Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού συνεχίζει για εικοστή συνεχή χρονιά το πολύ επιτυχημένο και ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά πρόγραμμα «Καλοκαίρι στη πόλη». Απευθύνεται σε παιδιά 5-12 ετών, είναι σχεδιασμένο από το τμήμα Μουσειοπαιδαγωγών του IME και κρατάει συντροφιά στους μικρούς μας φίλους που μετά το κλείσιμο των σχολείων παραμένουν στη Αθήνα.

Για δέκα ολόκληρες ημέρες τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μία «εναλλακτική κατασκήνωση», στους χώρους του «Ελληνικού Κόσμου». Από νωρίς το πρωί έως το απόγευμα, οι μικροί κατασκηνωτές συμμετέχουν σε δραστηριότητες και παιχνίδια που συνθέτουν ένα πολυθεματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα: εκθέσεις, προβολές στη «Θόλο» Εικονικής Πραγματικότητας και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων, ανάλογα με την ηλικία τους. Επίσης, παρέχεται πρόγευμα και γεύμα.

Η φετινή θεματική έχει θέμα την «Επέλαση των Τεράτων»

«Συναγερμός! Μυστηριώδη ίχνη και ανεξήγητα φαινόμενα… τεράστιες πατημασιές στην Ακρόπολη, πεσμένα δέντρα στην Ολυμπία, ρωγμές στην Στοά του Αττάλου! Ποιοι μπορεί να ευθύνονται για όλα αυτά;

Μια αδιόρατη απειλή πλανιέται και κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να συμβαίνει. Ο Πράκτορας 254 επιστρέφει στον “Ελληνικό Κόσμο” με μια νέα αποστολή. Αν λαμβάνεις αυτό το μήνυμα είναι γιατί σε επέλεξε για την ομάδα του. Οι πληροφορίες που θα διαβάσεις είναι απόρρητες! Όλα δείχνουν ότι μυθικά τέρατα έχουν ανακτήσει τις δυνάμεις τους και κατέκλυσαν τη γη! Το Χρυσόμαλλο Δέρας, η Λερναία Ύδρα, ο Κύκλωπας και άλλα πολλά μυθικά τέρατα θα βρεθούν στο δρόμο μας. Πόσο ήρωας νιώθεις; Αντέχεις να αναμετρηθείς μαζί τους; Η ομάδα δράσης 254 σε περιμένει για μια καλοκαιρινή βουτιά στην ελληνική Μυθολογία…»

10 μέρες αναζήτησης στοιχείων, δράσης, περιπέτειας, θα οδηγήσουν τους μικρούς μας στην αποκάλυψη των τεράτων και στην εξολόθρευσή τους.

Κάθε ημέρα εμπλουτίζεται με παραστάσεις του Θόλου όπως «Δαρβίνος, το Μυστήριο της Φύσης», «Τιτάνες στην Εποχή των Παγετώνων», «Ταξίδι στον Κόσμο των Δεινοσαύρων», «Αγία Σοφία, 1500 Χρόνια Ιστορίας», «Περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία», «Περιήγηση στην Αρχαία Μίλητο», «Περιήγηση στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών» και στην «Περιήγηση στην Ακρόπολη της εποχής του Περικλή».

Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται επίσης δραστηριότητες, άλλες εκπαιδευτικές και άλλες εμπνευσμένες από Μύθους όπως οι: «Αναπαράσταση μιας Ανασκαφής», «Τα ζώα ζητούν το δίκιο τους», «Γύρω από το τραπέζι: γνωρίζουμε τα μυστικά και την αξία της τροφής», «Ξεφόρτωσε την ελιά, να σε φορτώσει λάδι», «Ήλιος, άνεμος, νερό. Ενέργεια στο μέλλον», «Ο γύρος του κόσμου σε 70 λεπτά», «Ο Ιάσονας και το Χρυσόμαλλο δέρας», «Ο Ηρακλής και η Λερναία Ύδρα», «Ο Περσέας και η Μέδουσα», «Ο Θησέας και ο Μινώταυρος», «Ο Βελλεροφόντης και η Χίμαιρα», «Ο Οδυσσέας και ο Κύκλωπας», «Ο Ηρακλής και τα Μήλα των Εσπερίδων», «Ο Ορφέας και ο Κέρβερος».

Σημείωση: Ενδέχεται να υπάρξουν τροποποιήσεις του προγράμματος όσον αφορά στις ημέρες παρουσίασης των προβολών και των προγραμμάτων.

Απογευματινή ζώνη

Μικροί Επιστήμονες

Φέτος το «Καλοκαίρι στην Πόλη» κλείνει το καθημερινό του πρόγραμμα με επιστημονικά πειράματα. Χημικές αντιδράσεις, πυραυλική επιστήμη και διάστημα, πυροτεχνία, θερμοδυναμική, οπτική, περίεργα υλικά, ηλεκτρομαγνητισμός, βιομετρία και πολυμερισμός είναι μερικά μόνο από τα θέματα που απασχολούν τους μικρούς μας επιστήμονες.

Στα εργαστήρια, τα παιδιά φτιάχνουν οδοντόκρεμα για ελέφαντες, συνθέτουν τον ιστό του Spiderman, εκτοξεύουν ρουκέτες, ανατινάζουν εκρηκτικά μπαλόνια, κατασκευάζουν πειρατικό κανόνι, χημικό ρολόι και χημικό φανάρι, αναπαράγουν ιστορικά πειράματα όπως το λαμπτήρα πυρακτώσεως του Έντισον και πολλά ακόμη διασκεδαστικά πειράματα και πρωτότυπες κατασκευές.

Τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους χωρίζονται σε ομάδες και φορώντας εργαστηριακή ποδιά και γυαλιά ασφαλείας παρατηρούν, αναρωτιούνται, προβλέπουν. Γνωρίζουν την επιστήμη βιωματικά, με ασφάλεια, τη βλέπουν, την αγγίζουν, τη μυρίζουν. Και έτσι ανακαλύπτουν με παιγνιώδη τρόπο, με πολλή χαρά και περίσσιο ενθουσιασμό το εκπληκτικό επιστημονικό υπόβαθρο που κρύβεται πίσω από τον κόσμο που τους περιβάλλει.

Πρωταρχικός στόχος είναι η δημιουργία μιας μεθόδου επιστημονικής εργασίας, στην οποία η γνώση έχει νόημα και είναι προσιτή στα παιδιά. Κοντά τους σ’ αυτή τη διαδρομή ο Αλέξανδρος (βιολόγος – ωκεανολόγος), ο Οδυσσέας (φυσικός) και ο Ηλίας (βιοπληροφορικός).

Βασικό χαρακτηριστικό των εργαστηρίων είναι ότι τα παιδιά δεν είναι παθητικοί θεατές πειραματικών επιδείξεων. Αντίθετα, είναι εκείνα που κάνουν τα πειράματα και μαθαίνουν με τον ίδιο τρόπο που μαθαίνουν οι επιστήμονες: Διατυπώνοντας ερωτήματα, εξερευνώντας φαινόμενα και υλικά, παρατηρώντας, κάνοντας συσχετίσεις και συνδέσεις, κάνοντας λάθη.

Με αυτή την προσέγγιση η επιστημονική γνώση δεν μεταβιβάζεται, ούτε γίνεται αποδεκτή παθητικά. Αντίθετα, εποικοδομείται μέσα από την προσωπική και ενεργή εμπλοκή των παιδιών.

Παιχνίδια με την ομάδα Fit Smiling Kids, AthensTrainers

Παιχνίδια στρατηγικής, αθλητικά παιχνίδια και προκλήσεις, παιχνίδια κινησιολογίας, ετοιμότητας, αντοχής και παρατηρητικότητας, όπου μέσα από ομάδες τα παιδιά προετοιμάζονται για να φτάσουν στον «Μεγάλο Τελικό».

Ημερήσιο πρόγραμμα:

08:00 – 09:00 | Άφιξη στον «Ελληνικό Κόσμο»
09:00 – 10:30 | Πρόγραμμα οργανωμένων δραστηριοτήτων στις ομάδες
10:30 – 11:00 | Δεκατιανό
11:00 – 13:30 | Πρόγραμμα οργανωμένων δραστηριοτήτων στις ομάδες
13:30 – 14:00 | Μεσημεριανό γεύμα
14:00 – 15:00 | Πρόγραμμα οργανωμένων δραστηριοτήτων στις ομάδες
15:00 – 16:45 | Απογευματινή ζώνη (κατ’ επιλογή)
16:45 – 17:00 | Αναχώρηση

Το «Καλοκαίρι στην πόλη» υλοποιείται σε 4 δεκαήμερα:

Α’ Δεκαήμερο: 18-28/6/2019
Β’ Δεκαήμερο: 1-12/7/2019
Γ’ Δεκαήμερο: 15-26/7/2019
Δ’ Δεκαήμερο: 26/8 – 6/9/2019

Info:

Για επιπλέον πληροφορίες και για κρατήσεις θέσεων μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 212 254 0000 και στο reservations@hellenic-cosmos.gr