Με μία από τις μεγαλύτερες αναδρομικές εκθέσεις που έχουν γίνει ποτέ στην Ιαπωνία, το Εθνικό Κέντρο Τέχνης στο Τόκιο, παρουσιάζει τη ζωή και την 50ετή καριέρα του σύγχρονου Γάλλου καλλιτέχνη Κριστιάν Μπολτάνσκι. Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως καλλιτέχνη χώρου και με την έκθεση “Lifetime”, η οποία αποτελεί όλη μια μεγάλη εγκατάσταση έργων του, συνδυάζει ατομικά έργα με μοναδικούς τρόπους.

Ο Μπολτάνσκι παράγει και εκθέτει έργα παγκοσμίως, έργα με θέμα την ιστορία, τη μνήμη και τα απομεινάρια της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο Γάλλος γλύπτης, φωτογράφος, ζωγράφος και σκηνοθέτης Κρίστιαν Μπολτάνσκι απασχολεί και επηρεάζει την εικαστική δημιουργία για περισσότερες από πέντε δεκαετίες. Τα έργα του προκαλούν δυνατά συναισθήματα και με αυτά προκαλεί το κοινό να αντιδράσει σχεδόν σωματικά, καθώς το ατομικό οδηγείται σε συλλογικό και στην απόκτηση συνείδησης και αυτοσυνειδησίας.

Ο Κριστιάν Μπολτάνσκι γεννήθηκε το 1944 στο Παρίσι με Καθολική και εβραϊκή κληρονομιά. Το κοινό άρχισε να τον παρατηρεί από το 1960, με κάποιες ταινίες μικρού μήκους και τη δημοσίευση των πολλών σημειωματάριων του. Το 1970, άρχισε να πειραματίζεται με τη δημιουργία αντικειμένων από πηλό και άλλα ασυνήθιστα υλικά, όπως ζάχαρη ή γάζες. Μετά το 1976, άρχισε να κάνει κολάζ από κομμάτια φωτογραφιών με θέμα τη φύση και την κοινοτοπία στην καθημερινή ζωή, προκειμένου να αντικατοπτρίσει τη συλλογική αισθητική του σύγχρονου πολιτισμού με στερεοτυπικό τρόπο. Το 1986, ο Μπολτάνσκι άρχισε τη δημιουργία εγκαταστάσεων με μεικτά μέσα, χρησιμοποιώντας εκτεταμένα φως και σκιές. Το έργο του έχει συχνά το στοιχείο μιας  ισχυρής υπενθύμιση της γενοκτονίας των Εβραίων από τους Ναζί, με όλα αυτά τα στοιχεία και τα υλικά στο έργο του να λειτουργούν για την ανασυγκρότηση του παρελθόντος.

Ο Μπολτάνσκι δουλεύει με υλικά που περισυλλέγει, κειμήλια ανθρώπων που δεν γνωρίζει προσωπικά, το υποκίτρινο θαμπό φως των παλιομοδίτικων λαμπτήρων, τους ψηφιακούς χρονομέτρες που καταμετρούν στιγμή με στιγμή την ανθρώπινη ύπαρξη, χαρακτηρίζεται σήμερα ως ο απόλυτα ανθρωποκεντρικός καλλιτέχνης, αρχειοθέτης και τεκμηριωτής του ανθρώπινου ίχνους.

Ο Κριστιάν Μπολτάνσκι έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από 150 εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων, ατομικές του εκθέσεις έχουν παρουσιαστεί στα: Kunstmuseum Liechtenstein, Magasin 3 in Stockholm, La Maison Rouge, Institut Mathildenhöhe, Kewenig Galerie, The Musée d’Art et d’Histoire du Judaïsme.

Η έκθεση ‘Christian Boltanski — lifetime’ στο The National Art Center, Tokyo, θα διαρκέσει έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2019.