Ένα μουσικό ταξίδι από την Ιρλανδία στο Παρίσι, μια διαδρομή γραφής μέσα σε ένα διαστημικό υποβρύχιο, από σπόρο σε σπόρο, παρέα με τον Ζαχαροζυμωμένο και έναν γκαζιέρη, μερικές μόνο από τις προτεινόμενες δράσεις παρέα με τα παιδιά γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο. Και αν η αρχιτεκτονική ή η σχεδίαση βιντεοπαιχνιδιών είναι το αγαπημένο σας, τότε σίγουρα αυτό το ΣΚ θα σας απογειώσει.

«Η λογική θα σε πάει από το Α στο Β. Η φαντασία θα σε πάει παντού» – Αλβέρτος Αϊνστάιν

~

Σάββατο 23 Μαρτίου, 10.30
Polaris. Το διαστημικό υποβρύχιο και το μυστήριο της Πολικής νύχτας – Ίδρυμα Ευγενίδου
Παιδιά 5+

Ψηηφιακή παράσταση που έχει συγκεντρώσει πολλά βραβεία και επιστρέφει στο πρόγραμμα προβολών του Ψηφιακού Πλανητάριου του Ιδρύματος Ευγενίδου. Μία ευχάριστη ιστορία, που συνδυάζει τη γνώση με πλούσια όσο και εντυπωσιακά γραφικά εφέ.

Ο Τζέιμς Χειμέριος, ένας ταξιδιάρης πιγκουίνος από τον Νότιο Πόλο και ο Βλαδίμηρος Τσέχοφ, ένας φιλικός αρκούδος από τον Βόρειο Πόλο, συναντιούνται στους πάγους της Αρκτικής. Γίνονται φίλοι, συζητούν για τις πατρίδες, τους παρατηρούν τα αστέρια και αναρωτιούνται γιατί οι νύχτες είναι τόσο μεγάλες στους δύο πόλους της Γης! Προσπαθώντας να ξεδιαλύνουν το μυστήριο… χτίζουν ένα αστεροσκοπείο και κατασκευάζουν ένα αυτοσχέδιο διαστημόπλοιο. Κάπως έτσι βρίσκονται να ταξιδεύουν γύρω από τη Γη και από εκεί ως τον Άρη και τον Κρόνο για να πάρουν τις απαντήσεις που ψάχνουν.

Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387, 175 64 Π.Φάληρο

polaris

Σάββατο 23 Μαρτίου, 10.30
Unity3d: Προγραμματίζοντας το πρώτο μου βιντεοπαιχνίδι – Ίδρυμα Ευγενίδου
Παιδιά 12+

Σε αυτό το εργαστήριο οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν τον κόσμο της δημιουργίας βιντεοπαιχνιδιών με εισαγωγή στις βασικές έννοιες του Unity3d. Χρησιμοποιώντας τη μηχανή γραφικών Unity3D, προγραμματίζουν σε γλώσσα C#, χρησιμοποιούν γραφικά και κατανοούν την χρησιμότητα της Φυσικής στα βιντεοπαιχνίδια. Τέλος, με τη βοήθεια των παραπάνω, δημιουργούν το δικό τους βιντεοπαιχνίδι.

Εισηγητής Βασίλης Κουκουτσίδης

Προεγγραφή απαραίτητη στο τηλ. 210 9469 694
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 15 άτομα
Διάρκεια εργαστηρίου: 90 λεπτά

Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387, 175 64 Π.Φάληρο

Σάββατο 23 Μαρτίου – 11:00
Μια φορά και έναν καιρό ήταν το… βιβλίο – Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Παιδιά 6+

Δημιουργικό εργαστήριο γεμάτο γνώση και φαντασία. Στόχος του εργαστηρίου, να μάθουν τα παιδιά τα πάντα για τη διαδρομή της γραφής και του βιβλίου και τελικά να δημιουργήσουν τα ίδια, με την καθοδήγηση της Μαργαρίτας Κωτσίνη από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, το δικό τους βιβλίο.

Συμμετοχή : Η είσοδος εξασφαλίζεται με την αγορά του βιβλίου «Μια φορά και έναν καιρό ήταν το… βιβλίο» (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο) από το Πωλητήριο του ΒΜΦ. Το κόστος του βιβλίου είναι 9 ευρώ.

Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση : 213 0109325, 210 3460981

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, Τεχνόπολη

Σάββατο 23 Μαρτίου ,16:00
Εργαστήρι Κούκλας & «Ο Ζαχαροζυμωμένος» – «Κουκλόσπιτο» της ομάδας «Πράσσειν Άλογα»
Παιδιά 4+

Δίωρο εργαστήρι κατασκευής κι εμψύχωσης κούκλας και παράσταση, για παιδιά και ενήλικες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου. Όλοι μαζί, κατασκευάζουν μία απλή κούκλα από εφημερίδες και χρωματιστά χαρτιά και τη διακοσμούν. Μετά, μαθαίνουν να την ζωντανεύουν και παίζουν μαζί παιδιά και ενήλικες. Μία κούκλα που διασκεδάζει παιδιά και ενήλικες, ενώ για κάποιους ενήλικες μπορεί να χρησιμεύσει και ως εργαλείο δουλειάς (π.χ. εκπαιδευτικούς, θεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς).

Μετά το εργαστήριο, ακολουθεί κουκλοθέατρο βασισμένο στο παραδοσιακό παραμύθι της Μάνης: «Η Ταρώ κι ο Ζαχαροζυμωμένος» σε απόδοση της Αθηνάς Μπίνιου (Εκδόσεις Πατάκη). Ηθοποιός, ανθρώπινης διάστασης κούκλα, κούκλα muppet σε συνδυασμό με μέλη ανθρώπινου σώματος, γαντόκουκλες, μικρές κούκλες άμεσης κίνησης, δισδιάστατες φιγούρες και μηχανικά παιχνίδια, δαχτυλόκουκλες, σ’ έναν χορό μεταξύ σώματος, σκηνικού και κούκλας, γεννούν την παραμυθένια ατμόσφαιρα.

Η Ταρώ θα πλάσει από ζυμάρι τον ιδανικό σύντροφο των ονείρων της, τον Ζαχαροζυμωμένο. Αυτός ζωντανεύει από την αγάπη της, αλλά της ζητάει μια μόνο χάρη. Μόλις η Ταρώ παραβεί τη μοναδική του επιθυμία, τον χάνει. Αναζητώντας τον, ωριμάζει σαν γυναίκα και όταν ξανασμίγουν για πάντα, δημιουργούν τη δική τους ευτυχισμένη οικογένεια. Ένα μαγικό ταξίδι σ’ ένα εικαστικό, μουσικό, ποιητικό παραμύθι με παιδική φρεσκάδα, χιούμορ και ευαισθησία.

Σκηνοθεσία, σκηνογραφία, σενάριο, κατασκευές, performance: Εμμανουέλα Καποκάκη
Μουσική: Κώστας Μπεβεράτος
Κόστος συμμετοχής 10 Ευρώ

“Κουκλόσπιτο” της ομάδας “Πράσσειν Άλογα” – Βασιλείου Βουλγαροκτόνου 60 Νεάπολη Εξάρχεια


Σάββατο 23 Μαρτίου, 17.00
Ο χορός του Ζαλόγγου – Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Παιδιά 6+

Διαδραστικό εργαστήριο αρχιτεκτονικής με οδηγό τα γλυπτά του Γ. Ζογγολόπουλου. Φιγούρες σε κίνηση ή στατικές; Πόση διάρκεια έχει μια στιγμή; Πώς τα γλυπτά αφηγούνται ιστορίες; Οι φιγούρες μας από πηλό θα μας αφηγηθούν τη δική τους ιστορία για τον τόπο και την πόλη.

Η εξερεύνηση του χώρου της πόλης γίνεται ένα συναρπαστικό ταξίδι.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Athens Super Script
Έως 20 συμμετοχές ανά εργαστήριο
Διάρκεια 1,5 ώρα

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Κυριακή 24 Μαρτίου, 10.30
Ένας σπόρος ταξιδεύει – ΚΠΙΣΝ
Παιδιά 4-9 ετών

Τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους εξερευνούν το πάρκο μέσα από ένα ταξίδι αναζήτησης και ανακάλυψης των μυστικών που κρύβει μέσα στις φυλλωσιές του. Ακολουθούν τη διαδρομή των φυτών που συνδέονται με την ιστορία του τόπου μας από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα. Ταξιδεύουν μέσα στο χρόνο, από τόπο σε τόπο, από φυτό σε φυτό αναζητώντας το μυθικό σπόρο που θα δώσει το δέντρο του μέλλοντος.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Urban Point_Landscape Programs
Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας
Έως 30 συμμετοχές, 15 παιδιά & 15 συνοδοί, την φορά

ΚΠΙΣΝ, Λαχανόκηπος

Κυριακή 24 Μαρτίου 12.00
Θεατρικές αφηγήσεις από έναν…γκαζιέρη, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Παλαιοί Φούρνοι)
Για όλη την οικογένεια

Θεατρικό δρώμενο για μικρούς και μεγάλους μέσα στην καρδιά του εργοστασίου, στο κτίριο των Παλαιών Φούρνων. Μικροί και μεγάλοι θα ταξιδέψουν παρέα με έναν γκαζιέρη μέσα στη χρονοκάψουλα, θα φτυαρίσουν μαζί του το λιθάνθρακα, θα σημειώσουν το ποινολόγιο, θα τον συντροφεύουν την ώρα του κολατσιού του και θα γίνουν κομμάτι της ιστορίας ενός από τα πιο σημαντικά βιομηχανικά μνημεία της Αθήνας.

Ο Χρήστος Χριστόπουλος, ηθοποιός-ερμηνευτής από την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι», μεταμορφώνεται σε εργάτη και μας παρουσιάζει, μέσα από τις δικές του εμπειρίες, την ιστορία και τη λειτουργία του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας, τις συνθήκες εργασίας, τα μηχανήματα και τα εργαλεία του 19ου αιώνα, τις σχέσεις των εργαζομένων με τους εργοδότες, τη χρήση και την αξία του Φωταερίου για την πρωτεύουσα και τους κατοίκους της, τη δουλειά των εργατών στο δίκτυο διανομής και όχι μόνο…

Το θεατρικό δρώμενο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι». Το κείμενο που παρουσιάζεται περιλαμβάνει αποσπάσματα του μονολόγου «Στην αλλαγή του χρόνου» της συγγραφέως Αδαμαντίας Ξηρίδου, βραβευμένο με έπαινο ιστορικής/μουσειακής προσέγγισης στο διαγωνισμό «Το Θέατρο στο ΒΜΦ» το 2014, αλλά και προφορικές μαρτυρίες εργαζομένων στο εργοστάσιο και κατοίκων της περιοχής του Γκαζοχωρίου.

Κόστος: Η τιμή εισόδου στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου (1 ευρώ)
Η διάρκεια του δρώμενου θα είναι για 15 λεπτά και θα επαναλαμβάνεται 3 φορές.

Περισσότερες πληροφορίες: Tηλ.: 213 0109325, 213 0109300
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι

Κυριακή 24 Μαρτίου, 15.00
Η χύτρα με το χρυσάφι – Θέατρο Μορφές Έκφρασης
Παιδιά 2+

Μουσικοθεατρικό ταξίδι στην Ιρλανδία, όπου ένα ξωτικό, μια χύτρα γεμάτη χρυσάφι και ο Νάιαλ Ο Λίρι που λαχταρούσε να έχει τα καλά των άλλων, θα μας φέρουν πιο κοντά στην αυτογνωσία. Εμπνευσμένο από παραδοσιακό Ιρλανδικό παραμύθι, ο Θωμάς Κινδύνης και η «Παραμυθένια Ορχήστρα» του έχουν στήσει μια ευφάνταστη και γεμάτη χιούμορ παράσταση σε σκηνοθεσία της Άννας Σεβαστής Τζίμα που αποτελεί περισσότερο μια μουσικό-θεατρική εμπειρία.

Ο «άτυχος» Νάιλ Ο Λίρι, καθόταν μια μέρα στη λιακάδα και ονειροπολούσε… Και τι δε θα έκανε εάν είχε την τύχη με το μέρος του έστω για μια φορά στη ζωή του! Θα έφτιαχνε φυσικά μια φάρμα και …άλλα πολλά… Και φαίνεται πως τελικά η τύχη του χαμογέλασε, γιατί εντελώς ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά του ένα ξωτικό με μια χύτρα γεμάτη χρυσάφι. Tο μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να πιάσει το ξωτικό και τα χρυσάφια θα ήταν δικά του. Έτσι πίστευε και βάλθηκε να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να το καταφέρει! Μα μια μεγάλη έκπληξη τον περιμένει, αφού θα ανακαλύψει πως ο Θησαυρός που πάντα λαχταρούσε δε βρισκόταν στη χύτρα του Ξωτικού, αλλά στα δικά του χέρια και στις δικές του ιδέες.

Διασκευή-τραγούδια-σκηνοθεσία: Άννα Σεβαστή Τζίμα
Την Παραμυθένια Ορχήστρα αποτελούν οι: Άννα Σ. Τζίμα, Βάγια Τσιμάρα, Δανάη Στεργίου, Δημήτρης Σκούρτης, Μαρία Ιωάννου, Σελήνη Φιλιππιτζή, Στεφανία Πολλάκη, Χαρά Παπαμιχαλοπούλου.
Τιμές εισιτηρίων: 10€ – Οικογενειακό ( 3 άτομα +): 8€ – Ομαδικό και Μέλη (10 άτομα +): 7€ Διάρκεια: 60 λεπτά

Θέατρο Μορφές Έκφρασης, Άλκμήνης 13, Κ. Πετράλωνα (απέναντι από το Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς)

μορφές έκφρασης

Πρόταση για σινεμά

Η Ντιλίλι στο Παρίσι

Μπελ Επόκ, σε ένα Παρίσι που σφύζει από ζωή και τέχνη. Με τη βοήθεια ενός φίλου της, η μικρή Ντιλίλι αποφασίζει να εξιχνιάσει τις μυστηριώδεις εξαφανίσεις κοριτσιών, οι οποίες μαστίζουν τη μεγαλούπολη. Όσο προχωρά την έρευνά της, στο δρόμο της βρίσκει μία σειρά από απίθανους χαρακτήρες και επιφανείς φιγούρες της επιστήμης, της κοινωνίας και της τέχνης: συναντά τον Μονέ και τον Προυστ, τον Παστέρ και τον Ντεμπισί, γίνεται φίλη με τη Μαρί Κιουρί, επισκέπτεται το γραφείο του Γουστάβου Άιφελ στην κορυφή του πύργου και ο Φερδινάνδος φον Ζέπελιν τής δανείζει το αερόπλοιό του. Ο καθένας από αυτούς τής δίνει στοιχεία για να την βοηθήσουν στην αποστολή της… Θα τα καταφέρει;

Σκηνοθεσία: Μισέλ Οσελό
Σενάριο: Μισέλ Οσελό
Μοντάζ: Παρτίκ Ντουκρουέτ
Μουσική: Γκάμπριελ Γιάρεντ

Γαλλία. 2018. Διάρκεια: 95΄. Διανομή: SEVEN FILMS / ROSEBUD.21.