Το facebook αναίρεσε την απαγόρευση που έκανε την περασμένη εβδομάδα ενός εξώφυλλου δίσκου των Led Zeppelin, του “Houses of the Holy” συγκεκριμένα, στο οποίο απεικονίζονται γυμνά παιδιά.

H σελίδα Ultimate Classic Rock που αριθμεί πάνω από ένα εκατομμύριο ακόλουθους ανέβασε το επίμαχο εξώφυλλο στις 20 Ιουνίου 2019, αλλά λίγο αργότερα η εικόνα «κατέβηκε» από το facebook. Εκπρόσωπος του facebook ενημέρωσε τη σελίδα ότι το εξώφυλλο του άλμπουμ δεν τηρούσε τους κανόνες του μέσου, καθώς μάλιστα είχε γίνει και αναφορά από πολλούς χρήστες της κοινότητας.

Το facebook τώρα έχει αναιρέσει την απόφασή του. «Όπως αναφέρεται στους κανόνες της κοινότητάς μας, δεν επιτρέπουμε εικόνες γυμνών παιδιών στο facebook. Όμως γνωρίζουμε ότι η συγκεκριμένη εικόνα είναι πολιτιστικά σημαντική. Συνεπώς, επαναφέρουμε τις σχετικές δημοσιεύσεις», ανέφερε εκπρόσωπος του facebook στη σελίδα Ultimate Classic Rock.

Το εξώφυλλο του άλμπουμ “Houses of the Holy”

Το εξώφυλλο του άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 1973 είναι έργο του Aubrey Powell των Hipgnosis, της κολεκτίβας που έγινε διεθνώς αναγνωρισμένη για τα εξώφυλλα που δημιούργησε για τους Pink Floyd, τους 10cc και άλλους. Η εικόνα είναι ένα κολλάζ αποτελούμενο από εικόνες παιδιών με γυρισμένη την πλάτη στην κάμερα.

Τα παιδιά της εικόνας, Stefan και Samantha Gates, είχαν πει σε συνέντευξή τους το 2007 ότι δεν ένιωσαν άβολα με τη φωτογράφιση. «Ήμασταν γυμνοί για πολλές φωτογραφήσεις τότε, σήμερα δεν τη γλίτωνες με κάτι τέτοιο» είχε πει η Samantha Gates.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την από ολοένα και αυξανόμενη ανησυχία για την πολιτική του facebook σχετικά με τη γύμνια. Η αμερικανική οργάνωση Εθνικός Συνασπισμός ενάντια στη Λογοκρισία (National Coalition Against Censorship / NCAC) έκανε νωρίτερα μέσα στον μήνα γυμνή διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του facebook στη Νέα Υόρκη.

«Η απαγόρευση της γύμνιας αποτρέπει πολλούς καλλιτέχνες από το να μοιραστούν τη δουλειά τους online. […] Η πολιτική αυτή αποτρέπει τα μουσεία και τις γκαλερί από το να προωθούν εκθέσεις που περιέχουν γυμνό», αναφέρει σε δήλωσή της η οργάνωση. Έκτοτε το facebook έχει συμφωνήσει στο να αναθεωρήσει τους επίμαχους κανονισμούς.