Εργαστήρια ιαπωνικού κόμικ, φωτογραφική πεζοπορία ανάμεσα σε Bauhaus κτίρια της Αθήνας, αλλά και μια ενδιαφέρουσα πεζοπορία στην Πάρνηθα, γνωριμία με τη γραφή αλλά και την τρισδιάστατη γλυπτική τεχνική assemblage, κύκλος κρουστών, αλλά και γνωριμία με το λυτρωτικό χαρακτήρα του χορού μέσα από το φεστιβάλ χορού Dancing to Connect, μερικές από τις δράσεις που προτείνουμε για τα παιδιά αυτό το ΣΚ.

«Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Το θέμα είναι πώς θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας» Πάμπλο Πικάσο

~

Σάββατο 30 Μαρτίου, 11.00
Μυστήριο – Ωνάσειος Βιβλιοθήκη
Παιδιά 8+

Δημιουργική δράση που βασίζεται στη διερεύνηση ενός μυστηρίου, στην επίλυση ενός γρίφου. Εδώ και χρόνια, ένας γρίφος κρύβεται στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη περιμένοντας τη λύση του από μια χαρισματική ομάδα ντετέκτιβ. Η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη καλεί τα παιδιά να λύσουν τον γρίφο. Θα πρέπει να ακολουθήσουν τα στοιχεία στο κέντρο της πόλης, να ανακρίνουν μάρτυρες και να συναντήσουν φιλοσόφους για να λύσουν το μυστήριο. Βρείτε το παλιό σημειωματάριο ανάμεσα στα στοιβαγμένα βιβλία της βιβλιοθήκης, τις χειρόγραφες σημειώσεις ενός μανιώδους συλλέκτη και τα σχέδια μιας περίεργης μηχανής, για να συνθέσετε το παζλ. Και βέβαια, μην ξεχνάτε την εξαφάνιση του παππού Αλμπέρτο!

Από τη Βιβλιοθήκη, τα παιδιά θα οδηγηθούν στο κέντρο της πόλης, στο Θησείο και την Πλάκα, όπου θα χωριστούν σε ομάδες και θα ξεκινήσουν τη λύση του γρίφου, μέσα από ένα περιπετειώδες κυνήγι γνώσεων. Θα συγκεντρώσουν μεθοδικά τα στοιχεία τους, θα ανακρίνουν μάρτυρες, θα συναντήσουν φιλοσόφους, θα σπάσουν κώδικες και θα μάθουν την ιστορία της πόλης μέσα από τα μνημεία της.

Κόστος Συμμετοχής: Δωρεάν
Ωνάσειος Βιβλιοθήκη, Λεωφόρος Αμαλίας 56, Αθήνα, Τηλέφωνο: 210 3713000

Σάββατο 30 Μαρτίου 10:30 – 13:00
Περίπατος στα ίχνη του bauhaus και του μοντερνισμού – Ακαδημία Αθηνών
Παιδιά 12+

Ένας ξεχωριστός φωτογραφικός περίπατος στο κέντρο της Αθήνας, στο Κολωνάκι, για να ανακαλύψει κανείς στιλιστικά στοιχεία της Μοντέρνας Εποχής και παραλληλισμούς με το Bauhaus που θεωρείται ως η απαρχή της Avantgarde της Κλασικής Μοντέρνας Εποχής στην αρχιτεκτονική και στην τέχνη.

Δίπλα σε νεοκλασικές βίλες βρίσκονται μερικά μοντέρνα κτίσματα του 1920 και του 1930 και ταυτόχρονα γίνονται πιο εμφανείς οι στιλιστικές διαφορές τους σε σχέση με τις συνηθισμένες αθηναϊκές πολυκατοικίες του 1950 και του 1960. Ο περίπατος ξεκινάει στην Ακαδημία Αθηνών και μας οδηγεί μέσα από διάφορες στάσεις στο Κολωνάκι στο αθηναϊκό κτίριο του Bauhaus: στο Ωδείο Αθηνών, το οποίο σχεδιάσθηκε και χτίστηκε από τον Έλληνα σπουδαστή του Bauhaus Ιωάννη Δεσποτόπουλο. Πώς επέδρασε το Bauhaus στη μοντέρνα αρχιτεκτονική και στην αστική μορφή της Αθήνας; Ο περίπατος διεξάγεται από την καθηγήτρια γερμανικών Ευρύκλεια Σιακαγιάννη και τη διαμεσολαβήτρια τέχνης Silke Wittig.

Γλώσσα: Ελληνικά

Σημαντικό: να έχετε μαζί σας την ψηφιακή σας κάμερα ή ένα Smartphone ή ένα Tablet.
Σημείο έναρξης και τερματισμού: Ακαδημία Αθηνών, Πανεπιστημίου 28.

Σάββατο 30 Μαρτίου, 11.00
Manga – Γνωρίζοντας τη μαγεία του ιαπωνικού κόμικ – Βορέειος βιβλιοθήκη
Παιδιά 10+

Καλλιτεχνικό εργαστήριο που στόχο έχει να γνωρίσουν τα παιδιά τα manga, την ιστορία, την αισθητική τους γλώσσα και να πειραματιστούν στη δημιουργία δικών τους χαρακτήρων που θα τους αποτυπώσουν στο χαρτί.

Μέσα από το εργαστήριο τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τον Ιαπωνικό πολιτισμό και θα γνωρίσουν μια νέα κουλτούρα, θα μάθουν για τη δύναμη και τη σημασία που μπορεί να έχει μια γραμμή στη ζωγραφική.

Βορέειος βιβλιοθήκη – Στέφανου Δραγούμη 30 και Mιλτιάδου Τηλέφωνο: 2106147181

Σάββατο 30 Μαρτίου, 11.00
Πεζοπορία στην Πάρνηθα – Καταφύγιο Φλαμπούρι
Παιδιά 8+

Πεζοπορία από το καταφύγιο Φλαμπούρι, στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας για να γνωρίσετε το βουνό, να έρθετε πιο κοντά στη φύση και να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση και υγεία. Η διαδρομή είναι κυκλική με σημείο εκκίνησης και τερματισμού το Φλαμπούρι.

Ώρα συνάντησης στο καταφύγιο Φλαμπούρι 10:30
Ώρα εκκίνησης πεζοπορικής βόλτας από το Φλαμπούρι 11:00
Διάρκεια πεζοπορικής βόλτας ~3:00′ ώρες.

Βασικός εξοπλισμός: ορειβατικά μποτάκια ή αθλητικά παπούτσια, σακίδιο πλάτης, αντιανεμικό-αδιάβροχο, φαρμακείο. Λαμβάνουμε υπόψη ότι στην Πάρνηθα η θερμοκρασία είναι 5-6 βαθμούς πιο χαμηλή από την πόλη.

Καταφύγιο Φλαμπούρι

φλαμπούρι

Σάββατο 30 Μαρτίου, 17.30
Δημιουργούμε όλοι μαζί τέχνη: Στο εργαστήριο του Γ. Ζογγολόπουλου – ΚΠΙΣΝ
Παιδιά 7+

Διαδραστικό καλλιτεχνικό εργαστήριο με αναφορές στην γλυπτική παράδοση της γεωμετρικής αφαίρεσης, των διάτρητων υφών και της αέρινης υπόστασης που παρουσιάζει το εμβληματικό έργο Ομπρέλες, οι συμμετέχοντες θα σχεδιάσουν και θα συνθέσουν τα επιμέρους κομμάτια που θυμίζουν μέρη από τα πασίγνωστα γλυπτά του Γ. Ζογγολόπουλου.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να μελετηθούν και να αποδοθούν οι δομές, τα υλικά και η τεχνοτροπία του σημαντικού Έλληνα γλύπτη ώστε να δημιουργηθούν φανταστικές συνθέσεις κατασκευασμένες από πληθώρα υλικών σχετικών με το έργο του.
Στη συνέχεια θα τα επανσυνδέσουν με την τρισδιάστατη γλυπτική τεχνική assemblage ώστε τα επιμέρους στοιχεία να δημιουργήσουν/αποκαλύψουν κινητικές και αέρινες φόρμες.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Εικαστικός Ελισάβετ Χελιδώνη, Εικαστικός, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής

Το εργαστήριο έχει διάρκεια 1 ώρα και επαναλαμβάνεται στις 18.30 και τις 19.30

ΚΠΙΣΝ, Χώρος Παιδικό Εργαστήρι

Κυριακή 31 Μαρτίου – 10.00 και 12.00
Μικροί Σταχωτές εν δράσει – Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Παιδιά 6-7 ετών

Εκπαιδευτικό εργαστήριο με στόχο τη γνωριμία των παιδιών με τα υλικά και τα όργανα γραφής. Παιδιά και γονείς θα μάθουν με αφορμή χειρόγραφα και παλαίτυπα της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου για τους τύπους των βιβλίων, τα υλικά και τα όργανα γραφής, τη διακόσμηση και το περιεχόμενο των βιβλίων.

Στο τέλος οι μικροί φίλοι θα φιλοτεχνήσουν τα δικά τους πρωτογράμματα γράφοντας το όνομά τους.

Τα βιβλία δεν είναι μόνο λέξεις – Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Παιδιά 8-10 ετών

Τα μεγαλύτερα παιδιά θα ανακαλύψουν τα μυστικά της βιβλιοδεσίας και θα δημιουργήσουν το δικό τους βιβλιαράκι στο εργαστήριο Συντήρησης Χειρογράφων, Εντύπων και Χάρτινων Έργων του Μουσείου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου της Unesco”
Δωρεάν συμμετοχή

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο – Λεωφόρος Bασιλίσσης Σοφίας 22 Τηλέφωνο: 2132139517

Κυριακή 31 Μαρτίου, 12.00
Κύκλος Κρουστών – ΚΠΙΣΝ
Παιδιά 5+

Ρυθμικά παιχνίδια συνοδεύουν τις μεταλλικές, μουσικές πλάκες εδάφους, δημιουργώντας κινητικές μελωδίες, ήχους και τραγούδια. Τα παιδιά θα μάθουν πώς να φτιάχνουν μουσική ηχοχορεύοντας πάνω σε πεντατονικές μελωδίες και κρουστά.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: QUILOMBO LAB
Κατάλληλο για άτομα με ή χωρίς αναπηρία
Έως 40 συμμετοχές
Ελεύθερη είσοδος με σειρά προτεραιότητας

ΚΠΙΣΝ, Μουσικός Κήπος

Κυριακή 31 Μαρτίου, 12.30
Μια ιστορία …στο πιάτο μας – Ελληνικός Κόσμος
Παιδιά 5+

Εκπαιδευτικό και διασκεδαστικό εργαστήριο με πρωταγωνίστρια μια αρκούδα. Η αρκούδα μόλις ξύπνησε από τη χειμερία νάρκη και είναι πολύ πεινασμένη! Πώς θα αντιδράσει όταν θα διεκδικήσει άλλος το μέλι της;

Τα παιδιά δημιουργούν μια ιστορία, φτιάχνοντας τη δική τους λιχουδιά, με μέλι, με την τέχνη του food styling.

Διάρκεια προγραμμάτων: 90 λεπτά
Κόστος συμμετοχής ανά πρόγραμμα: 8,5 ευρώ το παιδί
Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης
Είναι απαραίτητη η έγκαιρη τηλεφωνική κράτηση, Τ. 212 254 0000

Ελληνικός Κόσμος, Πειραιώς 254 177 78 Ταύρος

ελληνικός κόσμος

Κυριακή 31 Μαρτίου, 19.00
Dancing to connect, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Παιδιά 12+

Πρωτότυπη δράση με πρωταγωνιστή το χορό που για 7η συνεχή χρονιά φιλοξενείται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Επαγγελματίες χορευτές στο πλαίσιο του “Dancing to Connect”, του φεστιβάλ χορού των εφήβων, επισκέφθηκαν σχολεία στην Αττική και την Κοζάνη και μοιράστηκαν τις γνώσεις τους με τα παιδιά, καθοδηγώντας τα, ώστε να εκφράζονται μέσα από την κίνηση, και να μπορούν να χτίζουν ακόμα και τη δική τους χορογραφία. Αυτές τις χορογραφίες θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την Κυριακή με δωρεάν είσοδο.

Παιδιά που νομίζουν ότι δεν έχουν ιδέα από χορό, αλλάζουν γνώμη στην πρώτη πρόβα. Γιατί χορός σημαίνει να ανακαλύπτεις πώς μπορείς να επικοινωνείς με τους ανθρώπους χωρίς λόγια, πώς τελικά ξέρεις να εκφράζεσαι και να συνεργάζεσαι, αλλά και να ανακαλύπτεις νέα όρια του εαυτού σου.

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Λεωφόρος Συγγρού 107-109 Τηλέφωνο: 2130178000

Κυριακή 31 Μαρτίου, 12.00
Φεστιβάλ λογοτεχνίας – Σχολή Μωραΐτη
Παιδιά 12+

Μια μέρα αφιερωμένη στη λογοτεχνία του σήμερα, οργανωμένη από μαθητές του Λυκείου και πιο συγκεκριμένα του IB της σχολής Μωραΐτη. Από τις 12 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και συζητήσεις γύρω από ποικίλες θεματικές ενότητες, με καλεσμένους γνωστούς Έλληνες συγγραφείς, ποιητές και καλλιτέχνες.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής με τον Αλέξη Σταμάτη, όπου θα γίνει μια εισαγωγή για το τι σημαίνει να γράφει κανείς, και το Open Mic Event υπό την συνοδεία κλασικής κιθάρας και πιάνου, που θα δώσει τη δυνατότητα σε μαθητές, φοιτητές ή απλώς σε αθεράπευτα δημιουργικούς, να μοιραστούν και αυτοί ένα κομμάτι της τέχνης τους.
Τέλος, κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας θα λειτουργήσει Βιβλιοπωλείο με τη συμμετοχή γνωστών εκδοτικών οίκων.

Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:

Το Πρώτο μου Βιβλίο – 12:15-13:30
Συμμετέχουν οι Αλεξάνδρα Κ, Πέτρος Μάρκαρης, Κώστας Σπαθαράκης, Ούρσουλα Φωσκόλου και Χρήστος Χωμενίδης.

Λογοτεχνικοί Γονείς – 13:40-15:00
Θα μιλήσουν και θα συζητήσουν οι Χάρης Βλαβιανός, Μυρσίνη Γκανά, Μιχάλης Γκανάς, Γιάννης Δούκας, Αμάντα Μιχαλοπούλου και Τίτος Πατρίκιος.

Εισαγωγή στη Δημιουργική Γραφή- 15:00-16:30 εργαστήρι για νέους, με τον Αλέξη Σταμάτη

Λογοτεχνία και Τέχνες – 15:45-17:15, Θα πάρουν μέρος οι Θέμελης Γλυνάτσης, Γιώργος Γούσης, Παύλος Νικολακόπουλος και Δημοσθένης Παπαμάρκος, καθώς και η Παυλίνα Βουλγαράκη, η οποία θα μιλήσει και θα παρουσιάσει ένα μουσικό πρόγραμμα.

Open Mic Event 17:30-18:30

Η είσοδος είναι 5 Ευρώ (3 Ευρώ για μαθητές και νέους μέχρι 25 ετών) και όλα τα έσοδα θα διατεθούν στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Library4all» για την ενίσχυση των σχολικών βιβλιοθηκών σε όλη την Ελλάδα.

Σχολή Μωραΐτη, Παπαναστασίου & Αγ. Δημητρίου, Παλαιό Ψυχικό