Το πιο διάσημο εφήμερο περίπτερο τέχνης στον κόσμο το Serpentine Pavilion, στο HydePark του Λονδίνου θα σχεδιαστεί φέτος από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Junya Ishigami και τους συνεργάτες του.

Ο Ishigami θα γίνει ο 19ος σχεδιαστής του περιπτέρου που θα εγκατασταθεί δίπλα στην Serpentine Gallery στους κήπους Kensington Gardens του Λονδίνου αυτό το καλοκαίρι. Η δημιουργία του θα είναι μια τεράστια στέγη από σχιστόλιθο που θα αναδεικνύεται μέσα στο τοπίο.

Ο ίδιος περιγράφει το σχέδιό του σαν ένα λόφο φτιαγμένο από βράχους που θα βγαίνουν από το έδαφος. Με στόχο να συνδυάσει όπως και στο σύνολο της δουλειάς του την έννοια της φύσης με αυτή της αρχιτεκτονικής, ο Ishigami επιχειρεί με αυτή την αντικειμενικά βαριά κατασκευή υλικών να δημιουργήσει την αίσθηση της ελαφρότητας του ονείρου και των σύννεφων. Στην πραγματικότητα φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα σκηνικό όπως δεν έχει ποτέ εμφανιστεί σε αυτό το μέρος, με τους σχιστόλιθους να  μοιάζουν με απαλό ύφασμα.

Ο Junya Ishigami επελέγη φέτος επειδή το έργο του αντανακλά τη φιλοσοφία που έχει αναπτυχθεί γύρω από τα οικολογικά ζητήματα της εποχής του και αφορούν και τη χρήση των υλικών των περιπτέρων που γίνονται στο πιο πράσινο μέρος του Λονδίνου. Με τη δουλειά του αυτή δείχνει τι μπορεί να κατασκευαστεί με απλά υλικά.

Το πρώτο Serpentine Pavilion ολοκληρώθηκε από τη Ζάχα Χαντίντ το 2000. Από τότε έχει σχεδιαστεί από τους διασημότερους αρχιτέκτονες παγκοσμίως όπως τους Peter Zumthor, Bjarke Ingels, Sou Fujimoto και Herzog & de Meuron. Το 2018, η Μεξικανή Frida Escobedo δημιούργησε μια υφαντή ταπετσαρία με πλακάκια και σκυρόδεμα στον ίδιο χώρο.

Το περίπτερο του Ishigami θα παρουσιαστεί στις αρχές Ιουνίου. Καθ΄όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα φιλοξενήσει ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει συνομιλίες, πάρτι και παραστάσεις.