Ο Άμλετ είναι παραδοσιακά γνωστός ως ο πιο πολυπόθητος ρόλος για νεότερους ηθοποιούς και πολλές συζητήσεις έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες εάν ο χαρακτήρας είναι γύρω στα 30, όπως δηλώνεται σε κάποιο σημείο του έργου, ή πολύ νεότερος.

Αφορμή για μια νέα συζήτηση δίνει η είδηση ότι ο 81χρονος σερ Ίαν ΜακΚέλεν, ένας από τους σημαντικότερους Βρετανούς ηθοποιούς ετοιμάζεται να υποδυθεί τον Άμλετ. Ο Βρετανός ηθοποιός που ήδη έχει παίξει τον Βασιλιά Ληρ, στον οποίο εμφανίζεται ο γηραιότερος χαρακτήρας του Σαίξπηρ, ήδη τρεις φορές, επιστρέφει σε ένα ρόλο τον οποίο είχε παίξει πριν από πενήντα χρόνια, το 1971, σε σκηνοθεσία Robert Chetwyn. Αυτή τη φορά τον σκηνοθετεί ο Sean Mathias και η αναγγελία αυτής της παραγωγής είναι η πρώτη που γίνεται μετά το lockdown εξαιτίας του κορονοϊού που έχει κρατήσει περισσότερο από 100 μέρες στη Μεγάλη Βρετανία. Αυτή θα είναι και η εναρκτήρια παραγωγή του θεάτρου Royal Windsor και μάλιστα, είναι η πρώτη βρετανική θεατρική παραγωγή που άρχισε ήδη πρόβες.

Οι συντελεστές βρίσκονται στο πνεύμα του “show must on on”, παρόλο που κανένας δεν έχει ακόμα ιδέα πότε θα είναι σε θέση να σκηνοθετήσει το έργο σε ένα πραγματικό θέατρο. Οι πρόβες θα ξεκινήσουν με αυστηρά μέτρα σχετικά με τη φυσική απόσταση, τον έλεγχο, την υγιεινή και φυσικά το πρωτόκολλο του NHS.

«Περπατάμε σε ένα τεντωμένο σχοινί, ενώ περιμένουμε ειδήσεις για το πότε θα μπορούσαμε πραγματικά να παίξουμε μπροστά σε ένα ζωντανό κοινό, αλλά θα ήταν αναζωογονητικό να φύγουμε από το σπίτι και να μπούμε σε μια αίθουσα πρόβας και να γίνουμε μέρος του βρετανικού θεάτρου που επιστρέφει στο σανίδι», λέει ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Royal Windsor, Sean Mathias.

Οι παραστατικές τέχνες είναι ένας από τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού και στη Βρετανία μιλούν για ένα πολιτιστικό «Αρμαγεδδώνα» αν δεν υπάρξει βοήθεια από το κράτος. Τα θέατρα παραμένουν κλειστά αν και επιτρέπεται να ανοίξουν από τις 4 Ιουλίου, αλλά χωρίς κοινό, μόνο με παραγωγές που θα μεταδίδονται online.

Περίπου το 70% των θεάτρων προειδοποιούν ότι τα χρήματα που έχουν θα εξαντληθούν μέχρι το τέλος του έτους. Ο χειμώνας που θα αρχίσει με τον Άμλετ θα συνεχιστεί για τον  Ίαν ΜακΚέλεν με τον ρόλο του Φιρς στον Βυσσινόκηπο του Άντον Τσέχωφ.