Το φθινόπωρο του 2017, λίγο καιρό πριν από το θάνατό του, ο Αζεντίν Αλαϊά, ο επαναστάτης αντισυμβατικός της μόδας, συνεπιμελήθηκε και επέλεξε τα 60 κοστούμια που παρουσιάζονται στο London Design Museum, με τίτλο “Azzedine Alaia : The Couturier“, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2018.

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση με ρούχα του διάσημου μόδιστρου, η οποία δείχνει όχι μόνο τις καινοτομίες που σφράγισαν την παγκόσμια μόδα αλλά και την ίδια του τη διαδρομή από τη γλυπτική στην κατασκευή των μοναδικών του ρούχων.

©Peter Lindbergh

©Peter Lindbergh

Σε αντίθεση με πολλούς από τους συγχρόνούς του, ο Αλαϊά «έκτισε» προσωπικά κάθε ένδυμα με το χέρι και αρνήθηκε να υποκύψει στις πιέσεις των προθεσμιών. Δούλευε επίμονα στο δικό του πρόγραμμα και κέρδισε ένα κοινό που του έμεινε πιστό μέχρι τέλους και πελατεία στην οποία συγκαταλέγονταν η Γκρέτα Γκάρμπο, η Γκρέις Τζόουνς, η Μισέλ Ομπάμα και η Rihanna. Η έκθεση αναπαράγει ιστορίες της ζωής του και ρούχα από τα πιο χαρακτηριστικά των δημιουργιών του από το 1980 μέχρι τον θάνατό του το 2017. Πολλά από τα ρούχα της έκθεσης όπως το φημισμένο με τη λευκή κουκούλα έγιναν εμβλήματα μόδας.

Ο τελειομανής μέχρι τέλους Αλαϊά επέλεξε τα φορέματα της έκθεσης πριν από το θάνατό του σε συνεργασία με τον Mark Wilson – επιμελητή του Μουσείου Groninger στις Κάτω Χώρες. «Ως θαυμαστής της κομψότητας και της θηλυκότητας, χρησιμοποίησε το εξαιρετικό του ταλέντο για να δώσει “δύναμη” στις γυναίκες και τα φορέματα είναι μαρτυρία γι ‘αυτό», λέει ο Γουίλσον.

Γεννημένος σε μια οικογένεια αγροτών στην Τύνιδα το 1940, ο Αλαϊά, που πάντα φορούσε μαύρα, ξεκίνησε την καριέρα του στους Γαλλικούς οίκους Christian Dior, Guy Laroche και Thierry Mugler, αλλά μετά την ίδρυση της δικής του επιχείρησης σπάνια πήρε μέρος στις Εβδομάδες Μόδας του Παρισιού. Η προσωπικότητά του στον κόσμο της μόδας ήταν ιδιοφυής καθώς συνέδεε τη μόδα, την αρχιτεκτονική και τη γλυπτική, δημιουργώντας φορέματα για να αναδείξει τα γυναικεία σώματα.

Info έκθεσης:

Azzedine Alaïa: The Couturier | έως 7 Οκτωβρίου 2018 | The Design Museum