Kulich ετυμολογικά σημαίνει ρολό ή τυλιχτό ψωμί στα ρωσικά και επί της ουσίας πρόκειται για ένα γλυκό ψωμί που παραδοσιακά ετοιμάζεται στη Ρωσία και την Ουκρανία έχοντας τις ρίζες του στα Βυζαντινά χρόνια και τις χώρες του Ορθόδοξου Χριστιανισμού.

Το ψωμί υπήρξε ιστορικά, σύμβολο της γονιμότητας και της ζωής και η σημασία του δεν χάθηκε, αλλά ενισχύθηκε με τον εορτασμό του Πάσχα, έγινε το ψωμί του Πάσχα, σύμβολο αναγέννησης και εξιλέωσης μετά τη θυσία του Χριστού. Με την πάροδο του χρόνου, με την προσθήκη αυγών, βουτύρου και γάλακτος, το ψωμί του Πάσχα απέκτησε εορταστική χροιά, και συνδέθηκε με το τέλος της νηστείας.

Η παρασκευή του γίνεται συνήθως σε ψηλά, κυλινδρικά σκεύη, κυλινδρικό για να συμβολίζει την εκκλησία, αφού η κορυφή του, παραπέμπει σε τρούλο εκκλησίας. Στην πιο παραδοσιακή μορφή του, έφερε τα σύμβολα XB που σήμαιναν Христос воскресе, δηλαδή ο Χριστός Αναστήθηκε αλλά στην πιο σύγχρονη μορφή του, η διακόσμηση, είναι συνήθως από λευκό frosting με χρωματιστά λουλούδια, σύμβολο του χιονισμένου χειμώνα που αποχαιρετούμε για να καλωσορίσουμε την άνοιξη, ή με χρωματιστά και λευκά τρουφάκια.

Παραδοσιακά, οι οικογένειες φέρνουν τα καρβέλια Kulich στην εκκλησία για να ευλογηθούν από τον ιερέα και συνήθως τα απολαμβάνουν για πρωινό και επιδόρπιο κατά τη διάρκεια των 40 ημερών που ακολουθούν το Πάσχα, μέχρι την Πεντηκοστή. Η παρασκευή του γίνεται 1-2 ημέρες πριν τη Μεγάλη Παρασκευή.

Υλικά

2 κούπες + 2 κ/σ γάλα χλιαρό (440 ml δηλαδή)
6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ/σ μαγιά σε σκόνη (10 γρ)
2 κούπες ζάχαρη (400 γρ)
225 gr βούτυρο Lurpak λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
½ κ/γ αλάτι
½ κούπα sour cream ή γιαούρτι (150 γρ)
1 βανίλια
9 κούπες αλεύρι σκληρό (1200 γρ)
1½ κούπα σταφίδες
½ κούπα ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκαλιού ψιλοκομμένες
Για τη διακόσμηση
2 κούπες ζάχαρη άχνη
3 κ.σ. χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το γάλα, τα αυγά, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο Lurpak, το γιαούρτι ή τη sour cream και τη βανίλια

Προσθέτουμε 4 κούπες αλεύρι (περίπου 560 gr). Η ζύμη θα έχει την πυκνότητα γιαουρτιού. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες σε ζεστό μέρος.

Αφού φουσκώσει συμπληρώνουμε 5 ακόμα κούπες αλεύρι (δηλαδή 640 γρ) και ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλάει πια πολύ η ζύμη στα χέρια μας – εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μίξερ με τον γάντζο. Η ζύμη θα είναι μαλακή και απαλή.

Ρίχνουμε τις σταφίδες, τη φλούδα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.

Καλύπτουμε πάλι με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για άλλες 2 ώρες σε ζεστό μέρος.

Αφού φουσκώσει χωρίζουμε τη ζύμη στα 3 και την βάζουμε στις φόρμες.

Αφήνουμε πάλι τα τσουρέκια να φουσκώσουν για 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο και μετά από 6 συνολικά ώρες περίπου, τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º για 30-35 λεπτά.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα διακοσμούμε.

Διακόσμηση

Ανακατεύουμε την κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη με τον χυμό λεμονιού και ελάχιστο νερό μέχρις ότου να γίνει ένα παχύρρευστο μείγμα που να απλώνεται.

Καλύπτουμε το τσουρέκι με το γλάσο και διακοσμούμε με τα πολύχρωμα τρουφάκια.