Τον Ιανουάριο, συνεχίζεται διαδικτυακά η Λέσχη Ανάγνωσης στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αφιερωμένη στους μικρούς βιβλιόφιλους.

Αφορμή για την επόμενη συνάντηση είναι το βιβλίο «Ο Αλυσοδεμένος Ελέφαντας», του Χόρχε Μπουκάι, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου με συντονίστρια τη συγγραφέα Τασούλα Επτακοίλη. Κάθε μήνα, είκοσι μέλη 7 έως 10 ετών δίνουν ραντεβού για να ανακαλύψουν μαζί ένα νέο βιβλίο! Οι μικροί αναγνώστες θα έχουν έτσι την ευκαιρία να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες του.

Επόμενη «συνάντηση» με συντονίστρια τη συγγραφέα Στέλλα Κάσδαγλη με 30 μέλη από 12 έως 16 ετών, να δίνουν διαδικτυακό ραντεβού την Κυριακή 31 Ιανουαρίου για να ανακαλύψουν κι άλλους κόσμους που περιμένουν να δημιουργηθούν από τους ίδιους τους αναγνώστες, δηλαδή εμάς. Το βιβλίο που θα διαβάσει η Λέσχη μαζί είναι το Αγόρι στο θεωρείο, της Αγγελικής Δαρλάση. Στο τέλος του μήνα, η παρέα που θα έχει διαβάσει το βιβλίο (έστω, το μισό!) θα συναντιέται για να ανταλλάξει σκέψεις, εντυπώσεις, συναισθήματα και ανησυχίες, με αφετηρία αυτό που διαβάσαμε -είτε μας άρεσε πολύ, είτε όχι και τόσο.

Αναλυτικά για την κάθε συνάντηση – Λέσχη Ανάγνωσης:

Διαβάζουμε το παιδικό Βιβλίο «Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας»

Το βιβλίο και ο συγγραφέας του

«Από τότε που ήμουν μικρός είχα μια απορία:
Πώς γίνεται ένα ζώο τόσο δυνατό
όσο ο ελέφαντας του τσίρκου
να κάθεται αλυσοδεμένος
σʼ ένα τόσο δα ξυλαράκι,
καρφωμένο στην άμμο;»

Ο συγγραφέας Χόρχε Μπουκάι, όταν ήταν παιδί, πήγαινε συχνά στο τσίρκο με τον πατέρα του. Κάθε φορά απορούσε βλέποντας τον ελέφαντα της παράστασης να μην συνειδητοποιεί την τεράστια δύναμή του. Έγραψε, λοιπόν, αυτή την ιστορία, για να μας θυμίζει ότι όλα μπορούμε να τα αλλάξουμε, φτάνει να το θελήσουμε.

Ο Χόρχε Μπουκάι γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, όπου σπούδασε Ιατρική και Ψυχολογία. Μέχρι να πάρει το πτυχίο του, έκανε διάφορα επαγγέλματα: ταξιτζής, πλανόδιος πωλητής, μέχρι και κλόουν σε τσίρκο. Στη συνέχεια εργάστηκε σε νοσοκομεία και κλινικές. Όταν αποφάσισε να ασχοληθεί και με τη συγγραφή, είδε περισσότερα από δώδεκα βιβλία του να μεταφράζονται σε τουλάχιστον είκοσι γλώσσες και να τοποθετούνται πρώτα στις λίστες των ευπώλητων κάθε χώρας. Σήμερα εργάζεται ως ψυχοθεραπευτής στο Μπουένος Άιρες όπου ζει με τη γυναίκα και τα δύο παιδιά τους. Κάνει μαθήματα και σεμινάρια και δίνει διαλέξεις στην Αμερική και την Ευρώπη. Εξακολουθεί να γράφει βιβλία, για μικρούς και για μεγάλους, και λατρεύει τα παραμύθια που άκουγε στην παιδική του ηλικία. Ξέρει απέξω περίπου 1.500!

Μια μικρή προετοιμασία για τη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης

Χρησιμοποιήστε τις παρακάτω λέξεις για να φτιάξετε μια μικρή ιστορία. Κάθε μέλος της Λέσχης Ανάγνωσης, τη μέρα της συνάντησής μας, θα μας διαβάσει τη δική του.
Ζωή
Συνήθεια
Δεμένος
Αλλάζω
Χαρά
Δύναμη
Ονειρεύομαι

Αναζητήστε σε βιβλία ή στο Διαδίκτυο στοιχεία για τους ελέφαντες. Κρατήστε σημειώσεις. Κάθε μέλος της ομάδας θα αναφέρει τι τον εντυπωσίασε περισσότερο.

Πού θα μπορούσε να είναι τώρα ο ελέφαντας της ιστορίας; Μην μας το πείτε. Ζωγραφίστε το!

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο
Κυριακή 24/01, 17.00

Μέσω Zoom

Για παιδιά 7 έως 10 ετών
Έως 20 παιδιά
Ελεύθερη συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές ανοίγουν την Παρασκευή 08/01 στις 12.00.

Διαβάζουμε το εφηβικό Βιβλίο «Αγόρι στο θεωρείο»

Λίγα περισσότερα λόγια για το βιβλίο

Το Αγόρι στο θεωρείο έχει τιμηθεί με το Βραβείο Εφηβικού – Νεανικού Βιβλίου από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και αποτελεί την ιδανική αφορμή για να κάνουμε μια βουτιά σε δύσκολα θέματα όπως η απώλεια, ο πόνος, η προσφυγιά, αλλά και η παρηγορητική δύναµη της φαντασίας, της συµπόνιας και της ανθρωπιάς.

Η ιστορία που αφηγείται είναι εµπνευσµένη από το πραγµατικό συµβάν της εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων στο Δηµοτικό Θέατρο Αθηνών, το 1922, και έχει ως πρωταγωνιστές τον Δρόσο και την Αρετή, αλλά και ένα αγόρι που βιοπορίζεται ως τσιράκι στην αγορά, µια κοπέλα που καθηµερινά ράβει και ξηλώνει το πέπλο του νυφικού της µέσα σ’ ένα διάφανο δάσος από ανθισµένες κερασιές, έναν ηλικιωµένο µε το κανονάκι του, ένα βουβό κορίτσι που όµως τραγουδάει και τον Άριελ, το αιθέριο πνεύµα από την Τρικυµία, του Σαίξπηρ -αφού όταν ζεις σ’ ένα θέατρο, η ζωή, τελικά, µπορεί να παίρνει πολλά και διαφορετικά πρόσωπα.

Λίγα περισσότερα λόγια για τη Στέλλα Κάσδαγλη

Η Στέλλα Κάσδαγλη είναι συγγραφέας, μεταφράστρια, συνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Women On Top και εκπαιδεύτρια εφήβων και ενηλίκων. Τελείωσε (ένας Θεός ξέρει πώς) τη Γαλλική φιλολογία στην Αθήνα και μετά σπούδασε Θεωρία των ΜΜΕ στο Λονδίνο. Δούλεψε για αρκετά χρόνια ως διευθύντρια σύνταξης στο περιοδικό Cosmopolitan, ενώ παράλληλα έγραφε και σε άλλα ελληνικά και αγγλόφωνα έντυπα και sites. Πλέον σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις για την ενδυνάμωση των γυναικών, γράφει για θέματα που θα ήθελε να συζητιούνται πιο πολύ, μεταφράζει ξένη λογοτεχνία και συντονίζει εργαστήρια για εφήβους με θέμα την εικόνα σώματος, το ίντερνετ και την κοινωνική αλλαγή. Είναι επίσης συνιδρύτρια του δικτύου Mentorkids και της online λέσχης ανάγνωσης Bookworm. Έχει γράψει τα βιβλία:  Κοιλίτσα.com,  Ήθελα μόνο να χωρέσω, 30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο (και πώς μπορείς να τις αλλάξεις κι εσύ) και την σειρά της Πριγκίπισσας Αθηνάς. Έχει δύο κόρες και μεγαλώνει μαζί τους στην Αθήνα.

Μέσω Zoom

Κυριακή 31/01, 13.00
Η διαδικτυακή συμμετοχή θα είναι διαθέσιμη μέσα από τον σύνδεσμο που θα λάβουν οι πρώτοι/ες 30 που θα δηλώσουν συμμετοχή

Για αγόρια και κορίτσια 12-16 ετών

Συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές ανοίγουν την Παρασκευή 08/01 στις 12.00.

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη είναι απαραίτητο όσοι και όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα (έστω, το μισό!).

Το βιβλίο «Το αγόρι στο θεωρείο» της Αγγελικής Δαρλάση κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.