To “μεγάλο περιοδεύον παζάρι φωτογραφίας» είναι μια ιδέα της Νίνας Κασσιανού και του Δημήτρη Ξανθούλη που στόχο έχει να δώσει την ευκαιρία στο πλατύ κοινό αφενός να γνωρίσει άγνωστες πτυχές του έργου Ελλήνων φωτογράφων και αφετέρου να αποκτήσει φωτογραφίες σε πραγματικά προσιτές τιμές για να διακοσμήσει το σπίτι του. Στην έκθεση-bazaar συμμετέχουν 25 φωτογράφοι όλων των ηλικιών – οι περισσότεροι γνωστοί για την καλλιτεχνική τους δουλειά- ενώ παρουσιάζονται φωτογραφίες σχεδόν κάθε είδους, ασπρόμαυρες και έγχρωμες, καταγραφής ή εννοιολογικές, άλλες τυπωμένες στο χέρι, άλλες ψηφιακά επεξεργασμένες κι άλλες τυπωμένες σε ειδικά χαρτιά ή με ειδικές τεχνικές. Το Big Moving Photo Bazaar που στο εξής θα διοργανώνεται συστηματικά και θα περιοδεύει σε διαφορετικούς χώρους και σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας θα παρουσιάζει κάθε φορά τη δουλειά διαφορετικών φωτογράφων, ενώ στις προθέσεις των διοργανωτών του είναι και η δημιουργία ενός αρχείου καταγραφής της δουλειάς των σύγχρονων φωτογράφων μας.

ελc: Πως ξεκίνησε η ιδέα του Big Moving Photo Bazaar;
Ν.Κ.:
Όλα ξεκίνησαν από ένα μικρότερο Bazaar το οποίο οργανώθηκε στον χώρο Μ55 projects, τα προηγούμενα Χριστούγεννα, και στο οποίο συμμετείχαν οκτώ φωτογράφοι. Η ιδέα ήταν να παρουσιαστούν φωτογραφίες οι οποίες βρίσκονται στο αρχείο των φωτογράφων και δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ, γιατί τις περισσότερες φορές πρόκειται για δοκιμές ή για υλικό αρχείου, ήταν ξεχασμένες φωτογραφίες.
Δ.Ξ.: Η ιδέα ήταν να δείξουμε την «κουζίνα» του φωτογράφου.

ελc: Ποιος είναι ο στόχος του Bazaar;
Ν.Κ.:
Θέλουμε να βάλουμε τη φωτογραφία στα σπίτια όσο το δυνατόν περισσότερου κόσμου. Γι’ αυτό και οι φωτογραφίες πωλούνται σε εξαιρετικά προσιτές τιμές, οι περισσότερες κοστίζουν από οκτώ έως και 50 ευρώ. Αυτές τις φωτογραφίες τις έχουμε χωρισμένες ανά καλλιτέχνη, και κάθε καλλιτέχνης έχει το κουτί του. Ο επισκέπτης μπορεί να τις χαζέψει βγάζοντας τες από τα κουτιά όπου είναι τοποθετημένες. Υπάρχουν και μερικές φωτογραφίες κορνιζαρισμένες, τις οποίες εκθέτουμε στους τοίχους, και οι οποίες είναι λίγο πιο ακριβές. Φτάνουν μέχρι και τα 250 ευρώ, αλλά είναι όπως είπα κορνιζαρισμένες και έτοιμες για κρέμασμα. Αντί να αγοράσει κάποιος ένα πόστερ μπορεί με τα ίδια χρήματα να αποκτήσει ένα αυθεντικό έργο τέχνης, υπογεγραμμένο.
Δ.Ξ.: Οι φωτογραφίες αυτές είναι και εξαιρετικά δώρα. Αντί να προσφέρει κανείς τα κοινότοπα κρασιά ή γλυκά, μπορεί να δωρίσει μια φωτογραφία, η οποία μπορεί να κοστίζει και φθηνότερα.

ελc: Πόσων φωτογράφων το έργο παρουσιάζει αυτό το Bazaar;
Ν.Κ.:
Το Bazaar μεγάλωσε και παρουσιάζεται η δουλειά 25 φωτογράφων. Παράλληλα, δεν παρουσιάζεται μόνο αρχειακό υλικό αλλά και φωτογραφίες που έχουν τυπωθεί πιο πρόσφατα.
Δ.Ξ.: Στο μέλλον θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε και περισσότερους φωτογράφους. Σκεπτόμαστε ότι στις επόμενες διοργανώσεις θα μπορούσαν και να εναλλάσσονται οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν.
Ν.Κ.: Επίσης σχεδιάζουμε να μεταφέρουμε το bazaar και σε επαρχιακές πόλεις, όπου εκεί θα μπορούσαν να συμμετέχουν και ντόπιοι φωτογράφοι.

ελc: Αρκετοί από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο Bazaar είναι πολύ γνωστοί.
Ν.Κ.:
Πράγματι, κάποιοι είναι πολλοί γνωστοί με πολλές εκθέσεις στο ενεργητικό τους, βιβλία και εκδόσεις. Συμμετέχουν πολλοί επαγγελματίες.

ελc: Τι είδους είναι οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται;
Ν.Κ.:
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Και ένα παλιότερο είδος φωτογραφίας -η φωτογραφία καταγραφής (documentary) αλλά με μια καλλιτεχνική προσέγγιση- αλλά και την ίδια στιγμή φωτογραφίες με concept. Φωτογραφίες τραβηγμένες με αναλογικές μηχανές και φωτογραφίες τραβηγμένες με iPhone. Φωτογραφίες έγχρωμες, αλλά και ασπρόμαυρες. Φωτογραφίες που έχουν εκτυπωθεί σε ειδικά χαρτιά – όπως για παράδειγμα χαρτί βρώμης, ή με ειδικές τεχνικές. Παράλληλα με το ευρύ φάσμα ως προς τη φωτογραφική δουλειά, υπάρχει και ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα. Συμμετέχουν καλλιτέχνες από εικοσιπέντε έως και εξήντα χρόνων.
Δ.Ξ.: Υπάρχει τέτοια πολυφωνία, γιατί εκτός από την εμπορική δραστηριότητα, αποσκοπούμε και στη συγκέντρωση δείγματος της δουλειάς όσο το δυνατόν περισσότερων φωτογράφων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αρχείο. Ταυτόχρονα αντικατοπτρίζεται και η εικόνα της χώρας, σε μια συγκεκριμένη εποχή, στο γύρισμα του αιώνα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων, μια αποθήκη εικόνων. Άρα είναι δύο τα ζητούμενα. Να μπει η φωτογραφία ως λαϊκό μέσο στα σπίτια, σε προσιτές τιμές και δεύτερον να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα καταγραφής και προώθησης των φωτογράφων και του έργου τους.
Ν.Κ.: Γι’ αυτό άλλωστε ξεκινάμε και μια σειρά ομιλιών όπου οι φωτογράφοι θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους και στη συνέχεια θα ακολουθεί συζήτηση. Οι παρουσιάσεις θα αναφέρονται είτε στην εξέλιξη της δουλειάς των καλλιτεχνών, είτε σε νέα τεχνολογικά μέσα και τον τρόπο με τον οποίο τα χρησιμοποιούν οι φωτογράφοι. Κάποιοι θα μιλήσουν για την μετάβασή τους από την φωτογραφία καταγραφής στην εννοιολογική φωτογραφία.

ελc: Πότε θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Bazaar και που;
Δ.Ξ.:
Ίσως να οργανώσουμε ένα Bazaar το καλοκαίρι, σίγουρα όμως θα πραγματοποιηθεί ένα πριν τα Χριστούγεννα. Σκεφτόμαστε μήπως τα επόμενα Bazaar περιλαμβάνουν και μικρά αφιερώματα. Όπως για παράδειγμα ένα αφιέρωμα σε ζωγράφους οι οποίοι κάποια στιγμή χρησιμοποίησαν και τη φωτογραφία ως μέσο. Ή σε ρεπόρτερς. Αθλητικό και πολιτικό ρεπορτάζ. Μόδα. Φωτογραφίες καταγραφής μιας εποχής. Φωτογραφίες γάμων από την επαρχία. Όλα αυτά μπορούν να είναι διαφορετικά μικρά αφιερώματα.

Το Big moving photo bazaar πραγματοποιείται στον Εξερευνητή μέχρι τις 31 Μαρτίου 2012.