Κείμενο: Κατερίνα Κανέλλη

Συναντηθήκαμε με την Μαρί-Ντιάν Μεσιρέλ σε ένα καφέ στο Κολωνάκι, μια φιγούρα ψιλόλιγνη, γλυκιά, μια Γαλλίδα στην Αθήνα. Είναι κι εκείνη μία από τους αρκετούς «expats» που ζουν στην πόλη μας, δηλαδή τους εκπατρισμένους εργαζόμενους σε πολυεθνικές, οι οποίοι έχουν μετακομίσει εδώ μαζί με τις οικογένειες τους. Αφορμή για τη συνάντηση μας στάθηκε το πρώτο της μυθιστόρημα με άρωμα Ελλάδας. Τιτλοφορείται Ένα καλοκαίρι στην Πάτμο και μόλις  κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Φερενίκη και στην αρχική γαλλική του εκδοχή και μεταφρασμένο στα ελληνικά.

Η Πάτμος γίνεται πηγή έμπνευσης και τόπος δράσης μιας ιστορίας διακοπών, με κεντρικό ήρωα τον Γκασπάρ, ένα νεοεμφανιζόμενο φωτογράφο, και μια πλειάδα χαρακτήρων μιας κοσμικής ελίτ. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα διακοπών, «μια προσωπική εμπειρία διακοπών στην Πάτμο, η ατμόσφαιρα του νησιού αλλά και οι ίδιοι άνθρωποί του μου έδωσαν την όρεξη να γράψω αυτό το πρώτο μου μυθιστόρημα» μας εκμυστηρεύτηκε η συγγραφέας.

Στο βιβλίο ξεκινούν πολλές μικρές ιστορίες, συχνά όμως η συνέχεια τους παραμένει ανοιχτή για τον αναγνώστη. Μέσα από αυτό το στοιχείο όμως εκφράζεται η περιοδικότητα και η προσωρινότητα των διακοπών: «Oλες αυτές οι σύντομες ιστορίες, ακόμα κι αν προκαλούν μια αίσθηση απογοήτευσης, καθώς παραμένουν ανολοκλήρωτες, απεικονίζουν με τον καλύτερο τρόπο ότι σε αυτή την καλοκαιρινή παρένθεση ενυπάρχει η υπόσχεση πολλών πραγμάτων, αλλά και ότι αυτή η διαφορετική αίσθηση του χρόνου κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους, πιο ανοιχτούς στο αναπάντεχο».

Η ιστορία αγάπης, απαραίτητο καλοκαιρινό συμβάν, γεννιέται ανάμεσα στο γοητευτικό φωτογράφο και την πανέμορφη και δυναμική Αντινέα, μια γυναίκα που όμως κρύβει ανεπούλωτες πληγές. Βέβαια, η συγγραφέας θεωρεί ότι πρόκειται λιγότερο για μια ιστορία αγάπης και περισσότερο για μια σημαδιακή συνάντηση που άλλαξε την πορεία και των δύο χαρακτήρων: «Σίγουρα υπάρχει η ερωτική έλξη, αλλά η επιρροή του ενός στον άλλο επιδρά σαν ηλεκτροσοκ και αλλάζει τη μετέπειτα πορεία της ζωής τους». Εξάλλου, όπως μας εξομολογήθηκε η κ. Μεσιρέλ, αγαπά πολύ τους ήρωες της και ίσως εκεί να κρύβεται η αθωότητα ενός πρωτόλειου.

Στο βιβλίο γίνεται αναφορά και στην ελληνική κρίση. Ο διάλογος των ξένων παραθεριστών της Πάτμου αναφέρεται στην εποχή Παπανδρέου και φέρει αρκετές κοινοτοπίες, δεν παύει όμως να δίνει μια εικόνα του πώς οι ξένοι αντιλαμβάνονται την ελληνική κρίση. «Η ζωή μου στην Ελλάδα ξεκινά με τον Παπανδρέου, καθώς έφτασα στη χώρα τον Αύγουστο του 2009. Την ημερομηνία δεν την άλλαξα στο απόσπασμα για την τελική έκδοση, καθώς επιθυμούσα να δώσω μια χρονικότητα που να συνδέει την πραγματικότητα με αυτό το παράλληλο σύμπαν της Πάτμου» μας λέει η κ. Μεσιρέλ. Εξάλλου κι ο χαρακτήρας του μεγάλου ρεπόρτερ που φτάνει στο νησί εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό, φέρνει μαζί του εικόνες σκληρής πραγματικότητας, που δεν τον εγκαταλείπουν ακόμα και σε αυτό ειδυλιακό τοπίο.

«Σκέφτηκα ότι ήθελα να περιγράψω ένα ιδιαίτερο σύμπαν και με εντυπωσίασε πως ένα τόσο μικρό νησί γοητεύει τόσο κόσμο. Στην Πάτμο συνάντησα καλλιτέχνες, σημαντικές προσωπικότητες, επιτυχημένους ανθρώπους που περνάνε τα καλοκαίρια τους στο νησί. Οι Έλληνες αναγνώστες μού είπαν ότι ξαναβρήκαν στο βιβλίο μου την κοσμοπολίτικη Ελλάδα που αγαπάνε». Κι επειδή η αγάπη και το ενδιαφέρον της συγγραφέως για την Ελλάδα δε σταματά μόνο σε αυτό το βιβλίο, μας ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει ένα καινούργιο μυθιστόρημα, την ιστορία μιας οικογένειας με αφηγήτρια μια Γαλλίδα με ελληνικές ρίζες και πιθανότατα θα φέρει το χαριτωμένο τίτλο: Οικογένεια Πανδωράκη…