Αφήνοντας πίσω της δεκαετή καριέρα φαρμακοποιού για να ακολουθήσει τα όνειρά της και να αφοσιωθεί στην ποίηση και το τραγούδι, η Νιγηριο-αμερικανή Iyeoka Ivie Okoawo, γνωστότερη στο ελληνικό κοινό από τη ραδιοφωνική επιτυχία της «Simply Falling», είναι το ιδανικό πρόσωπο να μας μιλήσει για το πώς «κολυμπάς» σε «Αχαρτογράφητα Νερά». Η μετέπειτα πολύ επιτυχημένη πορεία της φαίνεται να δικαιώνει τη γενναία της απόφαση, αφού εφεξής η Iyeoka μετράει 5 προσωπικά άλμπουμ, συνεργασίες με κορυφαία ονόματα της μουσικής σκηνής (όπως οι U2), βραβεία για την ποίησή της και συμμετοχές σε TED events, ενώ το τραγούδι της «The Yellow Brick Road Song» χρησιμοποιήθηκε αρχικά από την σειρά του HBO «How to Make it in America» και στη συνέχεια σαν theme song της σειράς «Fairly Legal». Όχι και άσχημα, ε; Λίγες μέρες πριν από το TEDxAthens 2013 «Αχαρτογράφητα Νερά», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Νοεμβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, το ελculture είχε την ευκαιρία να μιλήσει με την πολυτάλαντη Iyeoka για την ομιλία της, την προσωπική της ιστορία επιτυχίας και τα μελλοντικά της σχέδια.

ελc: Ανυπομονούμε να σας δούμε στο TEDxAthens. Πώς σχετίζεται η ομιλία σας με το φετινό θέμα «Αχαρτογράφητα Νερά»;
Iyeoka Ivie Okoawo:
Προς το παρόν κρατώ συνειδητά μυστική την ιδιαίτερη συμβολή μας στα “Αχαρτογράφητα Νερά”. Θα εμφανιστώ μαζί με τον Brian Capobianchi, περιοδεύον μέλος του συγκροτήματος The Rock by Funk Tribe.

ελc: Το TED σχετίζεται με ιστορίες γενναίων ανθρώπων που σκοπό έχουν να γίνουν πηγή έμπνευσης. Με λίγα λόγια, ποια είναι η δική σας ιστορία;
I.I.O.:
Η μητέρα μου περιγράφει τη γιαγιά μου, από την οποία πήρα το όνομά μου, σαν μια γυναίκα που γεννήθηκε μπροστά από την εποχή της. Εγώ είμαι μια σύγχρονη αναγεννησιακή γυναίκα που ζει, γράφει και αναπνέει στην εποχή της. Αυτό τον καιρό καταγράφω την ιστορία μου σε πολλά από τα ποιήματα και τραγούδια μου.

ελc: Περισσότερο ποιήτρια ή τραγουδίστρια; Πώς συνδυάζονται αυτά τα δύο;
I.I.O.:
Η ποίηση μου βγαίνει πλέον φυσικά, ίσως επειδή τα τελευταία δέκα χρόνια γράφω και παρουσιάζω τα ποιήματά μου σε διαγωνιστικό επίπεδο στο National Slam Competitions στις ΗΠΑ και σε τοπικούς προκριματικούς σε διάφορα slam venues της Βοστώνης. Το τραγούδι είναι ο άλλος τομέας μου. Όσο περισσότερο μαθαίνω να χρησιμοποιώ τη φωνή μου με διάρκεια και πρόθεση, τόσο φυσικότερο βγαίνει και το τραγούδι.

ελc: Το 2005 αφήσατε μια σταθερή καριέρα σαν φαρμακοποιός για να ακολουθήσετε τα όνειρά σας. Πού βρήκατε το κουράγιο; Τι θα συμβουλεύατε σε αντίστοιχες περιπτώσεις;
I.I.O.:
Τον τελευταίο καιρό τολμώ πάρα πολύ. Ευτυχώς για τον κόσμο, υπάρχουν συγγραφείς που εκδίδουν βιβλία σχετικά με τη μετάβαση που πρέπει να γίνει προκειμένου να υπάρξει και να συντηρηθεί μια συνειδητή αλληλουχία κινητοποίησης. Έπρεπε να κάνω ρεαλιστικά βήματα ώστε να υποστηρίξω την επιλογή μου να αλλάξω αντικείμενο από την ιατροφαρμακευτική στην μουσική παραγωγή. Προτείνω να ανταποκριθούν στον εσωτερικό τους διάλογο για το τι πραγματικά θέλουν να πετύχουν χαράζοντας με στρατηγική ρεαλιστικά βήματα. Για να ξεπεράσεις τα εμπόδια που θα συναντήσεις στο δρόμο, πρέπει να έχεις ξεκάθαρο τι ακριβώς θέλεις.

ελc: Ποια είναι η καλλιτεχνική σας εξέλιξη από το ένα project στο άλλο;
I.I.O.:
Μερικές φορές αναπτύσσω την ικανότητα της συνειδητοποίησης αργά και σταθερά, ενώ κάποιες άλλες αρκετά γρήγορα. Είμαι συντονισμένη με την πρόοδό μου όσο αναφορά στην προσωπική μου εξέλιξη. Έχω την ικανότητα να αντιλαμβάνομαι πόση προσπάθεια χρειάζεται να καταβάλω όταν πρόκειται να μάθω κάτι. Αυτή η γνώση με βοηθάει να είμαι προετοιμασμένη για το χρόνο και την ενέργεια που θα χρειαστεί να ξοδέψω για να αποκτήσω μια καινούργια ικανότητα.

ελc: Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
I.I.O.:
Σχεδιάζω να υποστηρίξω τα όνειρά μου μέχρι να πραγματοποιηθούν ένα προς ένα. Τα καλά όνειρα βοηθούν τον κόσμο να γίνει ένα καλύτερο μέρος. Ακολουθήστε το ταξίδι μου στο www.iyeoka.com. Έχουμε πολλές συναρπαστικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Iyeoka Ivie Okoawo είναι ομιλήτρια στο TEDxAthens 2013 “Αχαρτογράφητα Νερά”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 29 & 30 Νοεμβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.