Κέικ: γλύκισμα κατασκευασμένο από αλεύρι, ζάχαρη, αυγά και βούτυρο ψημένο στο φούρνο. Αυτή είναι μια γενική περιγραφή του κλασικού και αγαπημένου γλυκού. Στο παρελθόν. Γιατί σήμερα η έννοια και ο ορισμός του κέικ έχει αλλάξει ριζικά. Τα κέικ απέκτησαν ορόφους, γεύσεις, χρώματα, υφές και αλλαγές. Έχουν μπορείς να πεις τη δική τους μοναδική προσωπικότητα. Είναι γλυκά αλλά μπορείς να βρεις και αλμυρά, είναι ψημένα, αλλά βρίσκεις και ωμά ενώ μπορείς να τα απολαύσεις από το πρωί με τον καφέ σου έως το βράδυ με το κουταλάκι ανά χείρας στο ψυγείο σου κατά τη διάρκεια της μεταμεσονύχτιας λιγούρας σου.

Ας δούμε όμως τέσσερα διαφορετικά είδη κέικ που μπορείς να τρως κυριολεκτικά όλη μέρα. Με ένα κοινό υλικό βέβαια. Το βούτυρο Lurpak που απογειώνει τη γεύση τους και δίνει το χαρακτηριστικό γαργαλιστικό τους άρωμα.

Πράξη πρώτη: Πρωινά pancakes με φράουλες και αμύγδαλα

Υλικά για 12 pancakes ιδανικά για μια τετραμελή οικογένεια:

270 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουταλάκια του γλυκού baking powder

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 κουταλιές της σούπας λευκή κρυσταλλική ζάχαρη

300 γραμμάρια γάλα πλήρες

2 αυγά μεσαίου μεγέθους

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο Lurpak λιωμένο και λίγο ακόμα για το τηγάνι

Φρέσκες φράουλες και αμύγδαλα για το σερβίρισμα

Διαδικασία:

Αρχικά σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα στερεά υλικά δηλαδή το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι και τη ζάχαρη.

Σε ένα άλλο δοχείο ανακατεύουμε το γάλα με τα αυγά και αν θέλουμε κάποιο αρωματικό. Στη συνέχεια ενώνουμε τα 2 μείγματα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι και να μην αφήσει σβόλους. Τότε προσθέτουμε και το λιωμένο βούτυρο Lurpak.

Αφήνουμε το χυλό στο ψυγείο σκεπασμένο με μια μεμβράνη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30’.

Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε λίγο βούτυρο Lurpak και με μια κουτάλα βάζουμε ποσότητα από το μείγμα μας. Το αφήνουμε να απλώσει και ψήνουμε τα pancakes και από τις 2 πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Τα αναποδογυρίζουμε μόνο όταν ξεκολλάνε μόνα τους από το τηγάνι. 

Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει το μείγμα και αν χρειαστεί απλώνουμε λίγο ακόμα βούτυρο Lurpak ώστε να μην κολλήσουν. Σερβίρουμε με τις ψιλοκομμένες φράουλες και τα αμύγδαλα.

Πράξη δεύτερη: Σνακ για το σχολείο ή το σπίτι με κλασικό ανάμεικτο κέικ

Υλικά για μια φόρμα του κέικ:

200 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος Lurpak και λίγο ακόμα για τη φόρμα

4 αυγά μεσαίου μεγέθους

220 γραμμάρια λευκή κρυσταλλική ζάχαρη

5 γραμμάρια αλάτι

200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

10 γραμμάρια baking powder

2 δόσεις βανίλια σε σκόνη

25 γραμμάρια κακάο

Διαδικασία:

Αρχικά, βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια ορθογώνια φόρμα του cake και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC στον αέρα.

Λιώνουμε το βούτυρο Lurpak σε ένα κατσαρολάκι και χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι ανακατεμένο με το baking powder και το λιωμένο βούτυρο Lurpak συνεχίζοντας το ανακάτεμα με μια σπάτουλα.

Χτυπάμε τα ασπράδια με σφιχτή μαρέγκα στο μίξερ και την προσθέτουμε σε δόσεις στο μείγμα συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Χωρίζουμε το μείγμα στα 2 και στο ένα βάζουμε τις βανίλιες ενώ στο άλλο το κακάο κοσκινισμένο. 

Με ένα κουτάλι γεμίζουμε εναλλάξ τη φόρμα του κέικ με τα δυο μείγματα. Δεν δίνουμε σημασία αν αναμειχθούν μεταξύ τους αφού έτσι θα βγει ακόμα καλύτερο το κέικ μας.

Ψήνουμε για 45 λεπτά στους 180οC και πριν το βγάλουμε ελέγχουμε με ένα μαχαίρι το ψήσιμό του. Το βγάζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε.

Πράξη τρίτη: Απογευματινό τσάι με κέικ με λεμόνι στο μπαλκόνι

Υλικά για μια φόρμα του κέικ:

250 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος Lurpak και λίγο ακόμα για τη φόρμα

250 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου

250 γραμμάρια λευκή κρυσταλλική ζάχαρη

5 αυγά μεσαίου μεγέθους

250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

10 γραμμάρια baking powder

Χυμός και ξύσμα από 3 λεμόνια

Διαδικασία:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC στον αέρα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια ορθογώνια φόρμα του κέικ και την αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε το βούτυρο Lurpak σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να γίνει λευκή κρέμα. Προσθέτουμε τα αυγά στο μείγμα συνεχίζοντας το χτύπημα.

Προσθέτουμε στο μείγμα του βουτύρου το αλεύρι και το baking powder συνεχίζοντας το χτύπημα. Τότε προσθέτουμε το ξύσμα των λεμονιών και τον χυμό τους. Ανακατεύουμε πολύ καλά και βάζουμε τη ζύμη στη φόρμα και ψήνουμε για 30’-40’ σε προθερμασμένο φούρνο.

Ελέγχουμε ότι το κέικ έχει ψηθεί βυθίζοντας ένα μαχαίρι το οποίο πρέπει να βγει χωρίς υπολείμματα ζύμης. Αν έχει υπολείμματα ψήνουμε για λίγο ακόμα.

Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει σε μια σχάρα.

Πράξη τέταρτη: Cheesecake με καραμέλα για τις βραδινές λιγούρες

Υλικά για μια φόρμα :

225 γραμμάρια μπισκότα της αρεσκείας σας

100 γραμμάρια βούτυρο Lurpak λιωμένο

600 γραμμάρια τυρί κρέμα Arla

160 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική

130 γραμμάρια κρέμα γάλακτος

2 δόσεις βανίλια σε σκόνη

Σάλτσα καραμέλας ή άλλη σάλτσα της αρεσκείας σας για το σερβίρισμα

Διαδικασία:

Τρίβουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη. Τα ανακατευούμε  σε ένα μπολ με το λιωμένο βούτυρο Lurpak μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Σε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο ή σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24cm απλώνουμε το μπισκότο και πιέζουμε για να γίνει μια συμπαγής βάση. Βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει για 30 λεπτά και ετοιμάζουμε την κρέμα.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το τυρί μαζί με την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τη βανίλια και χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός ή ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Απλώνουμε το μείγμα πάνω από την κρύα βάση.

Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 2 ώρες να παγώσει και σερβίρουμε με την αγαπημένη μας σάλτσα.

Και κάπως έτσι κλείνεις το ψυγείο, πλένεις το μαχαίρι που έκοβες το πρωινό σου και τυλίγεις μία ακόμα φέτα για να την πάρεις μαζί σου. Το κέικ θα μείνει εκεί μέχρι να τελειώσει και να φτιάξεις το επόμενο. Σημασία έχει να ευχαριστηθείς τόσο την προετοιμασία του όσο και το τελικό αποτέλεσμα. Κάτι που με το βούτυρο Lurpak είναι σίγουρο.