Το ΊΣΟΝ δεν είναι ακόμα ένας χώρος καλλιτεχνικής έκφρασης στην καρδιά της Αθήνας. Είναι αυτό που πρεσβεύει το όνομά του. Ένας χώρος που επενδύει στην ισότητα, τη συμπερίληψη, τη συνεκπαίδευση και τη συνεργασία ανάπηρων και μη ανάπηρων ατόμων. Δημιουργήθηκε από την κοινή ανάγκη και το κοινό όραμα τριών ομάδων: της ομάδας ΘΕΑΜΑ, της ομάδας ΕΞΙΣ και της ομάδας ARTimeleia. Τριών ομάδων που έχουν μακρόχρονη εμπειρία όσον αφορά τον θέατρο και τον χορό για άτομα με αναπηρία (και όχι μόνο). Ο Βασίλης Οικονόμου, η Άννα Βεκιάρη και η Αννίτα Καπουσίζη αντίστοιχα ένωσαν λοιπόν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας έναν νέο, πλήρως προσβάσιμο σε όλους, χώρο 90 τετραγωνικών, στην περιοχή του Βοτανικού.

Το ΊΣΟΝ στην οδό Μελενίκου 33, στο Βοτανικό

Οι τρεις ιδρυτές του ΊΣΟΝ (Αννίτα Καπουσίζη, Βασίλης Οικονόμου και Άννα Βεκιάρη) μας μίλησαν για το όραμά τους και τι σημαίνει για εκείνους προσωπικά η δημιουργία του ΊΣΟΝ:

Αννίτα Καπουσίζη: Το ΊΣΟΝ για μένα είναι απ’ αυτά που λες ότι θα ’θελες κάποτε να κάνεις, αλλά δεν φαντάζεσαι ότι αυτό το «κάποτε» δεν είναι τόσο μακριά όσο νόμιζες. Και τώρα στέκεσαι και το κοιτάς… Η μυρωδιά του καινούριου πατώματος, η προσβάσιμη είσοδος, οι ομιλίες των παιδιών, οι προτάσεις και οι ιδέες για το τι μπορεί να συμβεί σ’ αυτόν τον χώρο, το γλαστράκι για τα καλορίζικα που στέκεται στη γωνία. Το ΊΣΟΝ δεν έγινε γιατί το ονειρεύτηκα. Έγινε γιατί, ενώ το ονειρευόμουν, συνάντησα ανθρώπους με τους οποίους μιλήσαμε, συνεννοηθήκαμε, δουλέψαμε μαζί, μοιραστήκαμε όλα τα άγχη, τις αγωνίες, τις εκρήξεις, τις εκπλήξεις και την αγάπη. Την αγάπη για ό,τι πρεσβεύει το ΊΣΟΝ για μας. Τον «κοινό» τόπο μιας «κοινής γλώσσας» που χτίζεται με κάθε επαφή, με κάθε γνωριμία, με κάθε νέα συνεργασία. Έναν τόπο που μας περιλαμβάνει όλους.

Βασίλης Οικονόμου: ΊΣΟΝ, ο  χώρος που οραματίστηκα πολλά χρόνια πριν. Όταν ως ανάπηρος έδινα τις εξετάσεις για να εισαχθώ στη δραματική σχολή και ζητούσα το αυτονόητο: μια ισότιμη ευκαιρία. Είναι δύσκολο να πρέπει να χαράζεις πάντα μόνος τους δρόμους σου και να γεννάς τις ευκαιρίες. Ποτέ δεν ήθελα να γίνω η «φούσκα» και να προβληθώ βάσει της βλάβης μου. Ήθελα μονάχα να κατακτήσω ό,τι μου άξιζε μέσω της δουλειάς και της αγάπης μου γι’ αυτό που επέλεξα να είναι το επάγγελμά μου. Χωρίς εκπτώσεις. Πάλεψα πολύ. Τίποτα δεν μου χαρίστηκε. Η αναπηρία δεν είναι πρόβλημα! Οι γύρω μας την κάνουν αλλά και εμείς αν τους αφήσουμε! Ζούμε κι αποδεχόμαστε την ταυτότητα μας αλλά δεν στεκόμαστε εκεί, προχωράμε ένα βήμα. Δεν χρειαζόμαστε ειδική εκπαίδευση αλλά καθολική προσέγγιση. Αυτό είναι το ΊΣΟΝ: ο «κοινός τόπος», μία πολιτισμική εστία έκφρασης του σεβασμού στην ανθρώπινη ποικιλομορφία.

Άννα Βεκιάρη: Για μένα το ΊΣΟΝ είναι ένας χώρος που αγκαλιάζει πολλές προσδοκίες. Επαγγελματικές σίγουρα, γιατί ο χορός είναι η δουλειά μου. Καλλιτεχνικές, διότι εύχομαι το ΊΣΟΝ να αναδείξει  νέους χορευτές/τριες που πραγματικά αγαπούν και προωθούν την τέχνη του χορού. Και φυσικά κοινωνικές. Ονειρεύομαι πολλά χρόνια έναν χώρο που οι άνθρωποι θα μπορούν να έχουν ίση πρόσβαση σε όσα συμβαίνουν μέσα σε αυτόν. Ένα χώρο που θα προσφέρει την εκπαίδευση του χορού απαλλαγμένη από τα πρότυπα και τα στερεότυπα με τα οποία διδάσκεται εδώ και πολλά χρόνια. Πιστεύω πραγματικά πως ο χορός ανήκει σε όλους και το ΊΣΟΝ είναι ένας χώρος που μπορεί να υποστηρίξει αυτή την πεποίθηση πρακτικά και ουσιαστικά. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη συμπερίληψη και την αλλαγή των αντιλήψεων που ορίζουν την κανονικότητα ως τη μόνη πραγματικότητα.

Για το ΊΣΟΝ:

Ήδη από τις 16 Σεπτεμβρίου λειτουργεί στο ΊΣΟΝ το πρώτο εργαστήρι θεάτρου και χορού συμπεριληπτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, το οποίο μπορούν να παρακολουθήσουν ανάπηροι και μη καλλιτέχνες. Τα μαθήματα αφορούν τους εξής τομείς: Υποκριτική, Αυτοσχεδιασμός Θεάτρου, Κλασικό Μπαλέτο, Σύγχρονος Χορός, Φωνητική – Τραγούδι, Αυτοσχεδιασμός Χορού, Ιστορία Σύγχρονου Ευρωπαϊκού και Αρχαίου Θεάτρου.

Επίσης κάθε Σάββατο λειτουργούν τμήματα θεάτρου και χορού για παιδιά ηλικίας 7 έως 13 ετών. Παράλληλα το ΊΣΟΝ φιλοδοξεί να αποτελέσει και το νέο στέκι των θεατρόφιλων της Αθήνας, αφού θα λειτουργεί και σαν θεατρική σκηνή φιλοξενώντας παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους. Από τις 13 Οκτωβρίου η νέα παιδική παράσταση της ομάδας ΘΕΑΜΑ «Το δικό μας παραμύθι: μια μουσικός, μια καρακάξα κι ένας κάστορας» θα περιμένει τους μικρούς φίλους κάθε Κυριακή στις 11 π.μ., ενώ στις 18 Οκτωβρίου θα κάνει πρεμιέρα στο ΊΣΟΝ το “Lebensraum” του Θανάση Τριαρίδη, σε σκηνοθεσία Πηγής Δημητρακοπούλου.