Από την ομιλία της υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας Κυβέρνησης μεταφέρουμε κάποια επίκαιρα αποσπάσματα. Η κ. υπουργός δήλωσε την στοχοπροσήλωση, ώστε να επιβεβαιώνεται σταθερά ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι παραγωγικό και αναπτυξιακό Υπουργείο, υπογράμμισε την ανάγκη της Ανάπτυξης συνεργειών με τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, με σαφή κριτήρια και θεσμικό πλαίσιο, την κατοχύρωση των επαγγελματιών του πολιτισμού για την ενίσχυση της απασχόλησης, την αξιολόγηση και πιστοποίηση δομών και παρεχόμενων υπηρεσιών, την υποχρεωτική ηλεκτρονική δημοσίευση ετήσιων απολογισμών –δράσεων και οικονομικών- όλων των φορέων, τη στελέχωση διευθυντικών θέσεων σε ΝΠΙΔ με πραγματικές και όχι κατ΄επίφαση «διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες».

«Η Ελλάδα διαθέτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: Τη δυνατότητα ανάδειξης και αξιοποίησης του μνημειακού της πλούτου μέσα από τη σύζευξή του με τη σύγχρονη δημιουργία. Η σχέση αυτή εμπλουτίζει και διαφοροποιεί ποιοτικά και αισθητικά το τουριστικό προϊόν», είπε ανάμεσα σε άλλα.

Για την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021

Το 2021, θα φιλοξενήσουμε για 4η φορά τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό της Ευρώπης, την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, στην Ελευσίνα, τη γενέτειρα του Αισχύλου, την πόλη που η σύγχρονη ιστορία της είναι συνδεδεμένη με τη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας. Η επιτυχία της Ελευσίνας αποτελεί για μας υπόθεση εθνικής σημασίας. Με ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης, τόσο στο επίπεδο λειτουργίας του Φορέα, όσο και στο επίπεδο των υποδομών, απέχουμε πολύ από το επιθυμητό. Ο κίνδυνος, το 2021, η πόλη της Ελευσίνας, λόγω έλλειψης βασικών υποδομών, να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της διοργάνωσης είναι ορατός.

Είναι προτεραιότητα μας -σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση- η επίσπευση των διαδικασιών και η παροχή όποιας συνδρομής, ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να ολοκληρωθούν τα δύο μεγάλα έργα υποδομής (το παλαιό εργοστάσιο του IRIS και Ελαιουργική), αλλά και να ξεπεραστούν οι διοικητικές δυσλειτουργίες.

Για τις Ευάλωτες ομάδες πληθυσμού

Τα πρώτα μέτρα είναι η διεύρυνση των ειδικών δράσεων για ευάλωτες ομάδες, που ήδη υλοποιούνται σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, η σύζευξη των πολιτικών του πολιτισμού με τις πολιτικές για τη δημόσια υγεία –προφανώς μέσω συνεργειών με το Υπουργείο Υγείας- στα πρότυπα των διεθνώς εφαρμοζομένων κατευθύνσεων, η έκδοση Ψηφιακής Κάρτας Πολιτισμού για ελεύθερη ή με μειωμένο εισιτήριο πρόσβαση σε χώρους πολιτισμού, ώστε να σταματήσει η αδιανόητη για τον 21ο αιώνα απαίτηση της επίδειξης έντυπων πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης εκ μέρους των δικαιούχων.

Για τις Πολιτιστικές Διαδρομές

Οι πολιτιστικές διαδρομές προσδίδουν νέες αναγνώσεις στα μνημεία. Διασώζουν και προβάλλουν την άυλη κληρονομιά. Συγκροτούν δίκτυα, προσφέροντας δουλειά σε δημιουργικούς ανθρώπους, σε καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του ευρύτερου πολιτιστικού τομέα, από τις παραστατικές τέχνες ως την γαστρονομία. Στόχος μας είναι σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, τις Περιφέρειες και τους Δήμους να εκπονηθούν και να εφαρμοστούν πολιτικές για την ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών με μείζονα μνημεία: Κνωσός, Μεσσήνη, Ρόδος, Δωδώνη, Δήλος, Φίλιπποι, Αμφίπολη, Βεργίνα, Ακαδημία Πλάτωνος).

Για το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Πολυτεχνείο και το Ακροπόλ

Ειδικά για την Αθήνα, έχει δρομολογηθεί η αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο δημιουργούν έναν υπερτοπικό πολιτιστικό πόλο. Συλλειτουργούν. Το Μουσείο επεκτείνεται υπογείως, ώστε να εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι χώροι για τη σωστή έκθεση των πολύτιμων Συλλογών του, που το καθιστούν διεθνώς μοναδικό. Διασυνδέεται υπογείως και αξιοποιεί τις υποδομές του Ακροπόλ -το οποίο θα λειτουργήσει, όπως είχε προβλεφθεί από το 2014, ως πολιτιστική θερμοκοιτίδα σύγχρονης δημιουργίας. Αναπτύσσει συνέργειες με την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ, η οποία παραμένει στους χώρους της. Οι πόροι για τις μελέτες, έχουν εξασφαλιστεί από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Όμως δεν νοείται αναγέννηση του κέντρου της Αθήνας χωρίς την άμεση ολοκλήρωση και επαναλειτουργία της Εθνικής Πινακοθήκης, αλλά και χωρίς τη λειτουργία –επιτέλους- του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Η ολοκλήρωση των μουσειακών υποδομών συμβάλλει καταλυτικά στην πολιτιστική αναβάθμιση της Αττικής, αν μάλιστα συμπεριληφθεί και το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά.

Για το Σύστημα Αναγνώρισης των Μουσείων

Οι μείζονες μουσειακές υποδομές, κρατικές και ιδιωτικές, απαιτούν πιστοποίηση. Εφαρμόζουμε άμεσα το σύστημα Αναγνώρισης Μουσείων, που καρκινοβατεί από το 2018, και το επεκτείνουμε. Παράλληλα, προχωρούμε στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, που αφορά στη λειτουργία των κρατικών μουσείων, με τη δημιουργία ΝΠΔΔ, όπου κρίνεται απαραίτητο. Τα μουσεία παραμένουν κρατικά, όμως λειτουργούν αυτόνομα εφαρμόζοντας προφανώς τη μουσειακή πολιτική του Υπουργείου.

Για τις χρηματοδοτήσεις σύγχρονου πολιτισμού και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων

Σχεδιάζουμε έργα –σε συνεννόηση τον αρμόδιο Υπουργό- που αφορούν:  Στην ψηφιακή διαχείριση των αιτημάτων των πολιτών για τις παρεχόμενες από το Υπουργείο αδειοδοτήσεις, τις χρηματοδοτήσεις στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού μέσω του Μητρώου Επιχορηγούμενων Φορέων, που δημιουργήθηκε για  πρώτη φορά το 2010 και όχι το 2018.

Υστερούμε πολύ στη δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών παντός είδους σε μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της επικράτειας. Η θεραπεία του προβλήματος αποτελεί βασική προτεραιότητα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, το οποίο αναδιοργανώνεται πλήρως. Παράλληλα, η υφιστάμενη δομή ελέγχεται, ώστε να είναι σαφές τι παραλαμβάνει η νέα διοίκηση, η οποία θα οριστεί τις αμέσως επόμενες μέρες.

Το ανασυγκροτημένο ΤΑΠ καλείται: Να αξιοποιήσει τον επιχειρησιακό του μηχανισμό του, να στηρίξει τη στρατηγική μεγιστοποίησης των εσόδων από του πόρους του Πολιτισμού, να εξασφαλίσει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα, να ενισχύσει τη δυναμική και το κύρος του πολιτιστικού προϊόντος.

Στόχος μας είναι το ΤΑΠ να συνδέσει τον Πολιτισμό με την οικονομική ανάπτυξη και την εξωστρέφεια. Να προωθήσει την καινοτομία και την τεχνολογία στην πολιτιστική διαχείριση. Να δημιουργήσει πλαίσιο ευκαιριών δημιουργικής απασχόλησης. Να διασυνδεθεί με το rebranding της χώρας, την πολιτιστική διπλωματία, την ενδυνάμωση του πολιτιστικού τουρισμού, την καθολική εκδίπλωση του e-ticket και τις ψηφιακές εφαρμογές στα πολιτιστικά προϊόντα.

Στο ανασυγκροτημένο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων πέφτει το μεγάλο βάρος για την υλοποίηση του μεγάλου στόχου που είναι η αυτοχρηματοδότηση του Πολιτισμού. Παράλληλα, αξιοποιούνται στο έπακρο όλοι οι διαθέσιμοι πόροι.

Για τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το Τατόι και τα πνευματικά δικαιώματα

Ιδιαίτερο βάρος δίνουμε στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Μόνον έτσι μπορούν να αποκατασταθούν και αναδειχθούν πολιτιστικές οντότητες, όπως το πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι, στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο Πρωθυπουργός. Αποδίδονται στο κτήμα εκείνες οι πολιτιστικές χρήσεις που θα το μετατρέψουν σε πόλο έλξης, όπως συμβαίνει με τα αντίστοιχα σύνολα όπου Γης. Δίνονται οι  δυνατότητες επανεκκίνησης της αγροτικής παραγωγής του. Το Τατόι εξασφαλίζει διαχειριστική αυτοτέλεια και επάρκεια πόρων, ενώ  η Αττική κερδίζει ένα μοναδικό προορισμό για κατοίκους και επισκέπτες. Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο. Το θέμα της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων. Οφείλουμε να ακολουθήσουμε άμεσα το ευρωπαϊκό παράδειγμα, επιτρέποντας στους δημιουργούς να ρυθμίσουν τα ζητήματα των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. Ο ρόλος του κράτους πρέπει να αφορά  αποκλειστικά στην εποπτεία και την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στο εθνικό δίκαιο.