Ο Βοτανικός Κήπος της Νέας Υόρκης μεταμορφώνεται σε ένα μαγικό κόσμο όπως αυτός αποκαλύπτεται μέσα από τα μάτια της Γιαγιόι Κουσάμα. Τα έργα της, η δική της χώρα των Θαυμάτων όπως σταδιακά χτιζόταν από τα παιδικά της χρόνια στην Ιαπωνία, στα θερμοκήπια και στα χωράφια του φυτωρίου της οικογένειάς της, μέσα σε υπερμεγέθη λουλούδια, τουλίπες και κολοκύθες μεταμορφώνουν τον Βοτανικό Κήπο σε ένα υπαίθριο αισθαντικό Μουσείο χρωμάτων φέρνοντας μηνύματα αισιοδοξίας και θριάμβου της ζωής.

Η έκθεση KusamaCosmic Nature που εκτείνεται στα 250 στρέμματα του κήπου γύρω από το Ωδείο Haupt αλλά και εσωτερικά στο κτίριο LuEsther της βιβλιοθήκης Mertz περιλαμβάνει πολλές εντυπωσιακές εγκαταστάσεις, άλλες γνωστές από προηγούμενες συμμετοχές σε εκθέσεις αλλά και νέες που για πρώτη φορά παρουσιάζονται δημόσια στο κοινό της Αμερικής επιδεικνύοντας με μοναδικό τρόπο τον πλούτο της καλλιτεχνικής έμπνευσης και ευφυΐας της Kusama.

Dancing Pumpkin. Courtesy of The New York Botanical Garden | Ota Fine Arts and David Zwirner, Photo: Robert Benson

Kusama in flower obsession, Photo Uzuke Miyazake

Υπερμεγέθεις τουλίπες, ντάλιες, ηλίανθοι, κολοκύθες «φυτεμένα» ανάμεσα σε λιβάδια με καμπανούλες, λίμνες με νούφαρα, πουά κόκκινα και λευκά σε κορμούς δέντρων κάνουν τον Βοτανικό Κήπο να ξεχειλίζει από χρώμα και ανθοφορία.

Ανάμεσα στα έργα που παρουσιάζονται είναι τα Flower Obsession (2017/2021),  το Dancing Pumpkin (2020), ένα χάλκινο παιχνιδιάρικο γλυπτό ζωγραφισμένο σε μαύρο και κίτρινο εμπνευσμένο από τα παιδικά χρόνια της Κουσάμα,το Narcissus Garden (1966/2021) ένα εντυπωσιακό έργο αποτελούμενο από 1400 χαλύβδινες σφαίρες να επιπλέουν πάνω στο νερό αντανακλώντας τη φύση γύρω τους, όπως μετακινούνται ελεύθερα από τον αέρα, I Want to Fly to the Universe (2020), ενώ εσωτερικά στην γκαλερί το έργο My Soul Blooms Forever (2019) με τα κολοσσιαία λουλούδια να υποδέχονται τους επισκέπτες είναι η αποθέωση λατρείας της Γιαγιόι Κουσάμα για τη φύση και τη δύναμή της.

Η υπαίθρια έκθεση συμπληρώνεται με το γνωστό της Infinity Mirrored RoomIllusion Inside the Heart (2020), μια πρόσκληση στον κόσμο των ψευδαισθήσεων, του απείρου και της αιωνιότητας.

Ascension of Polka Dots on the Trees, Photo: Robert Benson

I Want to Fly to the Universe. Φωτο: Courtesy Ota Fine Arts and David Zwirner, Photo: Robert Benson

Narcussus Garden. Courtesy Ota Fine Arts, David Zwirner and Victoria Miro, Photo: Robert Benson

My Soul Blooms Forever. Courtesy of Ota Fine Arts, Victoria Miro and David Zwirner, Photo: Robert Benson

Οι εντυπωσιακές πολύχρωμες εικαστικές εγκαταστάσεις συνοδεύονται από την παράλληλη έκθεση στο κτίριο της Βιβλιοθήκης του Βοτανικού Κήπου με σκίτσα της Κουσάμα που χρονολογούνται από το 1945, αποκαλύπτοντας το εφηβικό ταλαντούχο βλέμμα της, μαρτυρώντας την αιώνια αγάπη της για τη φύση, για τον κύκλο της ζωής, για την άνθιση.

Kusama, Summer flowers, 1988, Collection of the artist

Kusama The cosmic Nature, Photo: Robert Benson

Kusama, I want to go the Universe, Collection of the artist

Η έκθεση Kusama: Cosmic nature θα συμπληρωθεί από πολυπληθείς δράσεις που θα απευθύνονται σε ευρύ ηλικιακό κοινό συμπεριλαμβανομένων των παιδιών με μουσικές, εικαστικές και διασκεδαστικές δράσεις.

Μια ωδή στην ομορφιά που είναι άλλωστε και η μεγάλη αγάπη της Koυσάμα, όπως η ίδια έχει δηλώσει προσκαλώντας μας να την εξερευνήσουμε:

«Χορεύοντας μέσα στο σύμπαν οι ταπεινές ψυχές μας είναι εμποτισμένες μυστήριο. Σας προσκαλώ να εξερευνήσετε αυτή τη μυστηριώδη ομορφιά», δηλώνει με αφορμή την έκθεση.

Kusama: Cosmic nature | 10 Απριλίου – 31 Οκτωβρίου 2021 |  Βοτανικός Κήπος Νέας Υόρκης