Κάθομαι στο λόμπι της Mεγάλης Βρεταννίας και περιμένω την Αραμπέλα. Η πιο παλιά παιδική μου φίλη έρχεται στην Ελλάδα μετά από 20 χρόνια. Τι θέλεις να φας; Τη ρωτάω στο τηλέφωνο. Θέλω λουκούμι και χαλβά και μαστίχα υποβρύχιο μου απαντά και αυτό ξέρω πως μας εκσφενδονίζει, στο νησί και στις παιδικές μας διακοπές, όταν μύριζε όλος ο τόπος κοντά στις γιορτές του καλοκαιριού καμένη ζάχαρη, σουσάμι λίγη πίκρα από μαστίχα και τριαντάφυλλο.

Κάθομαι στο λόμπι και στα χέρια μου έχω ένα κουτί για να την ξετρελάνω. Ένα κουτί macarons από το GB Corner Gifts & Flavors του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία. Μην αναρωτηθείτε τι σχέση έχουν τα macarons με τον χαλβά, τη μαστίχα και τα λουκούμια. Πρώτα από όλα το μαγαζί αυτό το ξέρετε; Είναι σαν να έχει στάξει αμαρτία στην καρδιά της πόλης, μια γωνία ένοχης απόλαυσης που δεν μπορείς να αντισταθείς. Ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τις ακαταμάχητες βιτρίνες των macarons είναι ένας μάγος της ζαχαροπλαστικής, ο Arnaud Larher. Θα μπορούσατε να τον φανταστείτε σαν απόγονο των μοναχών στο Gormery ή των Macaron Sisters, των διάσημων «γιαγιάδων των macaron» που μέσα στην καρδιά της Γαλλικής Επανάστασης έφτιαχναν σύννεφα από μαρέγκα και ζάχαρη από τα γλυκά που λάτρευε η Μαρία Αντουανέτα.

Για την Αραμπέλα πήρα macarons -ναι καλά διαβάζετε- με γεύση λουκούμι και μαστίχα, ακριβώς αυτά που ζήτησε. Έτσι όπως δε θα μπορούσε κανείς να τα φανταστεί. Τόσο φίνα, τραγανά, σχεδόν αβαρή, με αυτό το γλυκό χρώμα, παιχνιδίζουν στον ουρανίσκο με την αναλογία, την ισορροπία και την εναλλαγή του ύφους τους. Είναι ο τρόπος ιδανικός για να γευτείς γλυκά που είναι «πολύ γλυκά» για τα γούστα μας πια. Και είναι και ένας τρόπος να διαλαλήσει κάποιος την ελληνική γεύση ενός παραδοσιακού γλυκού στην πιο εξευγενισμένη εκδοχή του.

Η φίλη μου θα καθυστερήσει και χαζεύω τον κόσμο που εισέρχεται στο καλύτερο, στο πιο μεγαλοπρεπές και αριστοκρατικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Όσο αγχωμένος και να είναι ένας ταξιδιώτης / επισκέπτης με το που φτάνει εδώ τα ξεχνάει όλα.

Πρώτα περνάει ένα ζευγάρι και στέκονται μπροστά στη ρεσεψιόν. Ναι, αυτοί θα αγόραζαν στο «φανταστικό» μου παιχνίδι macarons με γεύση passion fruit ή σοκολάτα. Γιατί η σοκολάτα είναι ένοχη σαν κάθε έρωτα και τα φρούτα του πάθους είναι διεγερτικά δροσερά λίγο ξινά και πιπεράτα. Τους φαντάζομαι να απολαμβάνουν την αθηναϊκή νύχτα κοιτάζοντας από το μπαλκόνι του δωματίου τους τα φώτα και τα αυτοκίνητα να αραιώνουν και τη νύχτα να χάνεται στην ησυχία. Τους φαντάζομαι σαν όλους τους ερωτευμένους να παγώνουν το χρόνο, ξεχνώντας την κούραση, την καθημερινότητα και τα προβλήματά της και να πίνουν ένα δροσερό ανθρακούχο νερό με ένα macaron passion fruit σαν επίλογο της βραδιάς τους.

Η γυναίκα που τους ακολουθεί με κάνει να ζηλεύω το ατσαλάκωτο σακάκι της. Είναι μια γυναίκα σίγουρη, φαίνεται από το πώς ακουμπά τη βαλίτσα δίπλα της, κατευθύνεται προς το ασανσέρ με αυτοπεποίθηση, το ξέρει αυτό το ξενοδοχείο και το προτιμά όπως όλοι οι άνθρωποι με καλό γούστο. Αύριο θα την περιμένει ίσως μια δύσκολη μέρα, μια μέρα που θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι η καλύτερη. Αυτό το βράδυ όμως είναι δικό της. Θα βυθιστεί στο άρωμα του μοσχοσάπουνου, δε θα βιαστεί στο μπάνιο της, θα καθίσει πιο πολύ από το συνηθισμένο μπροστά στον καθρέφτη ενώ θα ακούγεται η μουσική που αγαπά. Θα βυθιστεί σε σκέψεις με ένα χαμόγελο και θα πιεί ένα ποτήρι αφρώδες κρασί, θα διαλέξει να δει ίσως το “Big Little Lies” και ενώ θα βυθίζεται στο σασπένς της Νικόλ Κίντμαν και τον ακαταμάχητο αισθησιασμό της Ζοέ Κράβιτς θα απλώσει το χέρι της παίρνοντας από το μικρό κουτί που έχει δίπλα της ένα macaron mille fleurs. Το στόμα της θα γεμίσει από άρωμα το macaron αυτό μοιάζει με φιλί. Καθώς θα βυθίζεται στην υπνωτική του γεύση όλα θα σβήσουν, δεν υπάρχει άγχος, πίεση, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να χαλάσει μια στιγμή που η γεύση πρωταγωνιστεί και γίνεται κυρίαρχος.

Και δε θα ακούσει φυσικά τον άντρα που σφυρίζει το “Be My baby” στο διπλανό μπαλκόνι, περιμένοντας να περάσει η ώρα για να συναντήσει τους φίλους του από την Αθήνα στο Alexander’s Bar του ξενοδοχείου για ένα κλασικό ποτό, αυτή η εποχή θέλει ένα Negroni ή ένα Manhattan. Ο ταξιδιώτης απολαμβάνει τη νύχτα κάθε φορά που έρχεται στην Αθήνα. Θα μπορούσε να μένει στους φίλους του αλλά θέλει την ιδιωτικότητα του ξενοδοχείου που ξέρει από μικρός. Στην Ελλάδα έρχεται αρχές καλοκαιριού για τις δουλειές του. Έχει ταξιδέψει ώρες, έχει ετοιμαστεί και θέλει κάτι ελαφρύ, λίγη ζάχαρη για ενέργεια, μια σταλιά. Και επιλέγει για τον εαυτό του macaron φυστίκι. Φυστίκι φυσικά που του θυμίζει την Αίγινα και τα νεανικά του καλοκαίρια. Νιώθει ότι έκανε μια μεγάλη ανακάλυψη μέσα στη μικρή γλυκιά γωνιά του ξενοδοχείου. Εκτός από το δικό του που λιώνει στο στόμα του και δε θα μπορούσε να μοιραστεί με κανέναν πήρε ένα κουτί για την αγαπημένη του. Βανίλια φυσικά, το αγαπημένο της άρωμα και γεύση. Έτσι απαλά μυρίζει το σπίτι της και το μαντήλι της. Όταν τη σκέφτεται τη συνδέει με αυτή τη γεύση, θα το ομολογήσει μέσα του ότι η βανίλια είναι το πιο λεπτεπίλεπτο, ευγενικό macaron.

Με το μυαλό μου επιστρέφω στο ισόγειο, η φαντασία μου πετάει. Ο άντρας που περιμένει υπομονετικά τη γυναίκα του να βγει έχοντας πακέτα με δώρα από το GB Corner Gifts & Flavors, την κοιτάζει υπερήφανα. Αυτό το ζευγάρι που βλέπω είμαι σίγουρη είναι μαζί για χρόνια, ο ένας ακουμπάει στον άλλο με οικειότητα, φροντίδα, μια μαλακή αύρα τυλίγει όλα γύρω τους. Τους ακούω να συζητούν για το παιδί τους και σίγουρα εδώ έχουν αποδράσει για λίγες μέρες. Εκείνη του δίνει ένα κουτί macaron θα μπορούσαν έτσι να γιορτάζουν μια επέτειο, βλέπω τα macarons λεμόνι, ginger-lime και σοκολάτα που θα μπορούσαν να περιγράψουν τη γεύση μιας σχέσης, πιπεράτα ξινή, δροσερή, γλυκιά και παράξενη, εξωτική σαν λάιμ και φυσικά σοκολατένια. Μια απολαυστική μπουκιά macaron λεμόνι, στην κυριολεξία σαν ιεροτελεστία, δροσερό σαν την καλοκαιρινή νύχτα της πόλης.

Η περιστρεφόμενη πόρτα του ξενοδοχείου ανοίγει και η φίλη μου μπαίνει σαν σίφουνας. Τρία πράγματα θέλω μου λέει καθώς την αγκαλιάζω, ένα ωραίο ψάρι, χωνευτική μαστίχα και ένα γλυκό από αυτά που σου ζήτησα. Εδώ μέσα θα τα βρούμε όλα της απαντώ και κατευθυνόμαστε στο εστιατόριο της ταράτσας. Κρατώ την έκπληξή μου, μαστίχα, χαλβά, λουκούμι σε ένα κουτί ονειρεμένο, το μαγικό κουτί των macarons. Είναι σαν να κρατάω τη γεύση όλης της Ελλάδας σε πολύχρωμα, παστέλ, μικρά έργα τέχνης. Είναι το καλύτερο δώρο για την καλύτερη φίλη μου, ένα ταξίδι στην Ελλάδα με τα macarons του βραβευμένου Γάλλου chef Patissier Arnaud Larher.

Σκέφτεστε κάποιον καλύτερο συνδυασμό για να κάνετε για μια στιγμή ευτυχισμένους αυτούς που αγαπάτε;