο εμπόριο αρτυμάτων που στη συνέχεια οι Άραβες το μετέφεραν στην Ευρώπη. Οι Σουμέριοι, ένας από τους αρχαιότερους λαούς του κόσμου καθώς και οι Ασσύριοι γνώριζαν τις θεραπευτικές ιδιότητες 200 περίπου φυτών μεταξύ των οποίων ήταν ο κοριάνδρος, ο άνηθος, ο μάραθος, ο κρόκος, η ρίγανη, η ελετάρια, το θυμάρι και το κύμινο που τα χρησιμοποιούσαν οι γιατροί και οι μάγοι της εποχής εκείνης. Στην αρχαία Βαβυλώνα, εκτός από τους κρεμαστούς κήπους στους οποίους καλλιεργούσαν πολλά διακοσμητικά φυτά υπήρχαν και άλλοι μεγάλοι 9 κήποι με αρωματικά φυτά για παραγωγή αρτυμάτων, που τα έσοδά τους αποτελούσαν ένα σημαντικό μέρος της όλης οικονομίας της.

Αιγυπτιακοί πάπυροι μαρτυρούν ότι γνωστά μας βότανα όπως τα φύλλα ελιάς, το δεντρολίβανο, ο κέδρος, το σκόρδο, χρησιμοποιούνταν για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες εδώ και 4.000 χρόνια.

Ο Μεσαίωνας δεν ευνόησε την επιστημονική πρόοδο ούτε και τη διεύρυνση των γνώσεων για τα φαρμακευτικά φυτά. Όμως η Αναγέννηση, είναι εκείνη η εποχή που με την αναγνώριση του πειράματος και της άμεσης παρατήρησης, με την ανάπτυξη των μεγάλων ταξιδιών προς τις Ινδίες και την Αμερική, θα αποβεί η αρχή μίας νέας περιόδου στη γνώση των φυτών και των ιδιοτήτων τους. Ο Ιταλός Cesalpini δημοσιεύει μία σειρά 16 τόμων που αφορούν τα φυτά, ενώ μεγάλοι βοτανολόγοι όπως οι αδελφοί Jean και Gaspar Bauhin, ο Matthias de Lobel και άλλοι, θα κάνουν μεγάλες προόδους στη συστηματική ταξινόμηση των φυτών.

Η θεωρία της εξέλιξης (C. Darwin 1859) , η ανακάλυψη των νόμων της κληρονομικότητας από τον Mendel, η χρήση του μικροσκοπίου αλλά και η πρόοδος της χημείας και ιδιαίτερα της βιοχημείας θα επιτρέψουν να αναγνωρίσουμε και να απομονώσουμε τις δραστικές ουσίες των φαρμακευτικών φυτών, θα ανοίξουν νέους ορίζοντες.

Η προσφυγή λοιπόν στο φαρμακείο και στα δώρα της φύσης υπήρξε κοινό γνώρισμα πολλών πολιτισμών, από τη μία άκρη της γης μέχρι την άλλη για πολλούς αιώνες.

Τα θαυματουργά φυτά και εκλεκτά βότανα

«Αν ένας τρόπος είναι καλύτερος από έναν άλλο,
τότε σίγουρα αυτός είναι ο τρόπος της φύσης»
Αριστοτέλης

Σήμερα ο δυτικός κόσμος, έστω καθυστερημένα αφού κόπηκε κυρίως λόγω της εκβιομηχάνισης και της αστικοποίησης ο ομφάλιος λώρος του ανθρώπου με τη γη, επιστρέφει δειλά δειλά, σταθερά και συνειδητοποιημένα στην αρχεγονική του, «παρθένα» στάση και ξαναβρίσκει τη χαμένη του σχέση με τη φύση, υιοθετώντας  τη χρήση των βοτάνων ως συμπληρωματική μέθοδο θεραπείας, ανακτώντας έτσι το «χαμένο έδαφος» πολλών ετών. Τα γιατροσόφια των γιαγιάδων γερά κρατούν και όχι αναίτια. Για το τσουκνίδισμα συμβούλευαν: «Έμπα, έμπα μολοχίτσα να βγει η τσουκνιδίτσα» και δεν ήταν τυχαίο.

Πέρα από τον εμπλουτισμό της μαγειρικής, τα βότανα μπορούν να συμβάλλουν αρκετά στην πνευματική μας ανάπτυξη, στη διατήρηση της σωματικής μας υγείας, στην ανακούφιση. Η βοτανοθεραπεία θεωρείται μία από τις πιο διαδεδομένες θεραπευτικές, συμπληρωματικές της φαρμακευτικής, μεθόδους που σίγουρα μας διανοίγει νέους δρόμους επιστροφής στη μάνα γη, προσφέροντας διέξοδο, και ανακούφιση από τη «στρεσογόνα» καθημερινότητα, το άγχος, την κούραση και την εξάντληση που είναι τα μόνιμα κλουβιά των ανθρώπων του δυτικού κόσμου.

Ανακαλύψτε τη Signature συλλογή Cuore e Mente της SARISTI

Love Blend, με σύμβολο το σπάνιο ροζ φλαμίνγκο, διαθέτει μια ισχυρή spicy δόση που απογειώνει τις γλυκιές νότες του blend. Μεθυστικές μυρωδιές από νταμιάνα, φύλλα μάτε, κακάο, βανίλια και μπούκοβο ξυπνούν τον πόθο, ενώ τα φύλλα μάτε δημιουργούν μια γήινη αντίθεση.

Hangover Blend με σύμβολο το παγώνι, διαθέτει εξαιρετικές αναζωογονητικές ιδιότητες, καταπραΰνει και αποτοξινώνει σε φυσικό επίπεδο τον οργανισμό μετά από ένα ξενύχτι. Κουφάγκαθο, ταραξάκο, κόλιανδρο, μέντα και πιπερόριζα τα βασικά συστατικά του που προσφέρουν μια ανεπανάληπτη αίσθηση αναγέννησης.

Relax Blend με το σύμβολο ενός ξαπλωμένου panda είναι ένα αφέψημα με απαλούς τόνους εσπεριδοειδών, ευωδιαστή λεβάντα και καταπραϋντικά αρώματα τίλιου, λουΐζας, μελισσόχορτου και κρόκου αποκαθιστά την ισορροπία του οργανισμού και συμβάλλει στο αίσθημα της χαλάρωσης.

Digest Blend με σύμβολο το ελάφι, είναι ένα γήινο αφέψημα που συνδυάζει νότες χαμομηλιού, μαραθόσπορου και μοσχοκαρφιού και μια διακριτική υποψία κύμινου για απίστευτη αίσθηση ανακούφισης.

Vitality Blend με σύμβολο τη δυναμική λεοπάρδαλη, περιέχει αναζωογονητική κανέλα, ιβίσκο και ένα δροσερό άρωμα δενδρολίβανου για να αποκτήσουμε τη χαμένη μας ζωντάνια.

Μια άκρως αρωματική εμπειρία που σε μυεί νοερά και αισθησιακά σε έναν «βοτανόκηπο» εσωτερικής γαλήνης και ισορροπίας θυμίζοντάς πως είναι ευλογία οι άνθρωποι να καταφεύγουν και πάλι στη φύση, να επαναπροσδιορίζουν τις σχέσεις μαζί της στο πλαίσιο πάντα μιας αειφόρου ανάπτυξης και να τις αξιοποιούν για βελτίωση της ζωής τους και των άλλων.

Ίσως η επιστροφή στη φύση να είναι ένα αντίδοτο στην κρίση της εποχής μας. Μιας κρίσης βαθιάς ριζωμένης στο σύγχρονο μοντέλο ζωής που μας έχει επιβληθεί αδίστακτα, με την άρρωστη βιασύνη, τις σκοτούρες, το στρες και τη συναισθηματική παράλυση στις επάλξεις, εξαλείφοντας κάθε ανάμνηση μιας πρώιμης αθωότητας άρρηκτα συνδεδεμένης με τη μητέρα γη και τις αλάνθαστες δημιουργίες της.

Τα προϊόντα SARISTI έχουν βραβευτεί από εγχώριους και διεθνείς έγκριτους θεσμούς τόσο για τη γεύση και την ποιότητά τους (Olymp Awards, Great Taste Awards) όσο και για τη συσκευασία τους (Α’ Design Award & Competition), ενώ διατίθενται σε επιλεγμένα σημεία πώλησης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

«Το μεγαλύτερο δώρο ενός κήπου είναι η αναγέννηση των πέντε αισθήσεων» Hanna Rion