Τύλιξαν με ύφασμα τα πιο σπουδαία μνημεία στον κόσμο. Έκαναν τις πιο εντυπωσιακές εγκαταστάσεις επί δεκαετίες στις πόλεις του κόσμου αλλά και στα πιο απίθανα σημεία του, έδωσαν το πιο ενθαρρυντικό μήνυμα στους κατοίκους της Νέας Υόρκης μετά την πτώση των Δίδυμων Πύργων με την εγκατάστασή τους στο Σέντραλ Παρκ, ο Κρίστο και η Ζαν Κλοντ δεν είναι πια στη ζωή αλλά το έργο τους παραμένει ζωντανό και αξεπέραστο.

Γεννημένοι το 1935, την ίδια μέρα το καλλιτεχνικό αυτό ζευγάρι ένωσε τη ζωή του πραγματοποιώντας τα πιο απίθανα καλλιτεχνικά στοιχήματα σε μέρη και με τρόπους που φάνταζαν αδύνατο να πραγματοποιηθούν.

Το ζευγάρι δημιούργησε εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας που περιελάμβαναν την περιτύλιξη του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, με ύφασμα και την εγκατάσταση 7.503 «πυλών» σε 23 μίλια μονοπατιών στο Σέντραλ παρκ – έργα που ο ίδιος ο Christo περιέγραψε ως «εντελώς παράλογα, εντελώς άχρηστα». Εντούτοις, ήταν εντυπωσιακοί στην πρακτική τους.

Τώρα, ένα νέο βιβλίο από τον εκδοτικό οίκο Taschen με τίτλο Christo and Jeanne-Claude: Temporary Projects, Eternal Impressions καταγράφει την εκπληκτική δουλειά του ζευγαριού. Καθώς κοιτάζουμε πίσω φέτος και θυμόμαστε αυτούς τους καλλιτέχνες που χάσαμε – ο Κρίστο πέθανε στις 31 Μαΐου 2020 – και η Ζαν Κλοντ στις 18 Νοεμβρίου 2009, το βιβλίο δίνει μια ευκαιρία να ρίξουμε μια κρυφή ματιά μέσα στο πλούσιο και πρωτοποριακό έργο τους.