Στις 9 Φεβρουαρίου 2013 προβάλλεται σε παγκόσμια πρεμιέρα η ταινία «India Blues» του Γιώργου Μαρκάκη στο πλαίσιο του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου που πραγματοποιείται από τις 7 έως τις 17 Φεβρουαρίου 2013.

Η ταινία εξερευνά την ερωτική σχέση δύο ανδρών και περιγράφει τα συναισθήματα και τα συναισθηματικά στάδια από τα οποία περνά. Ο σκηνοθέτης εστιάζει σε οκτώ συναισθήματα – από την αποδοχή στην απόρριψη, από το μαρτύριο στην απάθεια, από την επιθυμία στην απογοήτευση. Το «India Blues» θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι μια καταστροφική ταινία. Είναι όμως ταυτόχρονα και μια αληθινή ταινία για την αγάπη, όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα στην παράλογη μονοτονία της σύγχρονης ύπαρξης. Το έργο βασίζεται αποκλειστικά στον πραγματικό χρόνο και στον αυτοσχεδιασμό των ηθοποιών.

Εκτός από το «India Blues», προβάλλονται ακόμα πέντε ταινίες Ελλήνων καλλιτεχνών στη φετινή Μπερλινάλε: η «Κόρη» του Θάνου Αναστόπουλου, η «Αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου, το «Στο Λύκο» του Αράν Χιους και της Χριστίνας Κουτσοσπύρου, το «Fynbos» του Χάρη Πατραμάνη και το «Echolot» του Αθανάσιου Καρανικόλα. Οι συμμετοχές του φετινού 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου πραγματεύονται το ζήτημα της οικονομικής κρίσης, είτε έμμεσα είτε άμεσα, που ταλαιπωρεί τη χώρα μας.

Μια ακόμη ελληνική συμμετοχή, στο cast αυτή τη φορά, είναι της Ξένιας Καλογεροπούλου και της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη στην ταινία Before Midnight με τους Ethan Hawke, Julie Delpy και Ariane Labed, η οποία έχει γυριστεί εν μέρει στην Ελλάδα και θα προβληθεί εκτός διαγωνιστικού.

Αναμένουμε, λοιπόν, νεότερα από τη συμμετοχή του «India Blues» του Γιώργου Μαρκάκη στο Φεστιβάλ του Βερολίνου καθώς και από τις υπόλοιπες ελληνικές ταινίες που λαμβάνουν μέρος στο Φεστιβάλ.