Είναι πολλοί, είναι δραστήριοι κι αφοσιωμένοι, είναι εμπνευσμένοι κι εμπνευστικοί: Είναι ο κόσμος των λεσχών ανάγνωσης, ο πιο άμεσος ουσιαστικά κρίκος της αλυσίδας των βιβλίων, ο σκληρός πυρήνας του αναγνωστικού κοινού. Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε συντονιστές και μέλη αρκετών λεσχών της Αθήνας στις αρχές Ιουνίου 2019, όταν το ελculture σε συνεργασία με τα Public και ενόψει των Βραβείων Βιβλίου Public, διοργάνωσε στα αναγνωστήρια των καταστημάτων Public, μια σειρά εκδηλώσεων-συναντήσεων μαζί με πολλούς από τους υποψήφιους συγγραφείς. Ούτε κι εμείς τότε φανταζόμασταν την ενθουσιώδη υποδοχή που θα είχε αυτό το κάλεσμα – αφορμή για κουβέντες για βιβλία και συγγραφείς, γέλια, γνωριμίες, ανταλλαγή απόψεων, παράπονα, ευχές, ελπίδες.

Οι εκδηλώσεις – συναντήσεις αυτές με οδηγό πάντα την αγάπη για το βιβλίο και την ανάγνωση και με την υποστήριξη των Public, αγκαλιάζουν βιβλιοθήκες, λέσχες και ομάδες ανάγνωσης, αναγνωστήρια, εκπαιδευτικά ιδρύματα, με σκοπό να αναδείξουν το πολύτιμο έργο τους, να συνδράμουν και να επικοινωνήσουν τις δραστηριότητές τους.

Από την εκδήλωση με συγγραφείς και λέσχες ανάγνωσης στο Public Συντάγματος, Ιούνιος 2019

Λέσχη Ανάγνωσης Φανταστικού SFF.gr

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με δυναμικό χαρακτήρα και σε εξέλιξη, από την οποία ευελπιστούμε ότι θα προκύψουν περισσότερες δράσεις στο μέλλον, πάντα σε σχέση με το βιβλίο. Ξεκινώντας  έναν κύκλο αφιερωμάτων ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα λέσχες ή και ομάδες ανάγνωσης που κινούνται ευρύτερα στην Αθήνα, μιλήσαμε με τον Κωνσταντίνο Τσουρέκη και την Τέτη Θεοδώρου, συντονιστές της Λέσχης Ανάγνωσης Φανταστικού:

Η λέσχη ξεκίνησε από την ιδέα του Κωνσταντίνου Π. Τσουρέκη συγγραφέα – φιλόλογου και συντονιστή της λέσχης, τον Νοέμβριο του 2012, όπου ύστερα από την επιστροφή του στην Ελλάδα ήθελε να συνεχίσει να διαβάζει το ίδιο βιβλίο που θα διάβαζαν και άλλοι άνθρωποι την ίδια χρονική περίοδο, ώστε να κάνουν μία συνάντηση τον μήνα και να αναλύσουν τα πάντα για αυτό, όπως είχε συνηθίσει να κάνει στο εξωτερικό. «Βρέθηκαν πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι είχαν την ίδια ανάγκη, αγαπώντας ιδιαίτερα τη φανταστική λογοτεχνία και έτσι δημιουργήθηκε η πρώτη λέσχη φανταστικής λογοτεχνίας στη χώρα και υπό την αιγίδα του Sff.gr, του μεγαλύτερου εγχώριου forum φανταστικής λογοτεχνίας».

13η Συνάντηση της ΛΑΦ

Σκοπός της λέσχης είναι να προάγει τη βιβλιοφιλία, τη φιλαναγνωσία και την επικοινωνία μεταξύ βιβλιόφιλων. Ειδικά τη λογοτεχνία του φανταστικού και κυρίως του ελληνικού φανταστικού φέροντας στις συναντήσεις νέους αλλά και έμπειρους συγγραφείς από όλη τη χώρα. «Μας ενδιαφέρει να αναδείξουμε το έργο των ανθρώπων αυτών, καθώς δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους καταξιωμένους συγγραφείς του εξωτερικού. Υπάρχουν πολλά αξιόλογα βιβλία στην Ελλάδα και τους δίνουμε αυτή την ευκαιρία. Στόχος μας είναι να διαβάσουμε όσα περισσότερα μπορούμε! Διαβάζονται κάθε μήνα ανελλιπώς βιβλία των τριών ειδών της φανταστικής λογοτεχνίας, δηλαδή της Φαντασίας (fantasy), της Επιστημονικής Φαντασίας (Sci – Fi) και του Τρόμου (horror). Από αυτά κατά 70% είναι βιβλία Ελλήνων συγγραφέων που πάντα προσπαθούμε να τους έχουμε στις συναντήσεις μας και 30% μεταφρασμένων συγγραφέων».

Υπάρχει πάντα ένας συντονιστής της λέσχης σε κάθε συνάντηση ώστε να κατευθύνει τη συζήτηση, να ξεκινήσει τις ερωτοαπαντήσεις στον καλεσμένο συγγραφέα και να διευκολύνει τη δράση της λέσχης. Τα μέλη συναντιούνται ένα Σάββατο κάθε μήνα όπου και επιλέγουν το βιβλίο που θα διαβαστεί την επόμενη φορά βάσει του μήνα που έχει κανονιστεί. (Μήνας fantasy, τρόμου ή επιστημονικής φαντασίας). «Τον τελευταίο καιρό μάλιστα έχουμε εισάγει και μήνα κλασικής λογοτεχνίας όπου διαβάζουμε ένα κλασικό έργο που δεν έχει σχέση με τη φαντασία για να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και να μπορέσουμε να συνδέσουμε τη φανταστική με την κλασική λογοτεχνία», μας εξηγούν οι συντονιστές.

35η Συνάντηση της ΛΑΦ

Σχετικά με τα μέλη της λέσχης, παρατηρεί ο κ. Τσουρέκης: «Είναι ένα συνονθύλευμα ανθρώπων της καθημερινής ζωής. Ένα μωσαϊκό χαρακτήρων που έχει προσφέρει πολλά στη λέσχη και στους συγγραφείς και τα βιβλία που επιλέγονται. Η λέσχη είναι οι άνθρωποί της και στη σχέση μου μαζί τους βλέπω ανθρώπους διαφορετικούς πολιτικά, ιδεολογικά, κοινωνικά, με πολλά ενδιαφέροντα πέραν του βιβλίου, ανθρώπους που ενώνονται ή διχάζονται στην ανάλυση ενός βιβλίου και αυτό είναι μαγικό και φανταστικό! Κύριο κοινό χαρακτηριστικό είναι η αγάπη για το βιβλίο και κυρίως για τη φανταστική λογοτεχνία και στα τρία είδη της. Οι προτιμήσεις τους διαφέρουν. Ο τρόπος συμμετοχής τους στη λέσχη είναι με το διάβασμα του βιβλίου, την παρουσία τους στη συνάντηση και την ανάλυση του βιβλίου από πλευράς τους, τις ερωτοαπαντήσεις και την επικοινωνία τους με τον καλεσμένο συγγραφέα, καθώς και τις πολύωρες αναλύσεις τους κατά τη διάρκεια ή με το πέρας της συνάντησης. Έχουν πολύ ενδιαφέρον οι αναλύσεις τους και με συγκινούν ακόμα και σήμερα! Η επικοινωνία γίνεται μέσω του forum Sff.gr στο θέμα του αντίστοιχου βιβλίου που διαβάζουμε».

Ποια είναι τα σχέδια της Λέσχης Φανταστικού γι’ αυτή τη χρονιά; «Ο Νοέμβριος του 2019 σηματοδοτεί τα έβδομα γενέθλια της ΛΑΦ που θα τα γιορτάσουμε δεόντως όπως κάθε χρόνο. Αυτό που βλέπουμε και μας χαροποιεί είναι ότι ξεκίνησαν τη λειτουργία τους και άλλες λέσχες φανταστικής λογοτεχνίας στη χώρα και εκεί που ήμασταν ολομόναχοι το 2012 φαίνεται ότι γεννήθηκε κάτι αξιόλογο, πέρα από τα δικά μας όρια, που ελπίζουμε να κρατήσει και να μεγαλώσει. Έχουμε δεσμευτεί να τηρήσουμε το μηνιαίο ραντεβού με τα μέλη και να συνεχίσουμε να διαβάζουμε λογοτεχνικά βιβλία φανταστικού και πού και πού λίγη κλασική λογοτεχνία. Σίγουρα ο Οκτώβριος είναι μήνας τρόμου, ο Νοέμβριος μήνας κλασικής λογοτεχνίας, ο Δεκέμβριος μήνας φαντασίας και o Ιανουάριος μήνας επιστημονικής φαντασίας. Διαβάζουμε φαντασία όχι για να ξεφύγουμε από την πραγματικότητα, αλλά γιατί η φαντασία και η πραγματικότητα είναι ένα και οι άνθρωποι που φαντάζονται ίσως μπορούν να φέρουν μία καλύτερη και πιο αισιόδοξη πραγματικότητα…».

Φίλοι Αστυνομικής Λογοτεχνίας

Μιλήσαμε επίσης με τις διαχειρίστριες της ηλεκτρονικής ομάδας Φίλοι Αστυνομικής Λογοτεχνίας, που είναι οι Βάσω Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνα Μόσχου και Ελίζα Γεωργιάδου. Το γκρουπ δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2015 με μια μικρή μαγιά ανθρώπων που αγαπούν την αστυνομική λογοτεχνία. Σήμερα έχει 12.500 μέλη, από τα οποία 7.500 είναι ενεργά! «Η ομάδα μας κινείται στον χώρο της αστυνομικής αφήγησης και μυστηρίου. Επειδή η ανάγνωση είναι πράξη μοναχική, σκοπός μας είναι να μοιραζόμαστε την αγάπη μας για το συγκεκριμένο είδος. Αυτό σημαίνει ότι συζητάμε, αναλύουμε, σχολιάζουμε βιβλία και συγγραφείς». Η ομάδα λειτουργεί σε ελεύθερη βάση, δηλαδή οι απόψεις, οι γνώμες, οι δημοσιεύσεις γίνονται από όλα τα μέλη, για όποιο βιβλίο ή άλλη πληροφορία σχετικά με την αστυνομική λογοτεχνία.

Συνάντηση Φίλων Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Φωτό: Άντυ Βρόσγος

«Είναι σαν μια τεράστια λέσχη ανάγνωσης, όπου συζητούνται ταυτόχρονα πολλοί τίτλοι. Με την πάροδο του χρόνου δημιουργήθηκαν υποομάδες, σύμφωνα με το γούστο του καθενός, όπως λάτρεις του νουάρ, του μυστηρίου, του κλασικού αστυνομικού κ.ά. Έτσι έχουμε ένα ζωντανό μαγκαζίνο, που διαρκώς ενημερώνεται και εξελίσσεται, με χιούμορ και φαντασία. Το προφίλ των μελών μας έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό: αυξημένη κριτική διάθεση και ανήσυχο πνεύμα. Κάποιοι υπερασπίζονται με σθένος ένα βιβλίο, ενώ άλλοι το κριτικάρουν αρνητικά, όπως συμβαίνει σε πολλές λέσχες ανάγνωσης. Ως διαχείριση στην ομάδα, προσπαθούμε να μην επεμβαίνουμε, ώστε να μη θεωρηθεί ότι κατευθύνουμε τις συζητήσεις, και έτσι ακούγονται ελεύθερα οι απόψεις, αρκεί να μην είναι προσβλητικές».

«Ανάμεσα στα θετικά της ομάδας είναι η γνωριμία με συγγραφείς ή κείμενα, που αλλιώς θα χάνονταν μέσα στην πληθώρα των βιβλίων», συνεχίζουν οι συντονίστριες. «Επίσης, δίνεται η ευκαιρία σε νέους συγγραφείς να παρουσιάσουν τα κείμενά τους. Όπως επίσης, υπάρχει χώρος για βιβλία που είναι ενδιαφέροντα ή και πραγματικά διαμάντια, τα οποία όμως δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό, και αυτό είναι πάντα μια έκπληξη. Φυσικά οι συζητήσεις αφορούν περισσότερο στα ευπώλητα και στα νέας κυκλοφορίας. Για παράδειγμα, τον τελευταίο καιρό, πολλές δημοσιεύσεις στο γκρουπ αφορούσαν τα βιβλία συγγραφέων όπως: Jo Nesbo, Alex Michaelidis, Sebastian Fitzek, Chris Carter, Federico Axat, Agatha Cristie, Ντονάτο Καρίζι, Ζαν Κριστόφ Γκρανζέ, Ίαν Ράνκιν, Βαγγέλης Γιαννίσης, Δημήτρης Σίμος, Ειρήνη Βαρδάκη κ.ά.».

Φίλοι Αστυνομικής Λογοτεχνίας σε εκδήλωση. Φωτό: Αντώνης Γκόλτσος

Τι τραβάει τόσους ανθρώπους σε αυτό το είδος λογοτεχνίας; «Είναι ένα μυστήριο για ποιο λόγο αγαπάμε αυτό το είδος, κυρίως επειδή η ομάδα αποτελείται από ετερόκλητα άτομα. Κάποιοι αγαπούν τη δράση, κάποιοι άλλοι το απρόσμενο, τον γρίφο, το θρίλερ, τον τρόμο, την απειλητική ατμόσφαιρα, γενικά τις δυνατές συγκινήσεις. Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των μελών είναι κάποιες φορές έντονες, επειδή τα όρια της αστυνομικής αφήγησης δεν είναι αυστηρά προκαθορισμένα. Πατάμε πάνω στη γενικά αποδεκτή άποψη ότι το crime έχει πολλές υποκατηγορίες».

Ποια είναι τα σχέδια των Φίλων Αστυνομικής Λογοτεχνίας γι’ αυτή τη χρονιά; Για το επόμενο διάστημα, μέσα στους στόχους μας είναι οι συναντήσεις μελών εντός και εκτός Αττικής, στο πλαίσιο κάποιων εκδηλώσεων και όχι μόνο. Χωρίς να είναι πανάκεια οι συναντήσεις, επειδή η πραγματική επικοινωνία δεν επιτυγχάνεται μόνο με τη δια ζώσης παρουσία, μπορεί να γίνει και εξ αποστάσεως και πιθανώς να είναι ουσιαστικότερη. Όπως και να έχει, να περιμένετε εκπλήξεις από την ομάδα μας!

Δείτε περισσότερα για την ομάδα Φίλοι Αστυνομικής Λογοτεχνίας 

& τη ΛΑΦ – Λέσχη Ανάγνωσης Φανταστικού SFF.gr

Η γνωριμία μας με τις Λέσχες Aνάγνωσης πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 2019 με αφορμή τα Βραβεία Βιβλίου Public και την πρωτοβουλία του ελculture για συναντήσεις και συνομιλίες με αυτό το ιδιαίτερο φιλαναγνωστικό κοινό.