«Είμαι ευτυχής και συγκινημένος, μπορώ να πω, γιατί έρχομαι εδώ για να εγκαταστήσω μια Διοίκηση για την οποία αισθάνομαι περήφανος και ελπίζω, πιστεύω βαθύτατα, ότι θα αισθανθεί ευτυχές και το εθνικό ακροατήριο για αυτό που θα προσφέρουν». Με αυτά τα λόγια, δια στόματος του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού κ. Νίκου Ξυδάκη, παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική συνέντευξη τύπου η νέα Διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου με την ευκαιρία της εγκατάστασής της στο κτίριο Τσίλλερ.

IMG_8347

Στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου, ο κ. Ξυδάκης, ο νέος καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Στάθης Λιβαθινός, ο αναπληρωτής Διευθυντής Θοδωρής Αμπαζής και τα μέλη του νεοσυσταθέντος Διοικητικού Συμβουλίου, συστήθηκαν στους δημοσιογράφους και έκαναν μια πρώτη παρουσίαση των προθέσεών τους.

Ο κ. Ξυδάκης σε μια σύντομη εισαγωγή ανάφερε ότι «στο εξής θα μιλούν τα έργα», ενώ δεσμεύτηκε για μια νομοθετική αναμόρφωση,  με τη σύμφωνη γνώμη και τη βούληση της νέας Διοίκησης, που σκοπεύει να αφήσει σαν προίκα στο Εθνικό Θέατρο. Ο αν. Υπουργός έκανε λόγο για νομοθετική αναμόρφωση που θα βοηθήσει το θέατρο να γίνει πιο λειτουργικό, πιο ευέλικτο, πιο στέρεα θεμελιωμένο και πιο αποτελεσματικό κατά τη διαφανή και διαυγή χρήση του δημοσίου χρήματος.

Ο νέος Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Θανάσης Παπαγεωργίου, σκηνοθέτης και ηθοποιός, δεσμεύτηκε ότι όλοι μαζί θα εργαστούν για τη δημιουργία ενός «σπουδαίου Ελληνικό Εθνικού Θεάτρου», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ενώ τόνισε ότι παρ’ όλο που τα μέλη της νέας Διοίκησης είναι καλλιτέχνες και όχι γραφειοκράτες ή τεχνοκράτες, η σκέψη τους είναι να γίνει το Θέατρο καλύτερο από όλες τις απόψεις με πολύ δουλειά. Ο κύριος Παπαγεωργίου ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Στάθη Λιβαθινό και τον προέτρεψε να φτιάξει ένα Εθνικό Θέατρο «όπως το ονειρεύεται, όπως το ονειρευόμαστε και όπως το έχει ανάγκη η πατρίδα».

1livathinos_679_450
Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, κ. Στάθης Λιβαθινός

Ο Στάθης Λιβαθινός παίρνοντας τον λόγο ευχαρίστησε τον Υπουργό για την εμπιστοσύνη, τονίζοντας ότι δεν τον γνώριζε στο παρελθόν. Αφού έκανε λόγο για τις τεράστιες ψυχικά και πνευματικά προκλήσεις, με τις οποίες έχουν να αναμετρηθούν με τη νέα ομάδα και τον Αναπληρωτή Καλλιτεχνικό Διευθυντή Θοδωρή Αμπαζή, παρομοίασε το έργο που έχουν αναλάβει με μια βαθιά θάλασσα που τους επιφυλάσσει ένα ωραίο, αλλά δύσκολο ταξίδι. Χαρακτηριστικά είπε: «Είμαστε καμωμένοι (σ.σ. οι καλλιτέχνες ) όχι για να είμαστε αρεστοί, όχι για να κάνουμε τα χατίρια κανενός, είμαστε καμωμένοι για να είμαστε πάντα στην απέναντι πλευρά και για να ευαισθητοποιούμε την κοινωνία σε όλα τα θέματα της ανθρώπινης ζωής, ακόμα και αν γινόμαστε δυσάρεστοι».

Ο νέος καλλιτεχνικός Διευθυντής παρουσίασε τους βασικούς στόχους της ομάδας του για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Θεάτρου, οι οποίοι συνοψίζονται σε τρεις άξονες: αναβάθμιση της θεατρικής παιδείας επενδύοντας όχι απλά στο αύριο, αλλά στο μεθαύριο της θεατρικής πραγματικότητας, αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας με τη θεσμοθέτηση θέσης οικονομικού διευθυντή στο ρόλο μάνατζερ, ο οποίος θα επιβλέπει την βιωσιμότητα του οργανισμού και αλλαγή στον τρόπο επιλογής των Καλλιτεχνικών Διευθυντών, μέσω της κατάθεσης φακέλων από μια Επιτροπή, στα πρότυπα των μεγάλων θεάτρων της Ευρώπης.

Ο νέος καλλιτεχνικός Διευθυντής εξήρε το ήθος κάποιων ανθρώπων από την προηγούμενη Διοίκηση, με την οποία δήλωσε ότι καλλιτεχνικά συνεργάζονται και δεσμεύτηκε ότι το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που έχει αφήσει η προηγούμενη διεύθυνση θα τηρηθεί όσον αφορά τα συμβόλαια των ηθοποιών και τεχνικών και με μερικές πινελιές αλλαγής θα εφαρμοστεί ως έχει.  Τέλος, μίλησε για κοινούς κανόνες παιχνιδιού για όλους τους καλλιτέχνες, ενώ ο Οργανισμός πρόκειται να στηρίξει καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα, όχι μόνο από την Αθήνα. Το πρόγραμμα της νέα περιόδου πρόκειται να ανακοινωθεί πολύ σύντομα με λεπτομέρειες.

Κλείνοντας, στεκόμαστε στο σχόλιο του ηθοποιού Ταξιάρχη Χάνου, εκπροσώπου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, ο οποίος ανέφερε ότι οι πρώτες συναντήσεις είναι πάντα πανηγυρικές, ενώ ευχήθηκε στην επόμενη συνάντηση να έχουν πιο χειροπιαστά πράγματα να πουν. Ευχόμαστε λοιπόν με τη σειρά μας, στην επόμενη συνάντηση να μιλάμε για πράξεις και όχι για ευχές.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου εκτός από τον Πρόεδρο κ. Παπαγεωργίου είναι οι : Κυριάκος Κατζουράκης (εικαστικός, σκηνοθέτης, ομότιμος καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), Αμαλία Μουτούση (ηθοποιός), Ιωσήφ Βιβιλάκης (θεατρολόγος, καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών).

Η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων εκπροσωπείται από τη Μέλπω Ζαρόκωστα και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών από τους Ρήγα Αξελό και Ταξιάρχη Χάνο.

Διαβάστε επίσης:
– Νέο Διοικητικό Συμβούλιο για το Εθνικό Θέατρο
Νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ο Στάθης Λιβαθινός