Η Μαργαρίτα Πέτροβα (γ. 1979) σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών – ΑΣΚΤ της Αθήνας (1999-2005) ζωγραφική με τον Γιάννη Ψυχοπαίδη, αγιογραφία με τον Σώζο Γιαννούδη και σκηνογραφία με τον Γιώργο Ζιάκα, και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην ίδια σχολή με καθηγητή τον Τάσο Χριστάκη (2006-2008). Πάντα εντυπωσίαζε η επιλογή της να δημιουργεί έργα φτιαγμένα εξολοκλήρου από παλαιά και αχρηστευμένα αντικείμενα, κυρίως ευρεθέντα, και εννοιολογικά σημασιοδοτημένα. Ο τρόπος που συντίθενται αναδεικνύει την αφήγηση τόσο της προγενέσετερης υλικότητας όσο και της κατοπινής οικειοποίησής τους. Ως αντικείμενα αποκτούν εννοιολογική σημασία με αναφορά στις σχέσεις μεταξύ των φύλων σε όλες τις εκφάνσεις τους.


Μαργαρίτα Πέτροβα. Πλαίσια, 2010. Φωτογραφία © Μεγακλής Ρογκάκος, 2014

Η πρόσφατη έκθεση της Πέτροβα, «Το Κουκλόσπιτο, έμφυλες ιστορίες», είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Αφορά σε έργα που δημιουργούν ξεχωριστές ενότητες σε κάθε δωμάτιο του εκθεσιακού χώρου. Ξεκινά με ένα κουκλόσπιτο, και συνεχίζει με συρτάρια και πλαίσια, έναν πέπλο, έναν κήπο, και έναν παιδότοπο. Το Κουκλόσπιτο του 2012 αναφέρεται στο κοριτσίστικο παιχνίδι, αλλά εμφανίζει απόψεις της καθημερινότας μίας πραγματικής οικογένειας με απειλές την υλική ένδεια, την πνευματική τελμάτωση και την ερωτική χρεοκοπία. Τα Συρτάρια του 2012-2014 εκφράζουν την αίσθηση από εικονοστάσια που προστατεύουν το πολύτιμο περιεχόμενό τους – πάθη, ονειροπολήσεις και νοσταλγίες. Τα Πλαίσια του 2010 παρουσιάζουν τη διακόσμηση ενός μεσοαστικού σαλονιού με έργα που φανερώνουν την κατάργηση της μνήμης, την έλλειψη επικοινωνίας και την υποβόσκουσα βία. Τον τοίχο μοιράζονται και καμβάδες προετοιμασμένοι με σχέδια που προορίζονταν να τους κεντήσουν γυναίκες κατευθυνόμενες πέρα από την ελευθερία της έκφρασης. Ο Πέπλος του 2008, που ανάγει την ευτέλεια του ευρεθέντος υλικού του σε πολυτιμότητα, γίνεται μνημείο για τη νύφη που ακολουθεί τις παραδοσιακές συμβάσεις. Οι Οικο-ιστοί του 2008 είναι επενδύσεις από τεχνητούς χλοοτάπητες που δεν αφήνουν να φανεί ο σκελετός. Οι κηπουρικές επεμβάσεις που έχουν υποστεί, δηλώνουν ψυχολογικές ουλές, τραύματα και τρύπες. Ο Παιδότοπος του 2014 επικεντρώνεται στην τύχη ενός θραυματισμένου αγγείου, κομμάτια του οποίου εντοπίζονται στο κέντρο της συνθεσης και ολόγυρα σε καρέκλες. Το έργο ψυχαναλύει τη σχέση του αγγείου τόσο με τους προκατόχους του όσο και με τους θεατές του. Το δαντελένιο εργόχειρο που σκεπάζει το χώμα στο κέντρο αναφέρεται στην κοινωνική επικάλυψη της πραγματικής φύσης.


Μαργαρίτα Πέτροβα. Λεπτομέρεια από τα Πλαίσια, 2014. Φωτογραφία © Μεγακλής Ρογκάκος, 2014

Η έκθεση «Μαργαρίτα Πέτροβα – Το Κουκλόσπιτο, έμφυλες ιστορίες» παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος ως μέρος των Αισχυλείων – Φεστιβάλ Πολιτισμού του Δήμου Ελευσίνας. Έχοντας την εμπειρία της έκθεσης, οι θεατές αντιλαμβάνονται την ευρύτερη έννοια του κουκλόσπιτου, που είναι μία αλληγορία για την ανθρώπινη κατάσταση. Έτσι, η Πέτροβα βάζει τους θεατές σε θέση θέασης των εσωτερικών δυναμικών ή αδυναμιών που αναπτύσσονται στις ανθρώπινες σχέσεις, προέκταση των οποίων είναι και οι ίδιοι.

Πληροφορίες:
Τίτλος Έκθεσης: Μαργαρίτα Πέτροβα – Το Κουκλόσπιτο, έμφυλες ιστορίες
Χώρος: Πολιτιστικό Κέντρο Ελευσίνας «Λεωνίδας Κανελλόπουλος», Δραγούμη 37, Παραλία Ελευσίνας
Διάρκεια: 7 Μαΐου – 12 Ιουλίου 2014
Επικοινωνία: +30 210 5565 613+30 210 5565 613, info@aisxylia.gr
Ανοιχτά: Καθημερινά 10.00 – 13.00 και 18.00 – 22.00 εκτός Δευτέρας
Είσοδος: Ελεύθερη

Κεντρική Φωτογραφία: Μαργαρίτα Πέτροβα. Λεπτομέρεια από το Κουκλόσπιτο, 2012. Φωτό © Μεγακλής Ρογκάκος, 2014