Tο In Progress Feedback Festival (IPFF), το φεστιβάλ-θεσμός του Κινητήρα, επιστρέφει για όγδοη χρονιά στις 18 και 19 Μαρτίου. Η θεματική ομπρέλα του IPFF για τη φετινή χρονιά είναι ο Έρωτας: η αναγκαιότητά του ως επανάσταση και κινητήριος δύναμη για αντίσταση. Καλλιτέχνες και ομάδες χορού και θεάτρου παρουσιάζουν στο κοινό έργα τους που βρίσκονται σε δημιουργική διαδικασία, δοκιμάζοντας τις σκέψεις και τις ιδέες τους. Ερχόμενοι σε άμεση επαφή με τους θεατές, που συμμετέχουν ενεργά στο τέλος κάθε παράστασης μέσα από δημιουργικές συζητήσεις, ερωτηματολόγια και άλλους ευφάνταστους τρόπους ανταλλαγής ιδεών, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν το feedback που θα τους οδηγήσει σε μια μελλοντική ολοκληρωμένη παράσταση. Η ομάδα που θα επιλεγεί θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει στο Στούντιο του Κινητήρα οκτώ παραστάσεις τα Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου 2017, σε συμπαραγωγή με τον Κινητήρα.

In Progress Feedback Festival

«Tο In Progress Feedback Festival ξεκίνησε πριν οκτώ χρόνια με σκοπό να ανοίξουμε τη δημιουργική διαδικασία στο κοινό, τις πόρτες μας σε άλλους δημιουργούς των παραστατικών τεχνών, αλλά και να αρχίσει ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ θεατή και δημιουργού», λέει η χορογράφος και ιδρύτρια του Κινητήρα Αντιγόνη Γύρα. «Θέλαμε να εμβαθύνουμε στην κυριολεκτική έννοια της λέξης στούντιο, η οποία συνδέεται με την έρευνα και την πειραματική διάθεση, χωρίς αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, η εκπαίδευση του κοινού στις σύγχρονες παραστατικές τέχνες ήταν και είναι βασικό μας μέλημα. Αυτά τα χρόνια έχουν προκύψει πολύ διαφορετικά μεταξύ τους φεστιβάλ με ή χωρίς θεματικές, σε κλειστό ή ανοιχτό χώρο. Τα έχουν παρακολουθήσει θεατές με πολύ διαφορετικό προφίλ κι έχουν συμμετάσχει δεκάδες δημιουργοί κι ερμηνευτές. Πέρσι το Φεστιβάλ συμπεριλήφθηκε στα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe, www.effe.eu)».

In Progress Feedback Festival

«Το δίπτυχο Ενεργοί θεατές – Ενεργοί πολίτες απασχολεί τον Κινητήρα από την πρώτη μέρα που δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο φεστιβάλ. Σε αυτούς τους καιρούς η σχέση αφύπνισης κι εγρήγορσης είναι απαραίτητο συστατικό για τη συνέχιση όχι μόνο της τέχνης αλλά της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης. Πριν οκτώ χρόνια το «μ’ αρέσει – δε μ’ αρέσει» ήταν ο βασικός τρόπος που επικοινωνούσε το κοινό με τα έργα και τους δημιουργούς. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά και το κοινό εκπαιδεύεται όλο και πιο πολύ σ’ έναν πιο σφαιρικό τρόπο θέασης. Θέλει γενναιότητα και τόλμη από τη μεριά των καλλιτεχνών ν΄ανοίξεις τη διαδικασία στο κοινό, αν όμως το κάνεις με συνειδητότητα κι ανοιχτοσύνη, ο τρόπος με τον οποίο θα πληροφορήσει το έργο το κοινό είναι μοναδικός και κατά τη γνώμη μου σε προχωρά ως δημιουργό αλλά και ως άνθρωπο. Επίσης καλλιεργείς τις δεξιότητες ευελιξίας σου, πράγμα περισσότερο χρήσιμο σήμερα από ποτέ».

Οι ομάδες και οι καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος στο In Progress Feedback Festival μας συστήνονται μέσα από τα έργα τους:

In Progress Feedback Festival

Ομάδα Almalibre.co – Αναστασία Μπρουζιώτη

Το έργο «Home» είναι εμπνευσμένο από τους πινάκες του Egon Sciele και Eduard Hopper και προσεγγίζει μέσω της κίνησης τις διαφορετικές πτυχές του έρωτα, τον τρόπο που εναλλάσσονται και συνυπάρχουν, καθώς και την ανάγκη του ανθρώπου να υπάρξει και χωρίς αυτόν. Θα παρουσιαστεί σε μορφή «in progress», καθώς η δημιουργική διαδικασία του είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο και η χορογραφική πρόταση που θα παρακολουθήσει το κοινό είναι μία πρώτη προσέγγιση της ομάδας στην παραπάνω ιδέα. Η δυνατότητα επικοινωνίας του έργου μας σε κοινό αυτή τη χρονική στιγμή, πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσει σημαντικά στην περαιτέρω εξέλιξή του.

In Progress Feedback Festival

Ομάδα A(r)CT – Ελένη Παπαϊωάννου

Μέσα από το 2084 θέλουμε να προβληματίσουμε και να ξεσηκώσουμε τους θεατές, ώστε να βιώσουν έντονα συναισθήματα συνδεόμενοι με τη δική μας επί σκηνής εμπειρία. Η ομάδα A(r)CT δημιουργήθηκε με την ιδέα πως ο χορός πρέπει να αποτελεί μία τέχνη προσιτή σε όλους και έτσι είμαστε πάντα ενθουσιασμένοι όταν παρουσιάζουμε τις δουλειές μας στο ευρύτερο κοινό και λαμβάνουμε άμεσα σχόλια και κριτικές. H ιδέα μας είναι πως ο έρωτας μπορεί να αποτελέσει πράξη επαναστατική κι ότι μπορεί να αντισταθεί σε κάθε είδους απαγορεύσεις και περιορισμούς ανοίγοντας το δρόμο προς την ελευθερία.

In Progress Feedback Festival

Ομάδα ΜΟΝΟΡΟΔΟ – Παναγιώτης Αθανασόπουλος

Θα θέλαμε να δείξουμε στο κοινό πως το feedback της παράστασης, στην εποχή μας πλέον, γίνεται σε απροσδιόριστες περιοχές του μυαλού και του κορμιού. Ίσως πέρα από τη νοηματοδοσία της γραμμικής, της λογικής, της καθημερινής άποψης για την τέχνη… Είναι δύσκολοι οι καιροί… Μα και πότε ήταν ουσιαστικά εύκολοι; Ποιο είναι πλέον το νόημα μιας παράστασης, του περφόμερ, του κοινού, πού είναι το κοινό που έχουν; Έρωτας και ερωτήματα… Η γλώσσα προσπαθεί με χίλια μέσα, ακόμα και με τη βουβαμάρα, να συλλάβει τι είναι αυτό που συμβαίνει στον έρωτα, από ποιο βάθος ορμάει και πού στον κόρακα πάει… Και για να το κάνω πιο λιανά, ας αφεθεί ο κόσμος στο δώρο του ονείρου, να μην ξέρει αν πρέπει να κλάψει ή να γελάσει με αυτό που αντικρίζει.

In Progress Feedback Festival

Μαριέλα Νέστορα και Stephanie Felber

Το «Why the dog» είναι ένας διάλογος ανάμεσα στη Μαριέλα Νέστορα και την Stephanie Felber, μια παιχνιδιάρικη συνάντηση στην οποία βρίσκονται ως χορογράφοι, performers και συν-συγγραφείς. Φέρνουν στο τραπέζι ερωτήματα για το πώς ζούμε στη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο ως πολίτες και σκέψεις για το ρόλο του θεατή της παράστασης, αλλά και της ζωής. Προσκαλούν το κοινό να σχεδιάσει μια νέα επανάσταση της καθημερινότητας. Η συγκεκριμένη έρευνα κινείται ανάμεσα στο χορό, την καθημερινή κίνηση, το λόγο, το διάλογο. Η αρχική συνθήκη του μοιράσματος και του συν-στοχασμού μεταξύ των δύο χορογράφων επεκτείνεται προς στους θεατές. Υπ΄αυτήν την έννοια δε θα «δείξουμε» κάτι στους θεατές, αλλά καλλιεργούμε τη σχέση με το κοινό και την εν δυνάμει συμμετοχή του, μια πρόσκληση να φανταστούμε όλοι μαζί, μια νέα επανάσταση της καθημερινότητας. Όταν ανοίγεις το έργο σου και υποδέχεσαι το κοινό, μόνο τότε το έργο ζωντανεύει και ολοκληρώνεται. Στην εφήμερη τέχνη του χορού δημιουργείς ένα κοινό χώρο (και χρόνο) για τους καλλιτέχνες και τους θεατές, ο οποίος υπάρχει μόνο μέσα από αυτή τη συνθήκη τού να μοιραστείς το έργο. Μια κυκλική διαδικασία στην οποία αλληλοσυμπληρώνονται η αγάπη και η υποδοχή.

In Progress Feedback Festival

Ζωή Παπαδοπούλου

Στο In progress Feedback Festival θα έχω τη χαρά να παρουσιάσω τη χορογραφία μου και παράλληλα να επικοινωνήσω στους θεατές τις ιδέες, τα συναισθήματα και τις σκέψεις μου. Θεωρώ πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι θα υπάρχει το feedback του κοινού, θετικό, ουδέτερο ή και αρνητικό, γιατί ο σκοπός είναι να δημιουργηθεί μια μορφή διαλόγου με το κοινό, μια σημαντική αλληλεπίδραση. Επίσης, θα είναι ένας τρόπος να διερευνήσω το κατά πόσο το δικό μου αρχικό όραμα πέρασε στους θεατές, καθώς και ποιες άλλες διαφορετικές ερμηνείες μπορούν εκείνοι να δώσουν. Είναι ένας διαφορετικός τρόπος έρευνας και πειραματισμού στο να παρουσιαστούν και να υλοποιηθούν ιδέες και βιώματα.

In Progress Feedback Festival

Ομάδα Scraps, «Called Back»

Η παράσταση – περφόρμανς «called back» με κεντρικό άξονα τις επιστολές και την ποίηση της Έμιλυ Ντίκινσον είναι μια διαδικασία προς εξέλιξη. Ωστόσο, αυτό που θα παρακολουθήσουν οι θεατές είναι μια σκηνική ανθολογία -αν μας επιτρέπεται ο όρος- η οποία κινείται σε χώρους του Κινητήρα, χωρίς όμως να κινούνται και οι θεατές. Θυμάστε το λαβύρινθο με τους καθρέφτες; Έμπαινες με χαρά και έντρομος αγωνιούσες να βρεις τη μία και μοναδική έξοδο. Αντίστοιχα συναισθήματα ενεργοποιούνται και από την επαφή μας με τα κείμενα της Ντίκινσον. Θέλουμε να ανοίξουμε έναν διάλογο με τον κόσμο. Γιατί ένα μικρό κομμάτι ματαιοδοξίας μας οδηγεί στο να εκφραστούμε δημόσια. Γιατί είναι στη φύση της τέχνης το να αποκαλύπτεται. Ίσως τίποτα από τα παραπάνω. Η ίδια η Έμιλυ Ντίκινσον έγραψε στη ζωή της πάνω 1700 ποιήματα και από αυτά εκδόθηκαν, μόνο 8 ή 6. Τα υπόλοιπα τα κλείδωσε στα συρτάρια της. Δεν έγραψε ποτέ έχοντας στο νου της τους κανόνες της έκδοσης ή της ανταπόκρισης των αναγνωστών.

In Progress Feedback Festival

Ομάδα Yellow – Μαρία Ζαχαρογιάννη, Αντιγόνη Πογιατζή επιμελήτρια

Η περφόρμανς «Absence» αφορά στην πολεμική διάσταση του έρωτα και το κενό που δημιουργείται και διαστέλλεται κατά την απουσία του. Τρεις περφόρμερ – πολεμικές κούκλες – στερεώνουν το χώρο που προκύπτει από την ασυνέχεια της εμπειρίας και τη μετάλλαξή της σε μνήμη, όπου μεταμορφώνεται για να γίνει βίωμα, δέρμα. Η τέχνη πρέπει να ανοίγεται στο έτερον ήμισύ της, το κοινό και αυτός θα πρέπει να είναι και ο στόχος της, για να ανατροφοδοτηθεί από τον κραδασμό του και όχι απαραίτητα από τα σχόλιά του, που πρέπει να την αφορούν στο βαθμό που δεν μετασχηματίζουν την αρχική ορμή της.

In Progress Feedback Festival

Ομάδα Φ/2 – Βαρβάρα Μπαρδακά και Φώτης Τσαλουμάς

Το «Φ/2» είναι μια ανάλυση της ιδιότητας του ατόμου ως παρατηρητή. Κι όμως, αντί να δίνει έμφαση στην παρατήρηση του περιβάλλοντός του, τείνει να παρατηρεί μεμονωμένα τον εαυτό του μέσα σ’ αυτό και ν’ απομονώνεται. Ο κοινός χώρος, το φως, τα σώματα, ο ήχος είναι τα μέσα μας για να ζωντανέψουμε την αλληγορία που προκαλεί αυτή η συγκυρία, μέσα από έναν μύθο που συμπίπτει με την πραγματικότητα. Η ανάγκη να εκθέσουμε το έργο μας στη γνώμη του κοινού είναι η επικοινωνία και η επαλήθευση του αποτελέσματος, μια γέφυρα μεταξύ παρατηρητών.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Σάββατο 18/3
A(r)CT “2084”
μΟνΟρΟδΟ “Feedback”
Ζωή Παπαδοπούλου “∞ Άπειρο”
Yellow “ABSENCE ΙΙ”

Κυριακή 19/3
Almalibre.co “Home”
Μαριέλα Νέστορα & Stephanie Felber “WHY THE DOG?”
Scraps «Called Back»
Φ/2 “Φ/2”

Info: In Progress Feedback Festival 2017 | Κινητήρας Στούντιο – Artistic Residency Centre | Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά | Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: +30210 924 8328, info@kinitiras.com