Το όνομά του μπορεί να προφέρεται δύσκολα, αλλά οι ερμηνείες του σε υποχρεώνουν να το απομνημονεύσεις. Ο Νορβηγός πιανίστας Άιναρ Στέεν Νέκλεμπεργκ με τις δεκάδες ηχογραφήσεις, τις εκατοντάδες συναυλίες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική αλλά και τις δεκαετίες σημαντικής καριέρας ως καθηγητής, έχει κατακτήσει μεγάλες διακρίσεις και εξαιρετική φήμη, που τον ακολουθεί όπου εμφανίζεται. Σε λίγες μέρες, θα ανέβει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για να συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στη συναυλία «Ο Σκαλκώτας και οι σύγχρονοί του IV», όπου θα ερμηνεύσει ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του σπουδαίου συνθέτη του Ρομαντισμού, Καρλ Μαρία Φον Βέμπερ, το «Κομμάτι Κοντσέρτου για πιάνο και ορχήστρα σε φα ελάσσονα».

Λίγο πριν τη συναυλία, βρήκε το χρόνο να γράψει σ’ εμάς…

«Η μουσική είναι από τις παλιότερες αναμνήσεις μου. Θυμάμαι τη μητέρα μου να με νανουρίζει με παραδοσιακά τραγούδια και ρυθμούς. Με ενθουσίαζε το ότι έπαιζε ακορντεόν και πιάνο και όταν ήμουν 3 ετών έβαζα τα χέρια μου στα πλήκτρα και προσπαθούσα να μιμηθώ τις κινήσεις της. Μάλιστα, όταν σταματούσε να παίζει, έβαζα τα κλάματα.

Οι πρώτοι μου καθηγητές ήταν όλοι εξαιρετικοί, έδιναν όλοι πολύ μεγάλη σημασία στην καθαρότητα του ήχου αλλά και στην αίσθηση του ρυθμού. Τους χρωστάω πολλά. Αυτό που δεν χρειάστηκε ποτέ όμως να μου μάθουν ήταν το να αγαπώ τη μουσική, γιατί την λάτρευα πάντα – και για πάντα.

Ο Νίκος Σκαλκώτας, τον οποίο τιμάμε στη συναυλία μας με την ΚΟΑ, διέγραψε ανάλογη πορεία με τον πολύ καλό μου φίλο και σημαντικό Νορβηγό συνθέτη, Arne Nordheim. Οι κοινές αναφορές συνθέτη και ερμηνευτή πιστεύω ότι παίζουν κάποιο ρόλο αλλά το πιο σημαντικό στη συνεργασία είναι η προσπάθεια αλληλοκατανόησης, ώστε να αποδίδεται το νόημα της δημιουργίας. Στην εξαιρετική συνεργασία μας με τον Arne π.χ. συνετέλεσε και το γεγονός ότι συνθέτω κι εγώ.

Ανυπομονώ πραγματικά για τη σύμπραξή μου με την ΚΟΑ και είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να νιώσουμε «σαν στο σπίτι μας» στη σκηνή. Θα ερμηνεύσω μία από τις πιο αγαπημένες μου δημιουργίες, η οποία καταφέρνει να συνδυάσει το συμφωνικό χαρακτήρα με στοιχεία όπερας και μπαλέτου. Οι υπέροχες μελωδίες συνυπάρχουν με γοητευτικές ρυθμικές αλλαγές.

Με την Ελλάδα με συνδέουν παλιές υπέροχες αναμνήσεις, γιατί πριν πολλά χρόνια, είχα παίξει ως νέο ταλέντο στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, το Ηράκλειο Κρήτης αλλά και τη Ρόδο. Επίσης, η μακαρίτισσα σύζυγός μου, η οποία ήταν Parsee από την Ινδία, έμοιαζε πάρα πολύ με Ελληνίδα, είχε αυτό που λέμε «μεσογειακή ομορφιά» και αγαπούσε πολύ τη χώρα σας.

Η διδασκαλία ήταν πάντα ένα απολαυστικό κομμάτι της ζωής μου. Και έχω σταθεί τυχερός γιατί στα 25 χρόνια που είμαι καθηγητής στη Μουσική Ακαδημία του Αννόβερο, έχω διδάξει πολλούς εξαιρετικούς μουσικούς. Αυτό όμως που με ενδιέφερε να κρατούν πάντα από μένα, είναι το να γίνουν μουσικοί με δική τους προσωπικότητα».

Info συναυλίας:

Ο Σκαλκώτας και οι σύγχρονοί του IV | Παρασκευή 17 Μαΐου 2019 | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών