Έμβλημα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης, μασκότ του Ιδρύματος, τα δυο τεράστια μαρμάρινα λιοντάρια που στέκουν σαν φύλακες και πλαισιώνουν κάθε πλευρά της εισόδου του κεντρικού επιβλητικού κτιρίου από την Πέμπτη Λεωφόρο από τότε που άνοιξε στο κοινό το 1911, προστατεύοντας τα 53 εκατομμύρια βιβλία της βιβλιοθήκης, αποκαλύπτονται ξανά μετά την επιχείρηση καθαρισμού τους που κόστισε 270.000 δολάρια.

Τα πέτρινα λιοντάρια «είναι γλυπτό του Έντουαρντ Κλαρκ Πότερ. Αρχικά ονομάστηκαν Leo Astor και Leo Lenox, προς τιμήν των ιδρυτών της βιβλιοθήκης. Στη δεκαετία του ’30 μετονομάστηκαν σε «Υπομονή» και «Σθένος» από τον Δήμαρχο της Νέας Υόρκης Fiorello La Guardia που πίστευε ότι αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτουν οι κάτοικοι της πόλης προκειμένου να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Τα λιοντάρια είναι δύο από τα πιο αξιαγάπητα δημόσια γλυπτά της Νέας Υόρκης και άντεξαν περισσότερο από έναν αιώνα στις καιρικές συνθήκες και τη ρύπανση. Η προηγούμενη αποκατάστασή τους έγινε το 2011, αλλά αυτή τη φορά ο καθαρισμός με λέιζερ αποκάλυψε τις μικρές ρωγμές του χρόνου, οι οποίες αποκαταστάθηκαν και τα λιοντάρια θα είναι πάλι το φόντο για να φωτογραφίζονται εκατομμύρια επισκέπτες της Νέας Υόρκης, να στολίζονται με στεφάνια στις εορταστικές εκδηλώσεις και να γίνονται μάρτυρες όλων των παρελάσεων κατά τη διάρκεια του χρόνου.