Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εγκαινιάζει τον θεσμό του «Κοινωνικού Θεατροπωλείου» και προσδιορίζει την ανταλλακτική αξία του θεάτρου από την αρχή, δίνοντας το βήμα σε ηθοποιούς και κοινό να απαντήσουν στη βία της εποχής των αριθμών, των στατιστικών και του κέρδους με πνεύμα, αλληλεγγύη και συλλογικότητα.

Πρόκειται για ένα θεάτρο αλληλεγγύης, όπου οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ αναλαμβάνουν αμισθί την παραγωγή πέντε νέων παραστάσεων, για τις οποίες είναι σχεδόν εξολοκλήρου δημιουργικά υπεύθυνοι, ενώ οι θεατές ακολουθούν τη συνήθη διαδικασία μέχρι το ταμείο, μόνο που εκεί, αντί εισιτηρίου, καλούνται να καταβάλουν τρόφιμα μακράς διαρκείας.

Η διάθεση των τροφίμων θα γίνει ακολούθως σε συνεργασία με τα εξής κοινωνικά ιδρύματα και σωματεία: Το Χαμόγελο του παιδιού, Ελληνικό Παιδικό Χωριό, Ίδρυμα Ορφανοτροφείο Θηλέων Η Μέλισσα, Παπάφειο Ίδρυμα και Ξενώνας Προστασίας Αγάμων Μητέρων Το Σπίτι της Μαρίας.

Η δράση του «Κοινωνικού Θεατροπωλείου» προέκυψε από μια ιδέα του κ. Σωτήρη Χατζάκη, καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ και ουσιαστικά υπηρετεί έναν διττό σκοπό: καταρχάς, την προσφορά και «μια παρηγορητική φωνή για τον συνάνθρωπο που δοκιμάζεται», στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του ΚΘΒΕ. Παράλληλα, όμως, απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις των ηθοποιών του, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αυτενεργήσουν, με έργα και με τρόπους που δε συνηθίζονται στα συνήθη θεατρικά ρεπερτόρια.

Οι πέντε παραστάσεις που σκηνοθετούν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ: Μαρίνα Χατζηιωάννου, Γιώργος Ρούφας, Βασίλης Σπυρόπουλος, Γιάννης Τσάτσαρης, Γιώργος Σφυρίδης & Εβελίνα Παπούλια θα ανέβουν διαδοχικά, για λίγες μέρες έκαστη, στο νέο Υπερώο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου ως τα τέλη Απριλίου.

Οι ακριβείς ημερομηνίες των παραστάσεων θα ανακοινωθούν προσεχώς. Mε την ανταπόκριση του κόσμου, ωστόσο, να είναι ήδη μεγάλη, δεν αποκλείεται η παράτασή τους, ενώ οι συντελεστές συζητούν τη διεξαγωγή μιας Β’ φάσης «Κοινωνικού Θεατροπωλείου» το φθινόπωρο με τις ίδιες ή/και νέες παραστάσεις.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τις παραστάσεις και τους συντελεστές του «Κοινωνικού Θεατροπωλείου»