Το αίτημα της συμπερίληψης περισσότερων γυναικών σε λογοτεχνικές και καλλιτεχνικές λίστες κυριαρχεί σε πολλές συζητήσεις. Εύλογα αναρωτήθηκαν όσοι διάβασαν τη φετινή βραχεία λίστα των υποψηφίων για το Man Booker International, το οποίο απονέμεται στο καλύτερο ξενόγλωσσο βιβλίο της περασμένης χρονιάς που κυκλοφόρησε μεταφρασμένο στη Βρετανία, αν η επιλογή πέντε υποψήφιων γυναικών οφείλεται και σε μια πολιτική κατά των διακρίσεων. «Η κριτική επιτροπή απλώς διάλεξε τα καλύτερα έργα, ανάμεσα σε 108 τίτλους και σε 25 γλώσσες», δήλωσε η πρόεδρός της, Μπέτανι Χιουζ, προσπερνώντας τα σχόλια για την πιθανή ευνοϊκή μεταχείριση των γυναικών συγγραφέων.

Υποψήφια για δεύτερη χρονιά είναι η πολύ διάσημη στην Πολωνία συγγραφέας Όλγκα Τοκάρτσουκ με το βιβλίο της “Drive Your Plow Over the Bones of the Dead“. Το βιβλίο με τον τίτλο “Flights”, που της χάρισε το βραβείο, αύξησε κατά 700% περίπου τις πωλήσεις του μετά την ανακοίνωση της απονομής.

Στη λίστα φιγουράρουν ακόμα τα ονόματα της Γαλλίδας πεζογράφου Αννί Ερνώ που έγραψε το αυτοβιογραφικό «Τα χρόνια», η Γερμανίδα Μάριον Πόσμαν με το μυθιστόρημα “The Pine Islands”, η Χιλιανή Αλία Τραμπούκο Ζεράν με το “Remainder” και η συγγραφέας από το Ομάν Ζόκα Αλχάρτι (Jokha Alharthi) με το “Celestial Bodies”. Μοναδικός άνδρας στη λίστα, είναι ο Κολομβιανός Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες για το μυθιστόρημα «Μορφή των λειψάνων».

Το βραβείο Man Booker International είναι χρηματικό, με έπαθλο 50.000 στερλίνες που μοιράζονται συγγραφέας και μεταφραστής του έργου.