Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου θα έχουμε τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσουμε τη Λένα Πλάτωνος ζωντανά στο ΑΛΣΟΣ. Σπάνια, γιατί η Πλάτωνος δεν συνηθίζει τις ζωντανές εμφανίσεις. Και πολύτιμη, γιατί θα μας παρουσιάσει τραγούδια από ολόκληρη τη δισκογραφική πορεία της.

«Τα τραγούδια μου δεν τα ξεχωρίζω, σχετίζομαι με όλα, είναι όλα παιδιά μου – όμως ενδεικτικά αναφέρω τους Πιγκουίνους, Red Rosy, Araschnia levana, Ο θάνατος του πατέρα μου (σε ποίηση Γιώργου Χρονά) και άλλα», μου λέει σε μια σύντομη κουβέντα που είχα μαζί της για τη διαδικασία επιλογής των τραγουδιών-«παιδιών» της.

Η ίδια θα είναι στο πιάνο, πλήκτρα, φωνή, ενορχήστρωση, ενώ μαζί της τραγουδούν ο Γιάννης Παλαμίδας, η Αθηνά Ρούτση και ενορχηστρώνει ο Στέργιος Τσιρλιάγκος. «Η ωραία πτήση της Λένας Πλάτωνος», ο τίτλος των βραδιών και ναι, είναι σαν ένα ιπτάμενο ταξίδι οι μουσικές της! Αλλά και η ίδια είναι λίγο αερικό, ένα ωραίο, αγαπημένο αερικό που βρίσκεται, χάνεται και ξαναβρίσκεται, αλλά το ταλέντο και η δημιουργικότητά της στη μουσική και στις τέχνες είναι πάντα εδώ. «Τα πάντα ρει, όπως είπε και ο Ηράκλειτος. Το ότι δεν είμαι στατική έχει παίξει μεγάλο ρόλο», μου απαντά και συνεχίζει για τα πράγματα που την ορίζουν στην τέχνη της: «Η έφεσή μου στις τέχνες γενικότερα! Με επηρέασε επίσης το περιβάλλον και η ψυχολογία μου. Η έμφυτη κλίση μου στη μουσική και η καταπληκτική σχέση μου με τον τρομερό μουσικό και γενικότερα καλλιτέχνη πατέρα μου».

Από την εξωτική Λιλιπούπολη στην πρώτη εποχή της με τον Χατζιδάκι μέχρι το Αηδόνι του Αυτοκράτορα στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, κι από το Σαμποτάζ και το Γκάλοπ ως τα Λεπιδόπτερα και τους electro ήχους με τους οποίους καθιερώθηκε κι έγινε γνωστή και στο εξωτερικό, η Λένα Πλάτωνος μας ξαφνιάζει, μας συγκινεί με μια άλλη, σκληρή και αιθέρια ταυτόχρονα γλώσσα και ύφος, που μάλλον είναι τελικά παγκόσμια. «Πιστεύω ότι πάντα η μουσική μου ήταν ‘διεθνής’, ας πούμε, αρκετά διαχρονική. Και πιστεύω, ότι ήρθε στο εξωτερικό η αναγνώριση την κατάλληλη στιγμή», σχολιάζει.

Η Πλάτωνος έχει υπάρξει γενναιόδωρη και ανοικτή σε συνεργασίες με νέους ανθρώπους, ελάχιστα ακόμα γνωστούς. Τι έχει κερδίσει, τη ρώτησα, από αυτή την αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης; «Έχω διαλέξει παιδιά με ταλέντο και ανοικτά μυαλά. Ό,τι κερδίζουμε, το κερδίζουμε μαζί», μου λέει.

Τι θα ήθελες επιπλέον να κάνεις που δεν έχεις ακόμα αγγίξει; Επαγγελματικά, προσωπικά:

«Μια όπερα», μου αποκαλύπτει. «Μα την κρατώ ακόμα μυστική…»

Info:

Η ωραία πτήση της Λένας Πλάτωνος | Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, Ώρα έναρξης: 21.00 | Το Άλσος