Ένας χρόνος στη ζωή ενός ιδιοκτήτη βιβλιοπωλείου, μεταχειρισμένων βιβλίων. Και αν η πρώτη σου σκέψη είναι ότι ακούγεται μάλλον βαρετό, να σε διαβεβαιώσω ότι απέχεις πολύ από την αλήθεια. Γιατί αν και η καθημερινότητα, έννοια εκ φύσεως συνώνυμη της επανάληψης, και της απανταχού έλλειψης ενθουσιασμού, πρωτοτυπίας και ζωντάνιας, η φύση της δουλειάς του ιδιοκτήτη του ημερολογίου, που απαιτεί συνεχή επαφή με πελάτες, η αδιάκοπη αναζήτηση του για μικρούς θησαυρούς μεταχειρισμένων βιβλίων, αλλά και το έμφυτο χιούμορ του συγγραφέα, καθιστούν το ημερήσιο πρόγραμμά του αλλά και το περιεχόμενο τελικά του βιβλίου, συναρπαστικό.

O Σον Μπάιτελ είναι ο ιδιοκτήτης του Βιβλιοπωλείου του Wigtown, του δεύτερου μεγαλύτερου παλαιοβιβλιοπωλείου της Σκωτίας και ο ίδιος ο συγγραφέας φυσικά του βιβλίου. Στους στριφογυριστούς διαδρόμους του που σε οδηγούν σε 9 διαφορετικές αίθουσες, υπάρχουν καθέτως και οριζοντίως, 100.000 βιβλία, τα οποία απλώνονται σε ράφια συνολικού μήκους 1,5 χμ. Και αν σε αυτή την περιγραφή, προσθέσεις και το γεγονός ότι το Wigtown, έχει αναδειχθεί σε επίσημη Πόλη Βιβλίου της Σκωτίας από το 1998, που φιλοξενεί το Φεστιβάλ βιβλίου έκτοτε με μεγάλη συμμετοχή, τότε έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό επίγειο παράδεισο για κάθε βιβλιόφιλο.

Η συναναστροφή με τους πελάτες προσφέρει υπεραρκετό υλικό για τη συγγραφή ενός ημερολογίου, όπως ο ίδιος μας γράφει και ελλείψει καλού μνημονικού, με έμπνευση από την Τζεν Κάμπελ και το βιβλίο της Είναι τρελοί αυτοί οι βιβλιοφάγοι, οι σημειώσεις που ξεκίνησε να κρατάει, πολλαπλασιάστηκαν και έγιναν τελικά βιβλίο.

Και όπως θα περίμενε κανείς, ο Σον είναι λάτρης των βιβλιοπωλείων, των φυσικών και μάλιστα ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξή του, ότι ζήτησε από τον εκδότη του, για 6 τουλάχιστον μήνες από την έκδοση του βιβλίου του, αυτό να μην είναι διαθέσιμο προς πώληση on line μέσω του Amazon, κάτι που προφανώς απορρίφθηκε κυρίως λόγω της σκληρής διαπραγματευτικής και εμπορικής δύναμης του ηλεκτρονικού μέσου.

Ένα έξυπνο και ξεκαρδιστικό ημερολόγιο, που σε κερδίζει από την πρώτη κιόλας στιγμή, με τον Σον να προσφέρει με καυστικό τρόπο, μία εκ των έσω ματιά στον κόσμο ενός πραγματικού βιβλιοπωλείου. Από τις ιδιοτροπίες των εκκεντρικών πελατών και τις λογομαχίες με το προσωπικό του, την αγωνία του για τις πωλήσεις, μέχρι τις περιπλανήσεις του σε παλιές επαύλεις της βρετανικής υπαίθρου και σε οίκους πλειστηριασμών. Ο Σον, φανατικός αναγνώστης και λάτρης του Τζορτζ Όργουελ, που και εκείνος με τη σειρά του εργάστηκε, μεταξύ 1934 και 1936, στο βιβλιοπωλείο Booklover’s Corner γράφοντας και σχετικό άρθρο με αυτή του την εμπειρία, το «Αναμνήσεις ενός βιβλιοπώλη», συχνά κάνει εύστοχες αναφορές σε εκείνον, ενώ κάθε μήνας του ημερολογίου, καλωσορίζεται και με ένα απόσπασμα από το άρθρο.

«Υπάρχει πάντα αφθονία μη διαγνωσμένων τρελών που τριγυρνούν στους δρόμους και έχουν την τάση να έλκονται από τα βιβλιοπωλεία, επειδή ένα βιβλιοπωλείο είναι από τα λίγα μέρη που μπορείς να περάσεις ώρα χωρίς να ξοδέψεις τίποτα. Στο τέλος μαθαίνει κανείς να τους ξεχωρίζει με μία ματιά. Παρά τις μεγαλοστομίες τους, δείχνουν μίζεροι και αργόσχολοι».

Έτσι κάπως θα μας συστήσει πολλούς, περίεργους και εκκεντρικούς χαρακτήρες, κάνοντας ένα είδος διατριβής στα ψυχολογικά αίτια κάθε συμπεριφοράς, με τρόπο πάντα ξεκαρδιστικό, θα μοιραστεί προβληματισμούς και συζητήσεις μαζί τους με αφηγηματική ζωντάνια και φυσικά δεν θα παραλείψει να τονίσει τους προβληματισμούς του για τη νέα τάξη πραγμάτων στο χώρο των βιβλιοπωλείων και να μοιραστεί την έντονη απέχθειά του για τα Κindle.

«Οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν ποτέ να συνθλίψουν και να αφανίσουν τον μικρό ανεξάρτητο βιβλιοπώλη, όπως έκαναν με τον γαλατά και τον μπακάλη. Αλλά οι ώρες της δουλειάς είναι πολλές, και είναι μια ζωή ανθυγιεινή», γράφει ο Τζορτζ Όργουελ.

Ο Σον Μπάιτελ, σε κάποιους θα ακουστεί συμπαθής και σε κάποιους άλλους αγενής και σκληρός. Η χιουμοριστική και εύστοχη, στις λεπτομέρειες, γραφή του, οι ιδιότυπες περιπλανήσεις του για την αναζήτηση βιβλίων, οι πολλαπλές αναφορές σε βιβλία κλασικά με στοιχεία και γνώση που δεν θα αποκτούσες από καμία άλλη πηγή πληροφοριών και σίγουρα όχι από το Amazon, και φυσικά αυτή η, άλλοτε σιωπηλή, και άλλοτε βροντερή φωνή για υποστήριξη των τοπικών βιβλιοπωλείων, που απεγνωσμένα χρειάζονται την υποστήριξή μας, ο ίδιος έχει μάλιστα στήσει τη Λέσχη των Τυχαίων Βιβλίων (με 59 λίρες ετησίως, οι συνδρομητές λαμβάνουν ένα τυχαίο βιβλίο/έκπληξη το μήνα), είναι εκείνα τελικά τα στοιχεία, που στο σύνολό τους, κάνουν την εικόνα του Σον φιλική και άκρως ενδιαφέρουσα.

Και τελικά, όλα μπλέκονται με τρυφερότητα σε ένα βιβλίο που θα λατρέψουν όσοι… αγαπάνε τα βιβλία.

Info:

Το βιβλίο «Tο Ημερολόγιο ενός Βιβλιοπώλη» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Key Books