Ο Κινέζος Καλλιτέχνης Liu Bolin, επονομαζόμενος και ως “ο αόρατος άνθρωπος” είναι γνωστός για τις ευρηματικές του μεταμορφώσεις με στόχο να εναρμονιστεί πλήρως με τον περιβάλλοντα χώρο του.

Το “κρυφτό μέσα στην πόλη” ξεκίνησε ως μια σειρά από μεμονωμένες περφόρμανς το 2005, αλλά σύντομα η φήμη του καλλιτέχνη εξαπλώθηκε και εκτός των συνόρων της χώρας του. Όπως παρατηρεί κανείς και στις φωτογραφίες, είναι πολύ δύσκολο να τον ξεχωρίσουμε ανάμεσα στα άψυχα αντικείμενα του φόντου πίσω του.

Προκειμένου να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα δουλεύει μέχρι και 10 ώρες για κάθε φωτογραφία-περφόρμανς, και πολλές φορές δεν τον αντιλαμβάνονται ούτε οι περαστικοί που περνάνε δίπλα του. Όπως παραδέχεται ο ίδιος κάποιες φορές κουνιέται επίτηδες για να δει τις αντιδράσεις τους, με αποτέλεσμα να τρομάξουν!

Επίσης ομολογεί ότι αυτές οι δράσεις ξεκίνησαν ως μια μορφή διαμαρτυρίας ενάντια στην κυβέρνηση της πατρίδας του και στο βίαιο κλείσιμο του εργαστηρίου του, αλλά και στις διώξεις πολλών κινέζων καλλιτεχνών. Ταυτόχρονα όμως ασκεί κριτική στην ταχύτατη οικονομική ανάπτυξη και εκφράζει την αγωνία του για τις ανθρώπινες σχέσεις. Ο άνθρωπος γίνεται αόρατος, οι πολιτισμικές ιδιαιτερότητες αποτελούν τροχοπέδη για την παγκοσμιοποίηση, και όλο αυτό διαφαίνεται μέσα από τις παραστατικές εικόνες του Μπολίν.