Σκηνές από το μακρινό Madchester των late 80′s: Εικόνες από τα βροχερά προάστια του Oldham. Ιστορίες που μιλούν για ανθρώπους, την οικογένεια, τον Joe. Τραγούδια για την αδυναμία, τον έρωτα, την ίδια τη ζωή. H αίσθηση τού να ζεις μέσα σε άδεια σπίτια, ανάμεσα σε στοίβες από γράμματα, η μοναξιά, η ελπίδα. Οι ζητωκραυγές για όλους αυτούς που σήμερα θα ξυπνήσουν στον Παράδεισο. Αλήθεια, πώς νιώθει κάποιος όταν οι λέξεις του δε σημαίνουν απολύτως τίποτα? Γίνεται πραγματικά να σταθείς πρώτα στα πόδια σου πριν αρχίσεις να σέρνεσαι? Οι Inspiral Carpets βρίσκονται και πάλι στον δρόμο. Το ταξίδι τους με τον Saturn 5, κάνει μια στάση και τους προσγειώνει στην πόλη μας. Τα ψυχεδελικά μελωδικά κύματα της Farfisa θα χτυπήσουν ξανά τα εγκεφαλικά μας κύτταρα. Θα μας συγκινήσουν, θα μας θυμήσουν ότι μεγαλώσαμε και θα μας κάνουν να χορέψουμε. Στις 10 Μαρτίου, οι Clint Boon, Craig Gill, Martyn Walsh, Graham Lambert και Stephen Holt θα ανέβουν την σκηνή του Fuzz και θα μας δείξουν ακόμη μια φορά, πώς είναι τελικά να αισθάνεσαι μόνος… αλλά και να παραμένεις ενεργός, Keep the Faith!

ελc: Ποιά είναι λοιπόν η απόσταση που πρέπει να διανύσει κάποιος εν έτει 2012 για να επιστρέψει πίσω στο Madchester? Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα από τότε?
Inspiral Carpets: Πάντα υπάρχουν εποχές όπου μια συγκεκριμένη μουσική σκηνή επηρεάζει πολύ κόσμο, γι’αυτό και είμαστε περήφανοι που ήμασταν μέρος μιας τόσο σημαντικής περιόδου. Η σκηνή του Madchester εξακολουθεί να ασκεί επίδραση σε καινούριες μπάντες ακόμη και σήμερα, τόσα χρόνια μετά και όλοι τη θυμούνται με αγάπη. Το Μάντσεστερ έχει βγάλει τεράστιες μπάντες εδώ και δεκαετίες και ήμασταν τυχεροί που ζήσαμε τη συνύπαρξη τόσο μεγάλων συγκροτημάτων που όλα έκαναν καταπληκτική μουσική την ίδια χρονική περίοδο.Όλα είναι πιο άμεσα τώρα σε σχέση με τότε, κάτι το οποίο έχει και πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα. Τη δεκαετία του ’80 μάθαινες την τέχνη σου κυρίως μέσα από τις συνεχείς πρόβες και τα live. Σήμερα τα συγκροτήματα μαζεύονται, γράφουν μερικά κομμάτια, τα ανεβάζουν στο διαδίκτυο και γίνονται διάσημα εν μία νυκτί! Από την άλλη πλευρά, είναι ωραίο να μπορείς να δίνεις υλικό στους φαν τόσο άμεσα και τόσο ευέλικτα. Η ποιότητα είναι το στοιχείο που πάντα θα αντέχει και θα διατηρείται μέσα στο χρόνο.

ελc: Τι δίνει όμως ώθηση σε μια μπάντα, η οποία ξεπήδησε από τη συγκεκριμένη μουσική σκηνή πριν από μια 20ετία περίπου, να παίρνει πάλι τα όργανα και να κάνει περιοδείες?
I.C: Βασικά απολαμβάνουμε όλοι μας ακόμη αυτό που κάνουμε, το να είμαστε μαζί και να πιστεύουμε σε αυτή τη μπάντα και στη μουσική που μπορεί να φτιάχνει. Αν δεν ήταν διασκεδαστικό πρώτα για εμάς, αμφιβάλλω αν θα το κάναμε. Η μπάντα αποτελείται από γνήσιους οπαδούς της μουσικής και όλοι απολαμβάνουν να φτιάχνουν ήχους που αρέσουν στον κόσμο και τον κάνουν να χορεύει.

ελc: Έχουν διαφορές οι Inspiral Carpets με τον Stephen Holt στα φωνητικά? Τι να περιμένει κάποιος από τα επερχόμενα live σας?
I.C: Η επιστροφή στον αρχικό μας garage ήχο ήταν κάτι που το θέλαμε πολύ καιρό. Δεν ήταν δύσκολη η μετάβαση γιατί εκεί βρίσκονται οι ρίζες μας. Είχαμε βγει λίγο εκτός πορείας από αυτό, αλλά είναι πραγματικά συναρπαστικό να ξανα-ανακαλύπτεις αυτόν τον ήχο. Ο Tom έπαιζε ήδη με την δική του μπάντα τους The Loversκαι έκανε και σόλο εμφανίσεις, οπότε προτιμούσε να συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση. Έτσι, φέραμε πίσω τον Stephen. Το playlist σε αυτή την περιοδεία αλλά και στην Αθήνα θα είναι ανάμεικτο. Θα παίξουμε παλιά αλλά και πιο πρόσφατα hits που ξέρουμε ότι απολαμβάνουν οι φαν, μαζί με κάποια καινούρια κομμάτια που έχουμε γράψει και ίσως κάνα δυό διασκευές. Ελπίζουμε ο κόσμος να το απολαύσει, καθώς είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που θα παίξουμε ξανά στην Ελλάδα που πάντα μας στηρίζει.

ελc: Η μουσική διαρκώς αλλάζει. Το ίδιο και οι ακροατές. Σας έκανε κάτι περισσότερο εντύπωση κατά την διάρκεια των πρόσφατων συναυλιών σας?
I.C: Τα πρόσφατα live που δώσαμε στην Νότια Αμερική ήταν απίστευτα, ήταν εκπληκτικό να είμαστε όλοι ξανά μαζί και να παίζουμε ζωντανά μπροστά σε ακροατήρια. Πιστεύω ότι ο κόσμος πλέον ακούει μουσική με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, π.χ. στο IPod, στο YouTube, στα κινητά τηλέφωνα κτλ. αλλά η ζωντανή μουσική και το κοινό στις συναυλίες, στην πραγματικότητα δεν έχουν αλλάξει. Ο κόσμος συνεχίζει να έρχεται στις συναυλίες για να δει live τα αγαπημένα του συγκροτήματα και να απολαύσει ένα καλό σόου.

ελc: Υπάρχει πιθανότητα αναβίωσης της μουσικής σκηνής του Madchester όπως αυτό συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όπου συγκροτήματα έσκαγαν από το πουθενά?
I.C: Αυτή την εποχή υπάρχουν πολλές καινούργιες και καλές μπάντες στο Μάντσεστερ. Νομίζω ότι ανέκαθεν ήταν γνωστό για την καλή του μουσική και ελπίζω ότι πάντα θα είναι. Ωστόσο ποτέ δεν συνδεθήκαμε με κάποια συγκεκριμένη μουσική σκηνή , αφού πάντα κάναμε αυτό που εμείς γουστάραμε. Η ποιότητα θα ξεχωρίζει, ανεξαρτήτως αν είσαι το «καινούριο hot stuff» ή μια καταξιωμένη μπάντα όπως εμείς. Αν φτιάχνεις καλά κομμάτια, τα οποία φτάνουν στο κοινό είτε μέσα από το ραδιόφωνο, είτε από τους dj’s κλπ., θα μπορείς να προσελκύσεις και οπαδούς, τόσο παλαιότερους όσο και πιο νέους.

ελc: Ποια καινούρια Βρετανική μπάντα αυτή τη στιγμή θεωρείτε ότι μπορεί να ταράξει τα νερά?
I.C: Υπάρχουν αρκετές καλές καινούργιες μπάντες στο Μάντσεστερ και γενικότερα στην Βρετανία αυτόν τον καιρό. Με λίγη τύχη θα μπορέσουν να κάνουν σπουδαία πράγματα.

ελc: Ο τρόπος με τον οποίο ο κόσμος ακούει μουσική, πλέον έχει αλλάξει δραματικά. Το ίδιο και ο τρόπος διανομής της. Τι θα προσθέτατε στη μουσική βιομηχανία σήμερα και τι θα αφαιρούσατε?
I.C: Η ανταλλαγή ψηφιακών αρχείων σε μεγάλη κλίμακα έχει τη δυνατότητα να καταστρέφει τη μουσική βιομηχανία, στερώντας της την οικονομική υποστήριξη που τόσο χρειάζεται ώστε να δημιουργηθούν καινούριες μπάντες αλλά και δισκογραφικές στέγες. Συνεπώς, θα ήθελα αυτό να μπορούσε να ελεγχθεί καλύτερα.

ελc: Η οικονομική κρίση αυτή την εποχή επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη. Ο κόσμος αισθάνεται ότι έχει προδοθεί από τους πολιτικούς που εμπιστεύτηκε. Κάπως έτσι είναι λοιπόν, όταν κάποιος αισθάνεται μόνος, ή μπορεί να γίνει και χειρότερο?
I.C: Η οικονομική κρίση, μας έχει επηρεάσει όλους και η Ελλάδα έχει πληγεί περισσότερο σε σχέση με άλλες χώρες. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να παραμείνουν δυνατοί και ενωμένοι και να πολεμήσουν νόμιμα για ό,τι δικαιούνται καθώς και να προσπαθήσουν να αλλάξουν την κατάσταση πριν γίνει ακόμη πιο δύσκολη για τον καθένα.

Διαβάστε περισσότερα για την συναυλία των Inspiral Carpets στο Fuzz, στις 10 Μαρτίου.